Μπορείς να σκεφτείς Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες? Παρόλο που βομβαρδιζόμαστε τις τελευταίες ημέρες με εορταστικές συνταγές, άλλες παραδοσιακές άλλες όχι, δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτά τα δύο παραδοσιακά κεράσματα. Εγώ σήμερα θα σας προτείνω γεμιστά μελομακάρονα με γλυκό κουταλιού κουμκουάτ. Με κουμκουάτ από τον κήπο μου, να τα λέμε κι αυτά 😉
Η ιστορία του μελομακάρονου
Εν συντομία, το αγαπημένο μας μελομακάρονο, λοιπόν, έχει μεγάλο παρελθόν και όχι πολύ χαρωπό. Προέρχεται από την «μακαρία» που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος.
Αργότερα όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου κυρίως από τους Μικρασιάτες ‘Ελληνες και με το όνομα “φοινίκια”. Οι λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι.
Η συνταγή για γεμιστά μελομακάρονα
Η συνταγή για τα γεμιστά μελομακάρονα είναι η κλασσική, με την ζαχαρίτσα της, το σιροπάκι της, κτλ. Τελευταίως, δεν θέλω να πειράζω τις παραδοσιακές συνταγές. Να τις κάνω πιο υγιεινές, εννοώ. Μια φορά τον χρόνο τα φτιάχνουμε, ας είναι τα κλασσικά. Άλλωστε, έχουν βγει τόσες πολλές παραλλαγές από συναδέλφους, υγιεινές και μη. Σας δίνω λοιπόν την συνταγή της μαμάς Βίκυς, αυτή που φτιάχνουμε στο σπίτι κάθε χρόνο.
Πάντα τα μελομακάρονα τα κάνουμε γεμιστά, με καρύδια, σταφίδες, κανελογαρύφαλλο και ελάχιστο μέλι. Φέτος η μητέρα είχε την ιδέα να βάλουμε γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ αντί για σταφίδες, και βγήκαν υπέροχα. Παρόλο που εγώ είμαι πιο πολύ του κουραμπιέ, αυτά τα μελομακάρονα τα τσακίζω 😀
Αν αγαπάτε κι εσείς τα κουμκουάτ, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει αυτή η μαρμελάδα.
Γεμιστά Μελομακάρονα με Κουμκουάτ
Γεμιστά μελομακάρονα με γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ. Μια πολύ νόστιμη παραλλαγή του αγαπημένου, εορταστικού μελομακάρονου.
Ingredients
- 1000γρ. αλεύρι μαλακό (μπορεί να μην χρειαστεί όλο), κοσκινισμένο
- 160γρ. ζάχαρη
- 180ml χυμό πορτοκάλι
- 400ml πολύ απαλό ελαιόλαδο
- 2 ¾ κουταλάκια κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 125ml κονιάκ
- 1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
- τριμμένα καρύδια, για το πασπάλισμα
- γέμιση:
- 80γρ. καρύδια, σπασμένα στο γουδί (κατά προτίμηση φρέσκα ελληνικά)
- 150γρ. γλυκό κουταλιού κουμκουάτ, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
- 1/4 κουταλάκι (γεμάτο) κανέλα
- 1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
- σιρόπι:
- 400γρ, νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- 400γρ. μέλι
- 3 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης
- 4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
- 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
Instructions
Ετοιμάζουμε την γέμιση ζυμώνοντας με το χέρι όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Θέλουμε το μείγμα να γίνει συμπαγές, σαν πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο μέλι.
Βάζουμε στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ
Αναμιγνύουμε σε ένα μπωλ τον χυμό και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την σόδα (προσοχή γιατί θα αφρίσει) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο μπωλ μαζί με τα μυρωδικά.
Ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι στο μπωλ και αναμειγνύουμε με τα υγρά. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή που να ξεκολλάει από τα χέρια και την λεκάνη. Προσοχή, μην ζυμώσετε πολύ γιατί θα γίνουν σκληρά.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες με την ζύμη, περίπου 40γρ. την κάθε μία. Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα στην παλάμη μας και την γεμίζουμε με λίγη από την γέμιση, μισό κουταλάκι περίπου. Δίνουμε το σχήμα του μελομακάρονου, τρυπάμε στην επιφάνεια με ένα πιρούνι, ή με τον τρίφτη και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας την ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και τα μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1 και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα λίγα στο σιρόπι και τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό ή ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Εγώ που δεν τα θέλω πολύ μελωμένα τα αφήνω περίπου 45’’. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μία πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
2 Comments
Χριστουγεννιάτικο Ποτ-Πουρί, για να μυρίσει το σπίτι - The Healthy Cook
14 Δεκεμβρίου, 2023 at 8:24 μμ[…] και οι μυρωδιές στο σπίτι δίνουν και παίρνουν. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, Χριστόψωμα, δίπλες, και ότι άλλο έχει […]
Γεμιστά Μελομακάρονα με Χουρμάδες - The Healthy Cook
18 Δεκεμβρίου, 2023 at 8:11 μμ[…] είχα φτιάξει τα μελομακάρονα γεμιστά με κουμ κουάτ, επίσης πεντανόστιμα. Απλά τα φετινά έχουν και την […]