Υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτήν την εποχή από μια δροσιστική, ζουμερή, πολύχρωμη, αρωματική και πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα? Ένα ελαφρύ και βιταμινούχο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε σε χρόνο ρεκόρ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα αγαπημένα σας φρούτα στο ψυγείο και την συνταγή για το υπέροχο dressing που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, η οποία περιέχει μέλι, χυμό από μοσχολέμονο (lime) και σπόρους chia.
Τα φρούτα που επέλεξα για να σας παρουσιάσω την συνταγή του dressing είναι μάνγκο, φράουλες και ακτινίδια. Το μάνγκο έχει μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μας χορταίνει χωρίς να μας φορτώνει πολλές θερμίδες. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βήτα καροτένιο, λυκοπένιο (και τα δύο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά) , βιταμίνες C και Α, όπως και πολλές του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες. Επιλέξτε τα μάνγκο που είναι «σφιχτά», αλλά μαλακώνουν όταν τα πιέζετε. Η φλούδα τους θα πρέπει να είναι λεία και το χρώμα θα πρέπει να έχει αρχίσει να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο.
Η φράουλα, πέρα από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει τα μάτια και συμβάλλει στην σωστή προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τις καρδιοπάθειες, καθώς στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C που περιέχει έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, οι φράουλες περιέχουν ασπαρτικό οξύ, σημαντικό για την τόνωση του μεταβολισμού. Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρημένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.
Η γλυκόξινη γεύση του ακτινίδιου ίσως να μην αρέσει σε κάποιους από εσάς, όμως νομίζω πως διαβάζοντας τα οφέλη που αποκομίζεται καταναλώνοντας αυτό το φρούτο, θα αλλάξετε γνώμη. Το ακτινίδιο, λοιπόν, προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού, αποτρέποντας τις ασθματικές κρίσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά. Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προστατεύοντας από την δημιουργία “ πλακών” στα τοιχώματα των αρτηριών. Έχει αντικαρκινική δράση λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φλαβονοειδών και καροτενοειδών που περιέχει και βοηθάει στην πέψη μια και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες και κάλιο, προστατεύει τα μάτια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ακόμη, είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα λόγω της βιταμίνης Ε, καταπολεμά την ανδρική στειρότητα λόγω της αργινίνης, η οποία βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία. Τέλος, Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τυχόν γενετικές ανωμαλίες.
Όσον αφορά τους σπόρους Chia, διαβάστε το άρθρο Σπόροι Chia, η τροφή των Αζτέκων για να εκπλαγείτε με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ας δούμε τώρα την συνταγή:
Κάτι παραπάνω από μια απλή φρουτοσαλάτα …
Ingredients
- 1 μάνγκο ( λίγο ώριμο), κομμένο σε κυβάκια
- 8 φράουλες, κομμένες στη μέση
- 2 ακτινίδια, κομμένα σε τέταρτα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό μοσχολέμονου (lime)
- 1 κουτ. σούπας σπόρους Chia
Instructions
Αφού έχετε κόψει τα φρούτα σας, τα βάζετε όλα σε ένα μπωλ και τα ανακατεύετε.
Ζεσταίνετε για πολύ λίγο το μέλι σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, για να αραιώσει ώστε να ανακατευτεί μετά με τον χυμό μοσχολέμονου.
Ανακατεύετε με τον χυμό και με τους σπόρους Chia.
Περιχύνετε τα φρούτα με το dressing και ανακατεύετε.
Nutrition
-
186.6 Calories
-
37.8g Carbohydrates
-
2.9g Fat
-
6.9g Fiber
-
2.8g Protein
-
0.3g Saturated fat
-
21.4g Sugar
Notes
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ
Στην φρουτοσαλάτα μπορείτε να κάνετε ότι συνδυασμό φρούτων θέλετε. Άλλωστε αυτό το dressing ταιριάζει με όλα! Εύχομαι να την απολαύσετε.
2 Comments
ΚΔΒΜ Δάφνης Υμηττού
13 Ιουνίου, 2014 at 1:51 μμΕύη μου καλή σου μέρα. Μας έχεις ξετρελάνει με τις υπέροχες συνταγές σου. Γεια άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.
The Healthy Cook
16 Ιουνίου, 2014 at 1:54 πμ🙂