Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλες και όλους! Με υγεία και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας! Ξεκινάω τις συνταγές της νέας χρονιάς με μία πολύχρωμη ελαφριά σαλάτα, με υλικά εποχής. Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και ζυμαρικά ρυζιού, η οποία περιέχει ακόμη κρεμμύδι, πορτοκάλι, δυόσμο και κολοκυθόσπορο. Με ένα απλό dressing με λάιμ αποτελεί ένα ελαφρύ, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.
Λίγα λόγια για την σαλάτα με κόκκινο λάχανο
Μου αρέσει να δοκιμάζω νέους συνδυασμούς υλικών στην καθημερινή μου διατροφή. Και , παρόλο που, ο συγκεκριμένος μπορεί να ακουστεί λίγο ασυνήθιστος, είναι πράγματι εξαιρετικός. Η σαλάτα αυτή είναι γεμάτη θρέψη και γεύση και μπορεί να μπει άνετα στο φαγητοδοχείο, αφού μπορεί να προετοιμαστεί από την προηγούμενη. Τα ζυμαρικά ρυζιού δεν θέλουν καν βράσιμο. Τα βυθίζουμε σε ζεστό νερό για 2 λεπτά και είναι έτοιμα. Το μείγμα λάχανου και υπόλοιπων συστατικών μπορεί να διατηρηθεί μια χαρά στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Το πορτοκάλι δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα και ο κολοκυθόσπορος… τι άλλο? Το «κρατς»! 😉
Το κόκκινο λάχανο
Το λάχανο είναι από τα αγαπημένα μου χειμερινά λαχανικά. Ιδίως το κόκκινο! Δεν είναι μόνο βόμβα θρεπτικών ουσιών, αλλά και ένα λαχανικό «πολυεργαλείο», που μπορείς να το μαγειρέψεις με χίλιους δυο τρόπους! Ακόμα και η απλή σαλάτα λάχανο-καρότο είναι από τις αγαπημένες μου. Ακόμα πιο αγαπημένη μου, όμως, είναι η σαλάτα με φακές, κόκκινο λάχανο και τυρί stilton. Στην περιγραφή της θα διαβάσετε και τα οφέλη του κόκκινου λάχανου, που πρέπει σίγουρα να εντάξετε στην διατροφή σας.
Σαλάτα με Κόκκινο Λάχανο και Ζυμαρικά Ρυζιού
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και ζυμαρικά ρυζιού, η οποία περιέχει ακόμη κρεμμύδι, πορτοκάλι, δυόσμο και κολοκυθόσπορο. Με ένα απλό dressing με λάιμ αποτελεί ένα ελαφρύ, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.
Ingredients
- 200γρ. ζυμαρικά ρυζιού (επέλεξα πλατιά)
- 200γρ. περίπου κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο (και προαιρετικά φιλεταρισμένο)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
- το ξύσμα ενός λάιμ
- 10-12 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 8 κλαδάκια φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές κολοκυθόσπορο
- dressing:
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξύδι (χρησιμοποίησα βατόμουρου)
- 1 ½ κουταλάκι μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- τον χυμό ενός λάιμ
- 1/8 κουταλάκι μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ετοιμάζουμε το dressing αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα βάζο.
Ενυδατώνουμε τα ζυμαρικά ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία.
Βάζουμε σε ένα μπωλ το λάχανο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύσμα, περιχύνουμε με το μισό dressing και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγα λεπτά.
Σερβίρουμε την σαλάτα σε ένα πιάτο, μαζί με τα ζυμαρικά, περιχύνουμε με λίγο ακόμα dressing και γαρνίρουμε με το πορτοκάλι, τον κολοκυθόσπορο και τα μυρωδικά.
Nutrition
-
303 Calories
-
36.3g Carbohydrates
-
15.8g Fat
-
8.9g Fiber
-
8.3g Protein
-
2.3g Saturated fat
-
123mg Sodium
-
11.7g Sugar
-
13.5g Unsaturated fat
Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Saveurs Green”, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021.
No Comments