Μαρμελάδα κουμκουάτ με μέλι, μια από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που έχω φάει. Και σας το λέω εγώ που αγαπώ τις κόκκινες μαρμελάδες και στις υπόλοιπες δεν δίνω και πολύ σημασία… 😀 Αυτήν εδώ όμως την λάτρεψα! Αν είστε από τους τυχερούς, και έχετε ένα δεντράκι στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, όπως εγώ, κρατήστε την συνταγή και δοκιμάστε την. Άλλωστε είναι τόσο απλή και γρήγορη!
Ξέρω πως οι περισσότεροι θα περιμένατε κάποια συνταγή πιο χριστουγεννιάτικη, αλλά υπομονή, θα έρθουν κι αυτές. Δεν μπορούσα να μην δημοσιεύσω την μαρμελάδα μιας και τα κουμκουάτ είναι τώρα στην εποχή τους. Το δικό μου, το οποίο είναι σε μια μεγάλη γλάστρα στην ταράτσα, μας χάρισε πάνω από 3 κιλά φρούτα σ’ αυτή την σοδειά. Και ευτυχώς βγάζει 2 φορές τον χρόνο.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά τα λατρεύω. Μπορώ άνετα να τα φάω όπως είναι, με την φλούδα. Το άρωμά τους δε, με ξετρελαίνει!
Τα οφέλη τους
Πρόσφατα διάβαζα στο διαδίκτυο πως τα κουμκουάτ έχουν πολύ καλή αντιοξειδωτική ικανότητα μιας και έχουν μεγάλη συγκέντρωση φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων, και μάλιστα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών βρίσκονται στην φλούδα του φρούτου, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε ολόκληρο.
Επίσης είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική για τις αντιμετώπιση των φλεγμονών της αναπνευστικής οδού.
Η μαρμελάδα κουμκουάτ
Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για την μαρμελάδα κουμκουάτ με μέλι. Όπως σας είπα και πιο πριν είναι πολύ γρήγορη και απλή. Εγώ προτιμώ να νιώθω το φρούτο και την γεύση του (ειδικά αυτό το φρούτο), κι έτσι τα έκοψα σε φέτες, όχι πολύ ψιλές. Δεν έλιωσαν, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Τρως μαρμελάδα και έχεις όλη την γεύση του φρούτου στο στόμα σου, και το άρωμά του! Αν, πάλι, εσείς την θέλετε ψιλοκομμένη και πιο λιωμένη, ψιλοκόψτε πολύ τα φρούτα, ώστε με τον βρασμό να μαλακώσουν περισσότερο.
Μαρμελάδα Κουμκουάτ με Μέλι
Πεντανόστιμη, αρωματική μαρμελάδα κουμκουάτ, φτιαγμένη με μέλι
Ingredients
- • 700γρ. κουμκουάτ πλυμένα
- • 430γρ. μέλι (χρησιμοποίησα θυμαρίσιο)
- • 200ml νερό
- • τον χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Instructions
Κόβουμε τα κουμκουάτ σε φέτες και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαζί με το μέλι και το νερό. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε 5 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό και να πήξει. Εν τω μεταξύ ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα όταν χρειάζεται.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε.
Nutrition
-
52 Calories
-
13.3g Carbohydrates
-
0.2g Fat
-
1.3g Fiber
-
0.4g Protein
-
12g Sugar
-
0.2g Trans fat
Notes
Αν εσείς θέλετε την μαρμελάδα σας πιο λιωμένη, ψιλοκόψτε πολύ τα φρούτα, ώστε με τον βρασμό να μαλακώσουν περισσότερο.
Βγαίνουν περίπου 700γρ. μαρμελάδας
Θέλετε να δείτε κι άλλες μαρμελάδες που έχω φτιάξει?
Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας
Μαρμελάδα φράουλα με σπόρους Chia
αλλά και Τσάτνεϊ από Κόκκινα Κορόμηλα
2 Comments
Σταφιδόψωμα με Αλεύρι Ολικής - The Healthy Cook
21 Μαΐου, 2021 at 12:46 μμ[…] τους ταιριάζει απίστευτα η μαρμελάδα κουμκουάτ με μέλι! […]
Γεμιστά Μελομακάρονα με Κουμκουάτ - The Healthy Cook
22 Δεκεμβρίου, 2022 at 10:08 πμ[…] Αν αγαπάτε κι εσείς τα κουμκουάτ, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει αυτή η μαρμελάδα. […]