Πρώτη (και καθυστερημένη) ανάρτηση για τη νέα χρονιά η συνταγή για ψωμί με κουρκουμά και καρδάμωμο. Νομίζω πως δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα! Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μυρωδάτο και γευστικότατο σπιτικό ψωμί? Κανείς πιστεύω 🙂
Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω ένα ψωμί με κουρκουμά. Αγαπώ πολύ τον κουρκουμά και το χρώμα του ψωμιού αυτού με εξιτάρει. Η προσθήκη του αρωματικού καρδάμωμου είναι η τελική πινελιά σε ένα, ούτως ή άλλως, πολύ νόστιμο ψωμί.
Ξέρω πως πολλοί από εσάς, κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εδώ και ένα χρόνο, έχετε υιοθετήσει το ζύμωμα του ψωμιού στο σπίτι. Άλλωστε, είναι τόσο θεραπευτικό το ζύμωμα. Εγώ σπανίως χρησιμοποιώ το μίξερ για να ζυμώσω ψωμί. Η επαφή με την ζύμη είναι μεγάλη απόλαυση και ψυχοθεραπεία! Ας μην συζητήσουμε για την μυρωδιά του ψωμιού την ώρα που ψήνεται 😉 Δοκιμάστε, λοιπόν, και αυτή την εκδοχή για σπιτικό ψωμί, για αλλαγή και για επιπλέον θρέψη.
Για τα πάμπολλα οφέλη του κουρκουμά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το πιπέρι που αναφέρω στην συνταγή μην το παραλείψετε. Χρειάζεται για να απορροφηθεί η κουρκουμίνη από τον οργανισμό. Άλλωστε η ποσότητα είναι τόση που δεν φαίνεται.
Το ψωμί με κουρκουμά το έψησα σε μαντεμένια γάστρα, όπως είχα κάνει και με το ψωμί με καρύδια. Δεν το αλλάζω το ψωμί αυτό. Η κόρα του είναι όπως ακριβώς μου αρέσει! Μπορεί, βέβαια, να ψηθεί και χωρίς αυτήν.
Δείτε εδώ σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε τον κουρκουμά.
Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές για ψωμί στο μπλογκ.
Ψωμί με Κουρκουμά & Καρδάμωμο
Εύκολο ψωμί με κίτρινο αλεύρι Λήμνου και αλεύρι ολικής, αρωματισμένο με κουρκουμά και καρδάμωμο.
Ingredients
- • 330γρ. κίτρινο αλεύρι Λήμνου, και επιπλέον για το ζύμωμα
- • 190γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής (8γρ.)
- • 1 κουταλιά μέλι ή, σιρόπι σφενδάμου
- • 1 ½ κουταλάκι κουρκουμά
- • τα σπόρια από 2-3 λοβούς πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένα (προαιρετικά)
- • 1 τσιμπιά πιπέρι
- • ½ κουταλάκι αλάτι
- • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- • 400ml χλιαρό νερό
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση. Εκεί προσθέτουμε το μέλι και την μαγιά και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, να βραχούν τα υλικά.
Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το υπόλοιπο νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ και σκεπάζουμε. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την μαντεμένια γάστρα στρώνοντας την με αντικολλητικό χαρτί που εξέχει από τα τοιχώματα και το πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο ή κίτρινο αλεύρι.
Ξεσκεπάζουμε την ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και δίνοντας της στρογγυλό σχήμα την μεταφέρουμε στην γάστρα. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία ώρα περίπου.
Ξεσκεπάζουμε, την χαράσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, την πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή κίτρινο αλεύρι, κόβουμε το χαρτί που εξέχει από την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230ο C για 40 λεπτά με το καπάκι.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και με προσοχή, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Εάν το κόψουμε πριν κρυώσει θα μοιάζει μισοψημένο.
Nutrition
-
72 Calories
-
13g Carbohydrates
-
1.3g Fat
-
1g Fiber
-
2g Protein
-
0.2g Saturated fat
-
47mg Sodium
-
1g Sugar
-
1.1g Unsaturated fat
Notes
Η συνταγή βγάζει ένα καρβέλι 1 κιλό περίπου.
No Comments