Την σημερινή συνταγή ήθελα πολύ καιρό να σας την παρουσιάσω. Αλμυρά κουλουράκια, τύπου μπατόν σαλέ, με Grana Padano DOP και μυρωδικά, για να συνοδέψετε το κρασάκι σας. Τέτοια πεντανόστιμα κουλούρια έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή και τα λάτρευα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουν κι αυτά την θέση τους στο μπλογκ μου, μαζί με άλλες αγαπημένες συνταγές.
Την συνταγή της μαμάς για αλμυρά κουλουράκια την πείραξα λίγο. Πρόσθεσα ένα μείγμα φρέσκων μυρωδικών και για τυρί διάλεξα την Grana Padano DOP, ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά τυριά, για την μοναδική της γεύση.
Λίγα λόγια για την Grana Padano DOP
Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου, και μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία αυτή την συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι αυτό είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά της, η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί «πολυχρηστικό», ένα τυρί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χίλιες δυο συνταγές σας, με σίγουρη επιτυχία!
Αλμυρά Κουλουράκια με Grana Padano & Μυρωδικά
Αλμυρά κουλουράκια με φρέσκα μυρωδικά και Grana Padano DOP. Εξαιρετικό συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί, αλλά και ένα υπέροχο σνακ.
Ingredients
- • 150γρ. κρύο βούτυρο, σε μικρούς κύβους
- • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- • 150γρ. Grana Padano DOP, τριμμένη
- • 2 αυγά, χτυπημένα
- • 2 ½ κουταλιές μείγμα από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά*
- • το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
- • ¼ κουταλάκι αλάτι
- • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- • 1 χτυπημένο αυγό, για το άλειμμα
- • επιπλέον Grana Padano DOP, για το πασπάλισμα
- • φρέσκα μυρωδικά, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Instructions
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι και την Grana Padano και τα ανακατεύουμε με το φτερό (Κ), μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
2. Προσθέτουμε τα αυγά, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
3. Φτιάχνουμε την ζύμη μια μπάλα, την πατάμε με το χέρι μας να γίνει ένας δίσκος, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
4. Αφαιρούμε την μεμβράνη και ανοίγουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε ένα φύλλο πάχους 6-8 χιλιοστά. Κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα και τοποθετούμε τα κουλούρια πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
5. Αλείφουμε τα κουλουράκια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με επιπλέον Grana Padano. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά.
6. Ψήνουμε τα αλμυρά κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 15-18 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
7. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι από το αγαπημένο μας κρασί.
Notes
*Χρησιμοποίησα φασκόμηλο, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, ρίγανη, μαντζουράνα και θυμάρι.
2 Comments
Πράσινη Σαλάτα με Λωτούς, Πικάντικα Ρεβίθια & Grana Padano DOP - The Healthy Cook
2 Νοεμβρίου, 2022 at 2:50 μμ[…] Σήμερα σας έχω ετοιμάσει μία λατρεμένη σαλάτα που άνετα στέκεται και για ένα εορταστικό τραπέζι. Πράσινη σαλάτα με λωτούς, πικάντικα ρεβίθια και Grana Padano DOP, το πεντανόστιμο αυτό ιταλικό τυρί που έχουμε δει και παλιότερα, στα αλμυρά κουλουράκια με μυρωδικά. […]
Χυλοπίτες Ογκρατέν με Κολοκύθα και Grana Padano DOP - The Healthy Cook
20 Νοεμβρίου, 2022 at 8:35 μμ[…] Αλμυρά Κουλουράκια με Grana Padano & Μυρωδικά […]