• Ελληνικά
  • English
  • Επιδόρπια/ Κέικ & Μάφινς/ Σνακς/ Συνταγές

    Κέικ Πορτοκαλιού με Κεχρί (GF)

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Μου ζητήσατε θρεπτικό κέικ χωρίς γλουτένη, κι εγώ χατίρια δεν χαλάω, οπότε η σημερινή συνταγή είναι ένα θρεπτικότατο κέικ πορτοκαλιού με κεχρί. Από τότε που ξεκίνησα αυτό το μπλογκ ο στόχος μου ήταν να δοκιμάζω και να σας παρουσιάζω νέα πράγματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή. Κλασικά κέικ πορτοκαλιού υπάρχουν  πάμπολλα στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Εδώ θα βρίσκετε το κάτι διαφορετικό. Άλλωστε τα υγιεινά κέικ είναι από τα αγαπημένα μου θέματα! Εννοείται πως θα δημοσιεύω και πιο κλασικές, ή πιο συνηθισμένες συνταγές όταν το νιώθω, αλλά αυτό που μου αρέσει να κάνω είναι να παρουσιάζω το καινούργιο.

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εσάς μόλις διαβάσατε την λέξη κεχρί θα στραβομουτσουνιάσατε. Κι εγώ έτσι έκανα την πρώτη φορά που συνάντησα συνταγή με κεχρί. Το ήξερα σαν τροφή για πουλιά. Με κεχρί τάιζα το καναρίνι μου, τον Μπιμπίκο,  όταν ήμουν μικρή 😀 Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήταν τόσο ζωηρός… 😉 Δεν είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι οι ταπεινές τροφές του παρελθόντος αποδεικνύονται σήμερα υπερ-τροφές?

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Λίγα λόγια για το κεχρί

    Το κεχρί, που λέτε, φαίνεται να χρησιμοποιείται στην αρχαία Ελλάδα από το 3.000π.Χ., κυρίως στην παρασκευή ψωμιού. Ο Πυθαγόρας, μάλιστα, το θεωρούσε ιδανική τροφή και πρότεινε στους μαθητές του να το καταναλώνουν.

    Σήμερα, τo κεχρί έχει χαρακτηριστεί ως ‘’λειτουργικό τρόφιμο’’ από την επιστημονική κοινότητα, δηλαδή τρόφιμο το οποίο πέραν των θρεπτικών συστατικών που περιέχει φυσικά, διαθέτει και πρόσθετες ιδιότητες συμβάλλοντας ευεργετικά στη φυσιολογία του ανθρώπου και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Είναι χαρακτηριστικό πως το κεχρί προτείνεται σε ασθενείς που αναρρώνουν από ασθένειες.

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Τα οφέλη του κεχριού

    Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κεχριού παρέχει 378 θερμίδες και είναι μια πλούσια πηγή (20% ή περισσότερο της ημερήσιας συνιστώμενης κατανάλωσης) πρωτεΐνης. Περιέχει διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη. Περιέχει επίσης, φολικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά. Διάβασα πως όταν το κεχρί συνδυαστεί με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς, μας δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχη με αυτή του κρέατος.

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα που είναι ευαίσθητα σ’αυτήν (να κοιτάτε πάντα την ετικέτα που το επιβεβαιώνει).

    Περιέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες παράγουν ιξώδη ουσία στο έντερο, που παγιδεύει τα λίπη και βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

     Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό, ηρεμώντας το σώμα και βελτιώνοντας τη διάθεση.

    Κυρίως, χρησιμοποιείται αντί για ρύζι και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί όμως να προστεθεί σε σαλάτες, να συνδυαστεί με λαχανικά (ωραία ιδέα το σπανακοκεχρί!), με όσπρια, ακόμα και στο μπωλ του πρωινού, ή σαν porridge. Όσο για την γεύση του, είναι πολύ χαρακτηριστική, ελαφρώς γλυκιά, και θυμίζει ξηρό καρπό.

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF) - Orange Millet Cake (GF)

    Το κεχρί μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα τροφίμων και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, όπου θα βρείτε και παράγωγα του, όπως γάλα, αλεύρι κλπ.

    Πάμε να φτιάξουμε το μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού με κεχρί?

    Κέικ Πορτοκαλιού με Αλεύρι από Κεχρί (GF)

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    κέικ, επιδόρπια ελληνική, μεσογειακή
    Μερίδες: 12
    Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

    Θρεπτικότατο κέικ πορτοκαλιού με αλεύρι από κεχρί, χωρίς γλουτένη.

    Υλικά

    • 200γρ. αλεύρι από κεχρί
    • 30γρ. κορν φλάουρ
    • 10γρ. baking powder
    • 80γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
    • 150γρ. ζάχαρη καρύδας, αλεσμένη σε σκόνη
    • 110γρ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 2 πορτοκάλια), σουρωμένο
    • το ξύσμα από 3 πορτοκάλια
    • 120γρ. απαλό ελαιόλαδο
    • 4 αυγά
    • 60γρ. ζάχαρη καρύδας
    • 40γρ. χυμό πορτοκαλιού

    Εκτέλεση

    1

    Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 210ο C.

    2

    Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το baking powder. Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.

    3

    Χτυπάμε το ελαιόλαδο με την αλεσμένη ζάχαρη και προσθέτουμε τα 110γρ. χυμό.

    4

    Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα αφήνοντας το μείγμα να ανακατευτεί εν τω μεταξύ.

    5

    Προσθέτουμε το μείγμα το αλευριού σταδιακά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα. (το μείγμα θα είναι λίγο υδαρές).

    6

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 19-20εκ.

    7

    Ψήνουμε το κέικ για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά.

    8

    Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο και το βάλουμε σε μία σχάρα να κρυώσει, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον υπόλοιπο χυμό με την υπόλοιπη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε μόνο να λιώσει η ζάχαρη.

    9

    Αφαιρούμε το στεφάνι της φόρμας και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του κέικ με το “σιρόπι”. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Διατροφικός πίνακας

    • 278 Ενέργεια
    • 34.1g Υδατάνθρακες
    • 55mg Χοληστερίνη
    • 14.8g Λίπος
    • 3g Φυτικές ίνες
    • 4.9g Πρωτεΐνες
    • 2g Κορεσμένα λίπη
    • 18.9g Σάκχαρα
    • 12.8g Ακόρεστα λιπαρά

    Συνταγή προσαρμοσμένη από τα περιοδικό Saveurs Green.

    Πηγές:

    https://enallaktikidrasi.com/2020/07/kexhri-tapeini-ypertrofi-idiotites-xriseis/

    https://zea.gr/kexri-mia-ypertrofh/

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   
    •  

    Δείτε επίσης

    2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Pepi
    11 Μαρτίου, 2021 at 5:20 πμ

    Εχω τρελλαθει με τις φωτογραφιες!!!!!! Και εννοειται το ΣΚ θα φτιαξω το κεικ να δοκιμασω το κεχρι!! Ολα πολυ ομορφα!!!!

    • Απάντηση
      Evi Skoura
      14 Μαρτίου, 2021 at 8:58 μμ

      Ευχαριστώ Πεπίτα μου! Χαίρομαι πολύ!

    Αφήστε το σχόλιό σας