Μαλακό, ζουμερό, άκρως αρωματικό και νηστίσιμο. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα κέικ? Νηστίσιμο ανάποδο κέικ με κουμκουάτ, γιατί κάτι έπρεπε να κάνω με όλα αυτά τα κουμκουάτ που μου χάρισε και φέτος το δεντράκι μου 🙂
Λίγα λόγια για το ανάποδο κέικ με κουμκουάτ
Χρειάζεται μόνο 15-20 λεπτά από τον χρόνο σας για να ετοιμαστεί, και μετά ο φούρνος κάνει όλη την δουλειά. Μαλακώνει τις ροδέλες των κουμκουάτ και τα υγρά τους περνάνε στην ζύμη και της δίνουν όλο το άρωμα και την γεύση.
Εντάξει, φαντάζομαι σας τρομάζει λίγο το αναποδογύρισμα του κέικ, σωστά? Με μια καλά λαδωμένη και αντικολλητική φόρμα δεν θα έχετε πρόβλημα, Το αντικολλητικό χαρτί δεν χρειάζεται, και νομίζω πως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καραμέλα, οπότε αφήστε το. Απλά γυρίστε το, χωρίς δισταγμό, αφού το πιάσετε καλά και με αυτοπεποίθηση.
Το να αφήσετε το κέικ 15 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το αναποδογυρίσετε είναι επίσης σημαντικό. Μην το επιχειρήσετε νωρίτερα γιατί το κέικ είναι αρκετά υγρό, αλλά ούτε αργότερα γιατί θα κρυώσει η καραμέλα και πιθανόν να κολλήσει.
Τα υλικά
Δεν έχω χρησιμοποιήσει βούτυρο στην καραμέλα του. Προτίμησα να το αποφύγω, για ευνόητους λόγους. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα, ένα υγρό αρωματικό ανάποδο κέικ με κουμκουάτ, με μία ελαφριά καραμέλα, με δικαίωσε.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι αμυγδάλου, αντικαταστήστε το με ίση ποσότητα σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Όπως όλα τα γλυκά με φρούτα, έτσι κι αυτό, δεν κρατάει πολλές μέρες. 2-3 μέρες θα σας κρατήσει.
Τρώγεται πολύ ευχάριστα χλιαρό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Εννοείται πως μπορεί να γίνει και με άλλα εσπεριδοειδή.
Αν αγαπάτε τα κουμκουάτ όσο εγώ, σίγουρα θα θέλετε κι άλλες συνταγές. Πατήστε εδώ.
Νηστίσιμο Ανάποδο Κέικ με Κουμκουάτ
Νηστίσιμο Ανάποδο Κέικ με Κουμκουάτ, πιο υγιεινό. Μαλακό, ζουμερό, άκρως αρωματικό και νηστίσιμο. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα κέικ?
Ingredients
- 22-25 κουμκουάτ, σε ροδέλες
- 60γρ.ζάχαρη καρύδας, ή καστανή ζάχαρη
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- μία τσιμπιά αλάτι
- 250ml γάλα αμυγδάλου, ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας
- 150γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- 75γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
- 1 κουταλιά μηλόξιδο
Instructions
Σε μία καλά λαδωμένη, αντικολλητική στρογγυλή φόρμα ή ταψί διαμέτρου 23εκ. απλώνουμε ομοιόμορφα την ζάχαρη. Πάνω της τοποθετούμε τις ροδέλες κουμκουάτ, την μία δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο της φόρμας.
Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε το φυτικό γάλα με το ξύδι. Το αφήνουμε στην άκρη για να «κόψει» μέχρι να το χρειαστούμε.
Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε τα δύο άλευρα, το baking powder, την σόδα και το αλάτι.
Σε ένα άλλο, μεσαίο, μπωλ αναμειγνύουμε το γάλα που έχει «κόψει», το μέλι και το λιωμένο λάδι καρύδας. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα, με προσοχή, και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο στην φόρμα για 15 λεπτά.
Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα από το κέικ και την φόρμα ώστε να το ξεκολλήσουμε και βάζουμε ένα πιάτο ή πιατέλα πάνω στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε γρήγορα και το αφήνουμε 1 λεπτό. Χτυπάμε ελαφρά τον πάτο της φόρμας ώστε το κέικ να ξεκολλήσει και να πέσει. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Nutrition
-
336 Calories
-
46.4g Carbohydrates
-
15.4g Fat
-
5.2g Fiber
-
5.9g Protein
-
8.6g Saturated fat
-
184mg Sodium
-
25.1g Sugar
-
6.8g Unsaturated fat
Notes
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι αμυγδάλου, αντικαταστήστε το με ίση ποσότητα σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Όπως όλα τα γλυκά με φρούτα, έτσι κι αυτό, δεν κρατάει πολλές μέρες. 2-3 μέρες θα σας κρατήσει. Τρώγεται πολύ ευχάριστα χλιαρό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Εννοείται πως μπορεί να γίνει και με άλλα εσπεριδοειδή.
No Comments