Διανύουμε την καλύτερη εποχή των εσπεριδοειδών. Πορτοκάλια, μανταρίνια, σαγκουίνια λεμόνια, είναι τώρα ιδανικά για γλυκά μαρμελάδες και ότι άλλο τραβάει η διάθεσή μας. Η δική μου διάθεση, λοιπόν, τράβαγε αυτή την κρέμα κουμκουάτ, η οποία είναι βασισμένη στην καταπληκτική κρέμα λεμονιού που σας είχα δείξει παλαιότερα.
Το δεντράκι μου ήταν γεμάτο από φρούτα φέτος και πέρα από την μαρμελάδα που φτιάχνω κάθε χρόνο ανελλιπώς, (την οποία έχετε αγαπήσει ιδιαίτερα) η κρέμα κουμκουάτ ήταν το φετινό πείραμα. Για εμένα, η μυρωδιά των κουμκουάτ είναι αξεπέραστη. Ήθελα πολύ, λοιπόν, να την κλείσω σε ένα βάζο 🙂
Αν αναρωτιέσαι τι την κάνεις αυτή την κρέμα (έλα Παναγία μου… 😀 ) θα σου πω αρχικά πως θα προσπαθήσεις να μην την φας με το κουτάλι από το βάζο. Αν το γλυτώσεις αυτό, τότε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου, να φτιάξεις μια τάρτα αντίστοιχη με αυτή του λεμονιού, ή να φτιάξεις ένα ελαφρύ επιδόρπιο σαν αυτό εδώ. Με λίγα λόγια, μπορείς να την κάνεις χίλια δυο πράγματα.
Λίγα λόγια για την κρέμα κουμκουάτ
Το challenge σε αυτή την συνταγή, που κατά τα άλλα είναι πανεύκολη, είναι να στύψεις τα κουμκουάτ… Αν θέλεις να κάνεις ασκήσεις υπομονής, σου έχω την καλύτερη 😀 Εντάξει, δεν είναι τόσο χρονοβόρο, αστειεύομαι. Άλλωστε και για την μαρμελάδα τον ίδιο χρόνο χρειάζεσαι για να καθαρίσεις τα φρούτα. Άλλωστε, αξίζει τον κόπο. Η γεύση και το άρωμα σε αποζημιώνουν. Επιπλέον, πρόκειται για μια συνταγή πιο ελαφριά από τις συνηθισμένες, με λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο.
Όπως είχα κάνει στην κρέμα λεμονιού, έτσι και στην κρέμα κουμκουάτ, χρησιμοποίησα λάδι και ζάχαρη καρύδας. Η καρύδα ακούγεται έντονα σε αυτή την συνταγή. Αν δεν σας αρέσει ή αν δεν έχετε εύκαιρα τα υλικά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με βούτυρο και καστανή ζάχαρη αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό να κρατήσετε την φωτιά μέτρια προς χαμηλή, διαφορετικά θα φτιάξετε μια ομελέτα με άρωμα κουμκουάτ. Θέλει μόνο λίγα λεπτά υπομονή μέχρι να πήξει.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές με κουμκουάτ.
Κρέμα Κουμκουάτ
Μυρωδάτη και πιο υγιεινή κρέμα κουμκουάτ. Για το πρωινό, τα γλυκά, τα pancakes και για χίλιες δυο άλλες χρήσεις.
Ingredients
- 4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/3 φλυτζάνι λάδι καρύδας (75γρ.) *
- ½ φλυτζάνι φρέσκο χυμό κουμκουάτ
- 2 κουταλιές μέλι
- 3-4 κουταλιές ζάχαρη καρύδας**
- το ξύσμα από 10 κουμκουάτ
- 1/8 κουταλιού αλάτι
Instructions
Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύοντας συνεχώς, συνεχίστε να μαγειρεύετε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Κατεβάστε την κρέμα από την φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει τελείως.
Μεταφέρετε την κρέμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο.
Notes
*Ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου **Ή καστανή ζάχαρη
No Comments