Πιο υγιεινή Crème Brûlée?? Κι όμως! Η Crème Brûlée είναι ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γλυκά. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι ένα απλό γλυκό και εύκολο στην προετοιμασία, με λίγα υλικά, αλλά μπορεί να σταθεί άνετα σε ένα γιορτινό τραπέζι. Από την άλλη, υπάρχει κάτι το πολύ χουχουλιάρικο στην κρέμα custard. Και αυτή η καραμελένια επίστρωση στο τέλος, και το κρατς όταν την σπας…, νομίζω είναι λατρεία!
Επίσης, η Crème Brûlée επιδέχεται χιλιάδες παραλλαγές, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Εγώ προσωπικά έχω φτιάξει πάρα πολλές όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι, και έχω βρει και άλλες τόσες στο διαδίκτυο και σε βιβλία.
Το μόνο της κακό είναι τα λιπαρά της… Πολύ κρέμα γάλακτος και πολλοί κρόκοι, για ένα τόσο δα γλυκάκι.. Γι αυτό και ήθελα να φτιάξω μία πιο υγιεινή Crème Brûlée, χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα της. Έχω δει υγιεινές παραλλαγές με γιαούρτι, χωρίς καθόλου γαλακτοκομικά κ.α., αλλά δεν ξέρω αν αυτές τις παρασκευές μπορεί κανείς να τις ονομάσει Crème Brûlée. Κάποιες από αυτές μπορεί να τις δούμε στο μέλλον, αλλά μάλλον θα έχουν άλλο όνομα .. 😀
Η πιο υγιεινή Crème Brûlée
Η πιο υγιεινή Crème Brûlée με κολοκύθα φτιάχνεται με γάλα καρύδας, το οποίο έχει σαφώς λιγότερα λιπαρά από την κρέμα γάλακτος και ενδείκνυται για όσους αποφεύγουν την λακτόζη. Επιπλέον, το γάλα καρύδας είναι πιο εύπεπτο και περιέχει λιγότερη χοληστερόλη από την κρέμα γάλακτος. Έχει λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Σημαντικό είναι δε, πως δίνει την ίδια υφή στην Crème Brûlée με την κρέμα γάλακτος, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα.
Η προσθήκη της κολοκύθας την κάνει ακόμα πιο υγιεινή, μιας και η κολοκύθα είναι βόμβα θρεπτικών ουσιών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, στο σχετικό άρθρο για την κολοκύθα.
Οδηγίες ψησίματος
Ένα τόσο αριστοκρατικό γλυκό όπως η Crème Brûlée, σίγουρα θα είχε τις απαιτήσεις της στην προετοιμασία. Όχι τίποτα δύσκολα πράγματα, απλά διαδικασία που δεν επιδέχεται αλλαγές (shortcuts που λένε και στο χωριό μου.. 😉 ) Η Crème Brûlée θέλει οπωσδήποτε ψήσιμο σε μπεν-μαρί. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστεί να βάλετε τα ειδικά κεραμικά σκεύη σε ένα ταψί με τοιχώματα και να το γεμίσετε με ζεστό νερό μέχρι την μέση των σκευών, προσέχοντας να μην βρέξετε τις κρέμες. Αυτή η διαδικασία θα τις βοηθήσει να ψηθούν ομοιόμορφα, χωρίς να κάνουν ρωγμές.
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για την Crème Brûlée έχουν σημασία, και πιθανόν να επηρεάσουν το ψήσιμο. Στα ρηχά και φαρδιά σκεύη, όπως αυτά στις φωτογραφίες, η Crème Brûlée ψήνεται πιο γρήγορα, ενώ στα βαθιά και στενά, όπως αυτά για τα ατομικά σουφλέ για παράδειγμα, η κρέμα σας πιθανόν να χρειαστεί να ψηθεί λίγο παραπάνω.
Το καραμέλωμα της ζάχαρης
Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να πασπαλίσετε την ζάχαρη ομοιόμορφα σε όλη της επιφάνεια της κρέμας. Όταν θα αρχίσετε να την καίτε με το φλόγιστρο θα πρέπει να το κουνάτε συνεχώς, ώστε να μην κάψετε την ζάχαρη. Το σκούρο καφέ της καραμέλας είναι το χρώμα που θέλουμε.
Καραμέλωμα χωρίς φλόγιστρο
Αν δεν έχετε φλόγιστρο, προθερμάνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά, και τοποθετήστε τα σκεύη κοντά στην αντίσταση. Ψήστε 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να αποκτήσει το σκούρο καφέ της καραμέλας, χωρίς να καεί.
Πιο Υγιεινή Crème Brûlée, με Κολοκύθα
Πιο υγιεινή Crème Brûlée, με κολοκύθα. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αριστοκρατικά επιδόρπια, σε πιο υγιεινή εκδοχή.
Ingredients
- 400γρ. έτοιμη κολοκύθα, μαγειρεμένη στον ατμό
- 300ml γάλα καρύδας κονσέρβα
- 4 κρόκους αυγών
- 70γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας, ή 1 ½ κουταλάκι εκχύλισμα
- ¼ κουταλάκι κανέλα
- 1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- Επιπλέον καστανή ζάχαρη για το καραμέλωμα
Instructions
Πολτοποιούμε την κολοκύθα με το γάλα καρύδας στον επεξεργαστή τροφίμων.
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα μπωλ, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας καρύδας και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ειδικά κεραμικά σκεύη, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με τοιχώματα και ρίχνουμε, με προσοχή, ζεστό νερό μέχρι την μέση των σκευών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο C, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η κρέμα, αλλά στο κέντρο να τρέμει λίγο όταν την κουνάμε.
Αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν τελείως και μετά τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όταν θα έρθει η ώρα να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα κάθε κρέμα με 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη και καραμελώνουμε με το φλόγιστρο (οδηγίες στην περιγραφή).
Εναλλακτικά, προθερμάνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά, και τοποθετούμε τα σκεύη κοντά στην αντίσταση. Ψήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να αποκτήσει το σκούρο καφέ της καραμέλας, χωρίς να καεί.
Σερβίρουμε αμέσως.
Nutrition
-
472 Calories
-
26.4g Carbohydrates
-
987mg Cholesterol
-
35.8g Fat
-
3.6g Fiber
-
15g Protein
-
20.4g Saturated fat
-
55mg Sodium
-
18.7g Sugar
-
15.4g Unsaturated fat
No Comments