Μετά το θλιβερό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, επιστρέφουμε σιγά-σιγά στις καθημερινές ασχολίες, χωρίς βέβαια να έχουμε ξεχάσει. Να ξεχαστούμε λίγο προσπαθούμε. Γι’ αυτό σας έφτιαξα σιμιγδαλένιο χαλβά με λωτό, για να γλυκαθούμε και να πάνε κάτω τα φαρμάκια.
Θα ήθελα να ευχηθώ και από εδώ καλή δύναμη σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Λωτό: λίγα λόγια για την συνταγή
Όπως σας έχω εκφράσει πολλάκις έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους λωτούς. Κάθε χρόνο, όταν ξεκινάει η εποχή τους, υπόσχομαι στον εαυτό μου πως “φέτος θα φτιάξω πολλές συνταγές με λωτούς” και ποτέ δεν το κάνω πράξη, για διάφορους λόγους. Φέτος , λοιπόν, αξιώθηκα να φτιάξω αυτή την συνταγή που είχα σκεφτεί εδώ και καιρό, τον σιμιγδαλένιο χαλβά με λωτό.
Θα μου πείτε τώρα τέτοια ώρα τέτοια λόγια μιας και λήγει η εποχή τους, αλλά απ’ ότι μου είπε ο παραγωγός λωτών στην λαϊκή θα έχουμε σίγουρα για ακόμα για 2 εβδομάδες, άρα προλαβαίνετε να την δοκιμάσετε. 😉
Η συνταγή βασίζεται στον Σιμιγδαλένιο Χαλβά με Μάνγκο, που σας έχω παρουσιάσει πριν μερικά χρόνια.
Σε αυτού του είδους την παρασκευή χαλβά δεν χρειάζεται σιρόπι, μόνο λίγη ζάχαρη στο μείγμα, γιατί εκμεταλλευόμαστε και την γλυκύτητα των φρούτων. Η ποσότητα ζάχαρης που δίνω είναι για έναν ήπιο σε γλυκύτητα χαλβά, όχι για πολύ γλυκό. Αναφέρω και στην συνταγή πως αν είστε του πολύ γλυκού προσθέστε λίγη ακόμη ζάχαρη.
Ο λωτός
Μέσα από τις συνομιλίες μας στο Instagram οι περισσότεροι από εσάς δεν τρώτε λωτούς, γιατί θυμάστε τους στυφούς λωτούς που υπήρχαν όταν είμαστε παιδιά, αλλά ευτυχώς, τώρα πια έχουν αλλάξει.
Οι λωτοί είναι πλέον καλλιεργήσιμοι, ήμεροι, και καθόλου στυφοί. Είναι από τα πιο νόστιμα και γλυκά φρούτα που υπάρχουν κατά την γνώμη μου. Ο λωτός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γρ. Μας εφοδιάζει με καροτίνη, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Αν θέλετε να διαβάσετε για τα πολλά που μας προσφέρει ο λωτός, διαβάστε εδώ.
Παρόλο που δεν έχω μάθει ακόμα όλες τις ποικιλίες τους (και υπάρχουν πάρα πολλές), αυτές που συναντάω συνήθως στην αγορά είναι δύο, ο μηλολωτός (πιο σφιχτή σάρκα, που ακόμα κι αν ωριμάσει πολύ δεν μαλακώνει ιδιαίτερα) και ο πιο κοινός, που όταν ωριμάσει μαλακώνει πάρα πολύ. Ο δεύτερος για μένα είναι ο πιο νόστιμος. Τον μηλολωτό τον έχω χρησιμοποιήσει ήδη σε 3 συνταγές: το Πρωινό με Λωτό και Κινόα, το Crumble με Λωτό, Μήλο και Αχλάδι και την Πράσινη Σαλάτα με Λωτούς, Πικάντικα Ρεβίθια & Grana Padano DOP. Στην σημερινή συνταγή όμως θα χρησιμοποιήσουμε τον κοινό λωτό, τον μαλακό, που βρίσκουμε κυρίως στις λαϊκές αγορές. Θα τον πολτοποιήσουμε και θα τον προσθέσουμε στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι με λίγο νερό και ζάχαρη. Αυτό είναι όλο 😉
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Λωτό
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με λωτό, χωρίς σιρόπι και με πολύ λιγότερη ζάχαρη
Ingredients
- 120γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 360γρ. χονδρό σιμιγδάλι
- 4 κουταλιές απαλό ελαιόλαδο
- 360ml χλιαρό νερό
- 500γρ. πουρέ λωτού (περίπου 4 φρούτα καθαρισμένα και πολτοποιημένα στο μούλτι)*
- ½ κουταλάκι κακουλέ
- ¼ κουταλάκι αλάτι (προαιρετικά)
- ½ κουταλάκι κανέλα Κεϋλάνης
- 150γρ. καστανή ζάχαρη, ή ζάχαρη χουρμά, ή καρύδας**
Instructions
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα. Ανακατεύετε συχνά.
Εν τω μεταξύ, αναμειγνύετε τον πολτοποιημένο λωτό με το καρδάμωμο, το αλάτι και την κανέλα.
Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή.
Ρίχνετε μέσα με μεγάλη προσοχή το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε αμέσως το μείγμα των φρούτων και την ζάχαρη. Ανακατεύετε για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρετε από την φωτιά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε με προσοχή αν ο χαλβάς σας χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη και να την προσθέσετε.
Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει λίγο και φορμάρετε σε ελαφρώς λαδωμένη στρογγυλή αντικολλητική φόρμα διαμέτρου 20-21εκ.
Μπορείτε να γαρνίρετε με κανέλα, καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας.
Nutrition
-
242 Calories
-
43.6g Carbohydrates
-
5.5g Fat
-
1.8g Fiber
-
5.3g Protein
-
0.9g Saturated fat
-
70mg Sodium
-
15.5g Sugar
-
4.6g Unsaturated fat
Notes
*Αν θέλετε, περνάτε τον πολτοποιημένο λωτό από ψιλή σήτα, ώστε να , μην φαίνονται κάποια πολύ ψιλά μαύρα κουκουτσάκια που έχει. **Η ποσότητα αυτή είναι για έναν ήπιο σε γλυκύτητα χαλβά, όχι για πολύ γλυκό. Αν είστε του πολύ γλυκού προσθέστε λίγη ακόμη ζάχαρη.
No Comments