Είμαστε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Αν δεν έχετε φτιάξει ακόμα μελομακάρονα, ή, αν είστε έτοιμοι για δεύτερη δόση, δοκιμάστε αυτά: γεμιστά μελομακάρονα με χουρμάδες. Είναι, νομίζω, τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει, και δεν εννοώ μόνο σε γεύση.
Η ιδανική συνταγή
Αυτά τα γεμιστά μελομακάρονα με χουρμάδες είναι ακριβώς όπως μου αρέσουν. Τραγανά, με ιδανική γλυκύτητα και ιδανικό σιρόπιασμα. Βέβαια, το σιρόπιασμα εξαρτάται από το πόσο θα αφήσεις τα μελομακάρονα στο σιρόπι, οπότε αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου και ο καθένας τα κάνει όπως θέλει.
Πέρυσι είχα φτιάξει τα μελομακάρονα γεμιστά με κουμ κουάτ, επίσης πεντανόστιμα. Απλά τα φετινά έχουν και την ιδανική υφή για τα δικά μου γούστα.
Λίγα λόγια για τα γεμιστά μελομακάρονα
Για την ζύμη δοκίμασα για πρώτη φορά την συνταγή του Πέτρου Συρίγου, που ήθελα χρόνια να δοκιμάσω. Οπότε μέρος των ευσήμων τα δικαιούται εκείνος 😉 Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι να χρησιμοποιήσω μόνο ελαιόλαδο και όχι μισό ελαιόλαδο – μισό σπορέλαιο όπως εκείνος. Όσο για το σιρόπι, έκανα το ίδιο με τα περσινά μελομακάρονα, μια και είναι δοκιμασμένο.
Η γέμιση ήταν ιδέα της μητέρας και, πραγματικά, το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Πάντα φτιάχνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά, το έχουμε παράδοση στο σπίτι. Η κλασική μας γέμιση είναι τριμμένο καρύδι, λίγο μέλι, σταφίδες, και κανέλα. Πέρυσι κάναμε την επανάστασή μας με το κουμ κουάτ 🙂 και φέτος την συνεχίσαμε με τους χουρμάδες. Απλά αντικαταστήσαμε τις σταφίδες με ψιλοκομμένους χουρμάδες. Τα υπόλοιπα συστατικά τα κρατήσαμε ως είχαν.
Η δόση βγάζει περίπου 60 γεμιστά μελομακάρονα με χουρμάδες. Μέτραγα ζυμαράκια των 35 γραμμαρίων. Αν εσείς αποφασίσετε να τα κάνετε σκέτα, χωρίς γέμιση, μπορείτε να υπολογίσετε ζυμαράκια των 30 γραμμαρίων, θα είναι μια χαρά.
Είμαι σίγουρη πως και σκέτα, χωρίς γέμιση θα είναι πεντανόστιμα. Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω να τα δοκιμάσω σκέτα.
Γεμιστά Μελομακάρονα με Χουρμάδες
Αυτά τα γεμιστά μελομακάρονα με χουρμάδες είναι τραγανά, με ιδανική γλυκύτητα και ιδανικό σιρόπιασμα. Η γέμιση, εκτός από χουρμάδες, περιλαμβάνει καρύδια, μέλι και κανέλα.
Ingredients
- ζύμη:
- • 1100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- • 2 κουταλάκια baking powder
- • 600γρ. απαλό ελαιόλαδο
- • 50γρ. κονιάκ
- • 200γρ. ζάχαρη
- • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- • 160γρ. χυμό πορτοκαλιού
- • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- • 1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- • 150γρ. περίπου καρύδια σπασμένα στο γουδί, για το πασπάλισμα
- γέμιση:
- • 140γρ. καρύδια σπασμένα στο γουδί
- • 200γρ. βασιλικούς χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- • 2-2 ½ κουταλιές μέλι
- • ½ κουταλιά κανέλα
- σιρόπι:
- • 400γρ. νερό
- • 400γρ. ζάχαρη
- • 400γρ. μέλι
- • 3 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης
- • 4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
- • 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
Instructions
Bάζουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, την ζάχαρη, το ξύσμα, το γαρύφαλλο και την κανέλα στο μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, με προσοχή γιατί θα αφρίσει, και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε στο μείγμα το baking powder και μετά το αλεύρι σταδιακά (μπορεί να μην χρειαστεί όλο) και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που πλάθεται και δεν κολλάει.
Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να μοιάζουν με πάστα.
Ζυγίζουμε ζυμαράκια των 35 γραμμαρίων και τα ανοίγουμε στην παλάμη μας. Τα γεμίζουμε με λίγη από την γέμιση (περίπου ½ κουταλάκι) τα σφραγίζουμε και τα πλάθουμε στο σχήμα του μελομακάρονου. Τρυπάμε στην επιφάνεια με ένα πιρούνι, ή με τον τρίφτη και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας την ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και τα μπαχαρικά σε ένα κατσαρολάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1 και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα - λίγα στο σιρόπι και τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό ή ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Εγώ που δεν τα θέλω πολύ μελωμένα τα αφήνω περίπου 45-60’’. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μία πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Notes
Η συνταγή της ζύμης είναι προσαρμοσμένη από αυτή του Πέτρου Συρίγου.
2 Comments
Πέτρος Συρίγος
19 Δεκεμβρίου, 2023 at 12:33 μμΣυγχαρητήρια στην μαμά και σε εσένα, εξαιρετική παραλλαγή!
Εγώ θα την δοκιμάσω σίγουρα!
Evi Skoura
19 Δεκεμβρίου, 2023 at 7:56 μμΕυχαριστούμε πολύ!
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ξανά φάει μελομακάρονα με τόση ευχαρίστηση 😀
Καλά Χριστούγεννα!