Μετά από ένα πρόβλημα υγείας που με κράτησε αρκετό καιρό μακριά από συνταγές και φωτογραφήσεις, επιστρέφω με αυτή την υπέροχη τάρτα ολικής με πράσα, κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ αγαπώ τις αλμυρές τάρτες!
Τα τυριά
Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη τάρτα, χωρίς απαιτήσεις και ιδιαίτερα υλικά. Και τα τρία τυριά που χρησιμοποιώ τα βρίσκει κανείς στα σούπερ μάρκετ. Το φρέσκο, μαλακό (αλειφώμενο) κατσικίσιο τυρί υπάρχει συσκευασμένο στα ψυγεία, είτε ελληνικό, ή εισαγωγής. Τα άλλα δύο τυριά, το ανθότυρο και το μετσοβόνε, είναι γνωστά και αγαπημένα.
Το καπνιστό μετσοβόνε είναι αυτό που δίνει τον πικάντικο τόνο στην τάρτα και σας συμβουλεύω να μην το αλλάξετε. Αν δεν σας αρέσει προσθέστε ένα άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας. Σε περίπτωση που αποφεύγεται το αλάτι, μην βάλετε κίτρινο τυρί. Το αποτέλεσμα είναι πιο απλό γευστικά, αλλά και πάλι νόστιμο.
Η βάση
Η βάση για αυτή την τάρτα ολικής με πράσα, κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο γίνεται με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο. Είναι τραγανή, όπως μου αρέσει 😉 και πολύ νόστιμη. Συνηθίζω να προσθέτω στην ζύμη αυτή (όπως και σε αυτήν για πίτσα) όποιο ξερό μυρωδικό ταιριάζει, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν, κλπ., και σας το συνιστώ.
Τάρτα Ολικής με Πράσα, Κατσικίσιο Τυρί & Ανθότυρο
Απλή, γρήγορη και εύκολη αλμυρή τάρτα, με πράσα, 3 νόστιμα ελληνικά τυριά και ζύμη ολικής
Ingredients
- βάση τάρτας:
- • 280γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- • 115γρ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για την ταρτιέρα)
- • 60γρ. φρέσκο γάλα
- • 1 αυγό
- • ½ - 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
- • ½ κουταλάκι αλάτι
- γέμιση:
- • 2 πράσα, σε λεπτές φέτες
- • 200γρ. φρέσκο μαλακό κατσικίσιο τυρί ( θα το βρείτε και ως σταμνοτύρι)
- • 190γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- • 60γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
- • 80γρ. φρέσκο γάλα
- • 2 αυγά, χτυπημένα
- • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- • τα φύλλα από 5-6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- • τα φύλλα από 1 κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο
- • αλάτι, πιπέρι
Instructions
βάση τάρτας:
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το θυμάρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε, ώστε να βραχεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και την στρώνουμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 27εκ. περίπου. Αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας και την βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
γέμιση:
Βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το θρυμματισμένο ανθότυρο, τα αυγά, το γάλα, το μετσοβόνε, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα πράσα ομοιόμορφα πάνω στην βάση της τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα των τυριών.
Απλώνουμε τα φύλλα του φασκόμηλου πάνω στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 40-45 λεπτά.
Μπορείτε να σερβίρετε την τάρτα ολικής με πράσα, κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο και ζεστή και κρύα. Παρέα με μία πράσινη σαλάτα είναι υπέροχο γεύμα.
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!
4 Comments
Ιωάννα
26 Απριλίου, 2021 at 8:52 μμΠω πω! Φαίνεται καταπληκτική. Να μπορεί η βάση να γίνει και με αλεύρι χωρίς γλουτένη;
Evi Skoura
14 Μαΐου, 2021 at 12:19 μμΚαλησπέρα! Σας ευχαριστώ!
Αν έχετε κάποιο μείγμα χωρίς γλουτένη που να χρησιμοποιείται, βεβαίως.
Ελευθερια
2 Μαΐου, 2021 at 9:25 πμΗ ζύμη για την Ταρτα βγαίνει λαδερή, μήπως το λάδι πρέπει να είναι λιγότερο ;
Evi Skoura
14 Μαΐου, 2021 at 12:22 μμΚαλησπέρα! Λυπάμαι για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά το σχόλιο σας είχε πάει για κάποιο λόγο στα spam..
Η δική μου δεν ήταν λαδερή. Σίγουρα θα εξαρτάται και από το αλεύρι.