Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Για σήμερα σας ετοίμασα ένα από τα πιο αρωματικά και νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει, το Περσικό Κέικ της Αγάπης (Persian Love Cake) στην πιο υγιεινή εκδοχή του. Ήταν στην πολύυυυ μακριά to-do λίστα μου εδώ και αρκετό καιρό και τελικά ήρθε η ώρα του.
Τα υλικά του
Το Περσικό Κέικ της Αγάπης ένα κέικ που περιέχει πέρα από τα κλασσικά υλικά, τριμμένο αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης, ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι, ροδόνερο και κάρδαμο. Είναι πραγματικά πολύ αρωματικό και νόστιμο. Στο τέλος στολίζεται με ένα επίσης αρωματικό γλάσο με λεμόνι, πορτοκάλι και ροδόνερο, ψιλοκομμένα φιστίκια και αποξηραμένα ροδοπέταλα. Το έφτιαξα σε σχήμα καρδιάς, λόγω της αυριανής γιορτής, μιας και επιτέλους έπρεπε να χρησιμοποιήσω αυτή την φόρμα που είχα αγοράσει χρόνια πριν 😀 Παραδοσιακά, ψήνεται σε στρογγυλό ταψί.
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το ροδόνερο μην το προσπεράσετε. Έχει την τέλεια ισορροπία, και παρ’ όλο που ροδόνερο έχει δυνατό άρωμα γενικά, σε αυτό το κέικ όλα τα αρώματα δένουν τόσο αρμονικά, που δεν θέλεις να τελειώσει.
Το αλεύρι αμυγδάλου στα κέικ δίνει ωραίο άρωμα και υφή. Μου αρέσει να το χρησιμοποιώ, όσο για τα φιστίκια Αιγίνης, είναι τα αγαπημένα μου. Τι να πω για τον ανατολίτικο συνδυασμό ροδόνερο-κάρδαμο, τον λατρεύω!
Η δική μου εκδοχή του κέικ αυτού γίνεται με ελαιόλαδο. Γενικά, έχω παρατηρήσει ότι αν αντικαταστήσεις το βούτυρο με ελαιόλαδο σε μία συνταγή για κέικ, θα έχεις σχεδόν πάντα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αυτό έκανα κι εγώ εδώ.
Η ιστορία του
Η ιστορία του Persian Love Cake είναι, μαντέψτε, μία ιστορία αγάπης. Ο θρύλος λέει πως μία κοπέλα από την Περσία ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα. Και επειδή μάλλον είχε ακούσει το ελληνικό ρητό πως «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» 😀 σκέφτηκε να τον ξελογιάσει με ένα γλύκισμα. Έτσι δημιουργήθηκε, λοιπόν αυτό το κέικ. Αν είχε happy end η ιστορία δεν το γνωρίζω 😉
Περσικό Κέικ της Αγάπης (Persian Love Cake)
Περσικό Κέικ της Αγάπης (Persian Love Cake) - ένα αρωματικό, αφράτο κέικ στην πιο υγιεινή εκδοχή του. Φτιαγμένο με ροδόνερο, κάρδαμο και εσπεριδοειδή και ένα εξίσου αρωματικό γλάσο.
Ingredients
- • 180γρ. απαλό ελαιόλαδο
- • 225γρ. ζάχαρη χουρμά (ή καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη)
- • 4 αυγά
- • το ξύσμα και τον χυμό από 1 λεμόνι
- • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- • 60ml χυμό πορτοκαλιού
- • 1 κουταλιά ροδόνερο
- • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- • 2 κουταλάκι baking powder
- • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- • 1 γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο (κακουλέ)
- • 120γρ. αμύγδαλα, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
- • 80γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
- • 75γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- γλάσο:
- • 200γρ. ζάχαρη άχνη
- • το χυμό από 1 λεμόνι
- • 1-2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
- • μερικές σταγόνες ροδόνερο
- γαρνίρισμα:
- • αποξηραμένα ροδοπέταλα
- • τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Instructions
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το κάρδαμο.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και μετά το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τους χυμούς και το ροδόνερο. Αν χρειάζεται καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπωλ με μία σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Κατόπιν, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά με την σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία πολύ καλά βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ 23-25εκ. ή σε ένα στρογγυλό ταψί λίγο μικρότερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 40 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: χτυπάμε σε ένα μπωλ την ζάχαρη με τους χυμούς και το ροδόνερο, προσθέτοντας τα λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε ένα γλάσο βελούδινο, και τόσο σφιχτό που να τρέχει αργά από το κουτάλι. Το αφήνουμε 3-5 λεπτά να σφίξει και γαρνίρουμε το κέικ. Πασπαλίζουμε με τα ροδοπέταλα και τα φιστίκια και σερβίρουμε.
Nutrition
-
399 Calories
-
42.5g Carbohydrates
-
55mg Cholesterol
-
23.9g Fat
-
3.4g Fiber
-
7.6g Protein
-
3.3g Saturated fat
-
18.4g Sugar
-
20.6g Unsaturated fat
Αν θέλετε να δείτε κι άλλες ιδέες για κέικ, πατήστε εδώ.
No Comments