Να ‘μια κι εγώ, μετά από πολύ καιρό. Για να σας αποζημιώσω για την πολύμηνη απουσία, ξεκινάω τις νέες αναρτήσεις με γλυκιά συνταγή, γεμάτη χρώμα και υπέροχη γεύση, Cheesecake παντζάρι!
Δεν ξέρω πως γίνεται και περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος. Πολλές οι υποχρεώσεις και οι αναρτήσεις έχουν μείνει πίσω. Όχι ότι δεν δούλευα όλον αυτό τον καιρό με συνταγές, απλά οι περισσότερες δημοσιεύτηκαν μόνο στο Instagram. Γι αυτό, αν δεν έχετε λογαριασμό εκεί, τότε πρέπει να φτιάξετε, για να παρακολουθείτε όλα τα νέα μου 😀 Τι να κάνουμε, οι καιροί αλλάζουν…
Επίσης, μοιράζομαι συνταγές και σε μία γαλλική ιστοσελίδα αφιερωμένη στην μεσογειακή κουζίνα, το InBocca (@inbocca_mag). Θα βρείτε πολλές συνταγές μου εκεί, οι οποίες δεν υπάρχουν στο The Healthy Cook και που αξίζουν δοκιμή. Ρίξτε μια ματιά, κι αν έχετε ερωτήσεις στείλτε μου μήνυμα. 🙂
Το cheesecake με παντζάρι ήθελα πολύ καιρό να το δοκιμάσω. Ιδιαίτερο και πιο υγιεινό, με ελληνικό τυρί (ανθότυρο), στραγγιστό γιαούρτι και σμέουρα. Για γλυκαντικό χρησιμοποίησα ζάχαρη χουρμά (μπορεί να αντικατασταθεί με καστανή αν δεν την βρίσκετε) και μέλι.
Όσο για την βάση, δοκίμασα μία εναλλακτική, με χουρμάδες, φουντούκια και κακάο. Άνετα βέβαια μπορείτε να το φτιάξετε με την πιο συνηθισμένη βάση, στην υγιεινή εκδοχή της, που θα βρείτε στην συνταγή Cheesecake με Μύρτιλα.
Αν αγαπάτε το παντζάρι, όπως εγώ, δείτε μερικές ακόμα συνταγές εδώ.
Cheesecake με Παντζάρι και Σμέουρα
Ένα ιδιαίτερο και πιο υγιεινό cheesecake με παντζάρι και σμέουρα. Φτιαγμένο με ανθότυρο και στραγγιστό γιαούρτι, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με βάση χωρίς γλουτένη.
Ingredients
- βάση:
- 150γρ. φουντούκια
- 9 βασιλικούς χουρμάδες , μουλιασμένους για 30 λεπτά σε χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές κακάο (χρησιμοποίησα ωμό)
- 1 ½ κουταλιάcacao nibs (προαιρετικά)
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- γέμιση:
- 350γρ. νωπό ανθότυρο
- 150γρ. παντζάρι μαγειρεμένο στον ατμό
- 150γρ. κατεψυγμένα σμέουρα
- 180γρ. στραγγιστό γιαούρτι%
- 100γρ. ζάχαρη χουρμά (ή καστανή ζάχαρη)
- 3 κουταλιές μέλι (χρησιμοποίησα πορτοκαλιάς)
- ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 6 φύλλα ζελατίνης
Instructions
Χοντροκόβουμε τα φουντούκια στο μούλτι. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους προσθέτουμε κι αυτούς στο μούλτι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σφιχτή πάστα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίιιγο νερό.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο 22-23εκ. και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την γέμιση πολτοποιώντας στο μούλτι όλα τα υλικά, εκτός από την ζελατίνη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπωλ, ώστε να προσθέσουμε την ζελατίνη.
Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 4-5 λεπτά, την στύβουμε και την ανακατεύουμε με ελάχιστο χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει. Την προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.
Για την διακόσμηση του cheesecake παντζάρι χρησιμοποίησα σκόνη παντζαριού, cacao nibs και πανσέδες από τον κήπο μου (είναι βρώσιμοι).
Nutrition
-
297 Calories
-
37g Carbohydrates
-
19mg Cholesterol
-
14.4g Fat
-
6g Fiber
-
10g Protein
-
3.9g Saturated fat
-
65mg Sodium
-
24g Sugar
-
10.5g Unsaturated fat
Notes
Αν έχετε σκόνη παντζαριού, προσθέστε 2 κουταλιές στο μείγμα της γέμισης, για πιο βαθύ χρώμα.
No Comments