Σήμερα σας έχω ετοιμάσει μία λατρεμένη σαλάτα που άνετα στέκεται και για ένα εορταστικό τραπέζι. Πράσινη σαλάτα με λωτούς, πικάντικα ρεβίθια και Grana Padano DOP, το πεντανόστιμο αυτό ιταλικό τυρί που έχουμε δει και παλιότερα, στα αλμυρά κουλουράκια με μυρωδικά.
Εποχικότητα και σαλάτα με λωτούς
Όσοι παρακολουθείτε για καιρό τις συνταγές μου, θα έχετε δει πως ακολουθώ την εποχικότητα, όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό το κάνω όχι μόνο στις συνταγές που σας παρουσιάζω, αλλά και στην καθημερινή μου διατροφή. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις φρούτα, λαχανικά, αλλά και ψάρια στην εποχή τους, μέσα στο φυσικό κύκλο ζωής τους. Είναι σίγουρα πιο νόστιμα, πιο υγιεινά, πιο φθηνά και έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση.
Με αυτή την λογική ετοίμασα και αυτή την σαλάτα που περιέχει ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, λωτούς, ρόδι, βασιλικό, ενώ το dressing της βασίζεται και αυτή στο ρόδι, και την ολοκληρώνει η προσθήκη της Grana Padano DOP, με την υπέροχη μεστή γεύση της. Το τραγανό στοιχείο της το καλύπτουν τα πικάντικα ψητά ρεβίθια, ψημένα με διάφορα μπαχαρικά και τριμμένη Grana Padano DOP.
Λίγα λόγια για την Grana Padano DOP
Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου, και μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία αυτή την συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po). Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ενώ το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona.
Διατροφικά στοιχεία της Grana Padano DOP
Η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι αυτό είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά της, η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί «πολυεργαλείο», ένα τυρί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χίλιες δυο συνταγές σας, με σίγουρη επιτυχία! Το χαρακτηριστικό λογότυπο, η μοναδική γεύση και οι τεχνικές, που διατηρούνται εδώ και αιώνες, αποτελούν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό πίσω από την Grana Padano.
Στην σημερινή συνταγή επέλεξα να χρησιμοποιήσω την Grana Padano DOP σε κύβους. Ωστόσο μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε τριμμένη, ή και σε φλοίδες.
Λωτοί
Για τους λωτούς έχουμε μιλήσει παλαιότερα και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ. Μην τους σνομπάρετε! Είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα, κατά την γνώμη μου, και πολύ θρεπτικά. Στην σαλάτα χρησιμοποίησα μηλολωτό που έχει πιο σφιχτή σάρκα, στέκεται καλύτερα και κόβεται σε φέτες.
Πράσινη Σαλάτα με Λωτούς, Πικάντικα Ρεβίθια & Grana Padano DOP
Μια υπέροχη, πολύχρωμη σαλάτα με εποχικά υλικά, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα εορταστικό τραπέζι. Μπορεί όμως να σταθεί και σαν ένα ελαφρύ γεύμα.
Ingredients
- πικάντικα ψητά ρεβίθια με Grana Padano DOP:
- • 240γρ. μαγειρεμένα ρεβίθια*
- • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- • ½ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- • ½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- • ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοτριμμένη Grana Padano DOP
- • λίγο αλάτι, πιπέρι
- σαλάτα με λωτούς:
- • 4 φλυτζάνια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, χοντροκομμένη
- • λίγα φύλλα ρόκας
- • 180γρ. Grana Padano DOP, κομμένη σε κύβους
- • 2 μηλολωτούς, κομμένους σε λεπτές φέτες
- • ½ φλυτζάνι καθαρισμένο ρόδι
- • 2-3 κουταλιές κάππαρη
- • 5-6 φύλλα βασιλικού
- dressing:
- • 3 κουταλιές χυμό ρόδι
- • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
- • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- • αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ετοιμάζουμε πρώτα τα πικάντικα ψητά ρεβίθια, αναμειγνύοντας σε ένα μπωλ τα ρεβίθια με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο C, για 25 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.**
Φτιάχνουμε το dressing αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι, ή ένα μπωλ.
Ετοιμάζουμε την σαλάτα, αναμειγνύοντας τα πράσινα λαχανικά, την ρόκα, τους λωτούς, το ρόδι και τον βασιλικό σε ένα μεγάλο μπωλ, ή μία πιατέλα. Προσθέτουμε την Grana Padano DOP σε κύβους, και τα πικάντικα ψητά ρεβίθια. Περιχύνουμε με το dressing την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε.
Notes
*Μπορείτε να αγοράσετε από το σ/μ αυτά που είναι μαγειρεμένα στον ατμό, χωρίς συντηρητικά. ** Τα ρεβίθια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη.
No Comments