Σήμερα έχω να μοιραστώ μαζί σας άλλη μία συνταγή με Grana Padano DOP, πολύ λαχταριστή! Χυλοπίτες ογκρατέν με κολοκύθα, Grana Padano DOP και δύο αγαπημένα ελληνικά τυριά, με διαφορετική υφή και γεύση, που συμπληρώνουν την υπέροχη, γεμάτη γεύση της Grana Padano, το τσαλαφούτι και το μετσοβόνε.
Λίγα λόγια για την συνταγή Χυλοπίτες Ογκρατέν
Το έγκλημα 😀 συμπληρώνετε με λίγη καπνιστή μπριζόλα που βρήκα στο σ/μ προ ημερών και ταίριαξε πάρα πολύ. Μπορείτε να την παραλείψετε αν δεν το επιτρέπει η υγεία σας, αλλά αν την χρησιμοποιήσετε τελικά θα κάνετε πολύ καλά 😉 Μπορεί να αντικατασταθεί με σύγκλινο ή απάκι, σε περίπτωση που δεν βρείτε μπριζόλα.
Πρόκειται για ένα φαγητό πολύ πλούσιο σε γεύση, αλλά πιο ελαφρύ από τα συνηθισμένα ογκρατέν, μιας και δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αλλά κεφίρ και πιο ελαφριά τυριά.
Να θυμηθούμε λίγα πράγματα για την Grana Padano DOP
Η Grana Padano δημιουργήθηκε 1000 χρόνια περίπου από Κινστεριανούς μοναχούς του Αββαείου Chiaravalle στο Μιλάνο. Είναι ένα σκληρό τυρί, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Το 2022 παρασκευάστηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια κεφάλια Grana Padano και το 44% αυτών προορίζονταν για εξαγωγή σε όλο τον κόσμο.
Το όνομα είναι ο συνδυασμός της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po). Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ενώ το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona.
Διατροφικά στοιχεία της Grana Padano DOP
Η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι αυτό είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Πρέπει όμως να τονίσουμε, ότι πέρα από την υψηλή διατροφική αξία και την νοστιμιά, πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του τυριού είναι και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές, με σίγουρη επιτυχία. Το χαρακτηριστικό λογότυπο, η μοναδική γεύση και οι τεχνικές, που διατηρούνται εδώ και αιώνες, αποτελούν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό πίσω από την Grana Padano.
Στην σημερινή συνταγή Χυλοπίτες ογκρατέν με κολοκύθα, επέλεξα να χρησιμοποιήσω την τριμμένη Grana Padano DOP.
Δείτε εδώ κι άλλες συνταγές με Grana Padano DOP:
Αλμυρά Κουλουράκια με Grana Padano & Μυρωδικά
Πράσινη Σαλάτα με Λωτούς, Πικάντικα Ρεβίθια & Grana Padano DOP
Χυλοπίτες Ογκρατέν με Κολοκύθα και Grana Padano DOP
Χυλοπίτες ογκρατέν με κολοκύθα, Grana Padano DOP και δύο αγαπημένα ελληνικά τυριά, με διαφορετική υφή και γεύση, που συμπληρώνουν την υπέροχη, γεμάτη Grana Padano, το τσαλαφούτι και το μετσοβόνε.
Ingredients
- • 400γρ.. χυλοπίτες, μαγειρεμένες al dente
- • 300γρ. καθαρισμένη κολοκύθα, σε μέτριους κύβους
- • 200γρ. τριμμένη Grana Padano DOP , και επιπλέον για το πασπάλισμα
- • 200γρ. τσαλαφούτι
- • 120γρ. τριμμένο μετσοβόνε, και επιπλέον για το πασπάλισμα
- • 150γρ. καπνιστή μπριζόλα (ή απάκι ή σύγλινο), σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
- • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- • 300ml κεφίρ
- • 350ml ζωμό λαχανικών ή κότας, κατά προτίμηση σπιτικό
- • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- • 1 ½ κουταλάκι ξερό φασκόμηλο, ή, 3-4 ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα
- • λίγο αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, το σκόρδο, το φασκόμηλο και αλατοπίπερο και μετά από λίγο ρίχνουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε την μπριζόλα σε ένα μικρό τηγανάκι, μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το κεφίρ και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Την ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά λίγο-λίγο, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν και κατόπιν προσθέτουμε τις μαγειρεμένες χυλοπίτες και την μπριζόλα. Ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 23Χ33εκ. περίπου και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα Grana Padano και μετσοβόνε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 15-20 λεπτά. Αν χρειάζεται το ψήνουμε στην συνέχεια στο γκριλ για 1-2 λεπτά για να πάρει χρώμα.
No Comments