Σήμερα σας έχω μια υγιεινή σοκολατένια λιχουδιά με αγνά και θρεπτικά υλικά. Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, ξερά σύκα, χουρμάδες, ταχίνι, αμύγδαλα, κακάο και cacao nibs. Ετοιμάζoνται γρήγορα, δεν χρειάζονται ψήσιμο, και είναι ιδανικά για ένα βιαστικό πρωινό αφού δίνουν έξτρα ενέργεια. Είναι, όμως, ιδανικά και σαν υγιεινό σνακ, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, αυτές οι μπαλίτσες δεν περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ είναι πολύ σοκολατένιες. Είναι μαλακές και υγρές και τόσο γλυκές όσο πρέπει.
Για τις ευεργετικές ιδιότητες της γύρης, μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Το ταχίνι, το οποίο προέρχεται από το σουσάμι, έχει υψηλή θρεπτική αξία. Μόλις 28 γρ. σουσαμιού μας προσφέρουν το ¼ της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σημαντικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες, και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Ε. Επίσης, το σουσάμι μας προσφέρει τα πολύ θρεπτικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, ο ανθρώπινος οργανισμός, δεν μπορεί να συνθέσει και έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.
Για τα αμύγδαλα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο (νηστίσιμοι), ενώ για τους χουρμάδες θα βρείτε πληροφορίες στο άρθρο Χουρμάδες, για ενέργεια στο φουλ.
Όσον αφορά στα cacao nibs, είναι τα φασολάκια του κακάο που έχουν καβουρδιστεί, έχουν διαχωριστεί από το κέλυφος τους, και έχουν σπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Είναι πιο “ευέλικτα” από την σοκολάτα, γιατί δεν είναι τόσο γλυκά. Δεν έχουν σχέση με τις σταγόνες σοκολάτας που βρίσκουμε στο εμπόριο. Κάποιοι θεωρούν πως έχουν πικρή γεύση, άλλοι πιστεύουν πως δεν είναι τόσα πικρά. Συγχρόνως, έχουν μια ελαφρώς γλυκιά, έντονη γραφή και δυνατή γεύση σοκολάτας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα cacao nibs είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτά σε επόμενη ανάρτηση.
Ας δούμε τώρα την συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 20-22 μπαλίτσες
Υλικά:
- 6 ξερά σύκα, κομμένα σε κομματάκια
- 8 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, κομμένους σε κομματάκια
- 7 κουταλιές ταχίνι
- 3 κουταλιές μέλι*
- 20ml έτοιμο δυνατό καφέ (όχι ζεστό)
- ½ φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- ½ φλυτζάνι σκόνη αμυγδάλου
- 2 κουταλιές σκόνη κακάο, κατά προτίμηση βιολογικό
- ½ κουταλάκι σκόνη βανίλιας, κατά προτίμηση βιολογική
- 2-3 κουταλιές cacao nibs, θρυμματισμένα
- 2-3 κουταλάκια γύρη
Εκτέλεση:
- Τοποθετείτε τα ψιλοκομμένα φρούτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι και τη βανίλια, στο κάδο του μούλτι και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν μια μάζα.
- Τοποθετείστε τη ζύμη σε ένα μπωλ και προσθέστε τα θρυμματισμένα cacao nibs και τη γύρη. Ανακατέψτε τα με το χέρι, ή ,με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν με τα άλλα υλικά.
- Η σύσταση της πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πλάθονται οι μπαλίτσες και να στέκουν. Αν δεν σας ικανοποιεί η σύσταση της ζύμης σας, προσθέστε λίγο περισσότερο καφέ αν την θέλετε πιο υγρή, ή, λίγο περισσότερη βρώμη, ή σκόνη αμυγδάλου αν την θέλετε πιο στεγνή.
- Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τις μπαλίτσες με λίγη γύρη ακόμη.
- Φτιάξτε λοιπόν τις μπαλίτσες σας και βάλτε τις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Είναι έτοιμες για να τις απολαύσετε! Το καλοκαίρι φυλάξτε τις μπαλίτσες σας στο ψυγείο.
*Οι vegans αντί για μέλι μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι σφενδάμου, ή αγαύης.
Συνταγή προσαρμοσμένη από Happy Healthy Hunters.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
84.9 | 11.4 | 6.9 | 4.2 | 0.5 | 2.0 | 2.0 |
0.0mg |
39 Comments
χρυσαυγη
22 Ιανουαρίου, 2015 at 6:53 πμΚαλημερα!!!!!
Ειναι απιστευτη η συνταγη που μας παρουσιαζεις σημερα Ευη!!!
Μια τετοια τρως και γινεσαι τουρμπο για ολη μερα. Ειναι τοσο διαφορετικες αυτες οι μπαλιτσες απο ολα οσα εχουμε δει μεχρι τωρα και αυτο οφειλεται στη γυρη αλλα και τη συνθεση των υλικων που επελεξες να βαλεις. Τυχεροι οσοι δοκιμασαν!!!!!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:35 μμγεια σου Χρυσαυγή μου!!
χαίρομαι που σου αρέσει!
αν ήσουν κοντά θα δοκίμαζες κι εσύ! 😉
stylencritics
22 Ιανουαρίου, 2015 at 7:45 πμΚαλημέρα!!! Σούπερ – δυναμωτική λιχουδια. Τα cacao nibs που τα βρίσκουμε;
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:36 μμγεια σου Σόνια μου!!
τα βρίσκεις σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής και βιολογικά.
επίσης τα πουλάνε και κάποια καταστήματα στο κέντρο, Ευριπίδου κλπ.
αρης
22 Ιανουαρίου, 2015 at 8:30 πμΚαλημέρα !! Υπερ θρεπτική συνταγή !! Και πόσο ωραίο το χρώμα της γύρης στις φωτογραφίες !!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:37 μμευχαριστώ Άρη!! 🙂
peps@pepi's kitchen
22 Ιανουαρίου, 2015 at 9:09 πμΝαι ναι! εγώ είμαι η τυχερή που δοκίμασα Χρυσαυγή χαχαχα
Σούπερ υγιεινή και θρεπτική λιχουδιά και φουλ σοκολατένια στη γεύση!
Μπράβο!!! τέλειος συνδυασμός υλικών και το χρυσαφένιο χρώμα της γύρης ….μα τι ωραίο που είναι!!
Καλημέρα Ευούλα!!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:38 μμευχαριστώ πεπίτα μου!!!
Beauty Follower
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:47 πμΜε γυρη?! Να κατι ενδιαφέρον 🙂
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:39 μμπολύ!! 😉
Spitikoulia
22 Ιανουαρίου, 2015 at 12:14 μμΣοκολατάκια δυναμίτης! Μην τα δοκιμάσεις το βράδυ, χαχα!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμείναι για σούπερ ενέργεια! 😉
Ερμιόνη
22 Ιανουαρίου, 2015 at 7:57 μμΜπαλίτσες γλυκές και πλούσιες σε ενέργεια!
Οι κόκκοι γύρης τις κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακές και εμφανίσιμες!
Φιλιά
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:42 μμευχαριστώ Ερμιόνη μου!!
φιλιά!
Αριάδνη
22 Ιανουαρίου, 2015 at 8:23 μμΚαλησπέρα κορίτσι μου! Θα το δοκίμαζα ευχαρίστως. Μου αρεσει η σοκολατα και γυρη είχα δοκιμασει και στο παρελθον σε γλυκάκι και ήταν μια χαρα!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:43 μμγεια σου Αριάδνη!
χαίρομαι που σου αρέσει!! 🙂
Zitronen und Olivenöl
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:54 μμTi oraia ides! Xairetismata apo Germania, Marina
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 11:09 μμΕυχαριστώ πολύ Μαρίνα!!!
Καλό σου βράδυ!!!
dolmadaki
23 Ιανουαρίου, 2015 at 11:46 πμανετα μπορουν να σταθουν σε ζαχαροπλαστειο αυτα τα σοκολατακια!!! υπεροχα τα βλεπεις και δεν φανταζεσαι οτι ειναι υγιεινα!! τη γυρη που μπορω να τη βρω; σε μπαχαρικα; δεν την εχω ξαναακουσει να χρησιμοποιείται και μου κάνει εντύπωση!
The Healthy Cook
23 Ιανουαρίου, 2015 at 4:43 μμγεια σου ντολμαδάκι μου!!
την βρίσκεις σίγουρα σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
επίσης, μπορεί να βρεις και από παραγωγούς μελιού στις λαϊκές αγορές.
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
🙂
dolmadaki
23 Ιανουαρίου, 2015 at 8:45 μμευχαριστω!!! θα ψαξω να δω αν υπαρχει!
mookies
24 Ιανουαρίου, 2015 at 2:43 πμNα και η συνταγή! Υπέροχη και υγιεινή, τι άλλο θα μπορούσε να είναι άλλωστε! Λατρεύω όλα τα υλικά εκτός από το ταχίνι, φαίνεται πολύ στη γεύση; Και πανέμορφα τα υγιεινά μπαλάκια, έτσι που τα βλέπω με τη γύρη κολλημένη πάνω τους είναι εντυπωσιακά!
Φιλιά
peps@pepi's kitchen
24 Ιανουαρίου, 2015 at 8:58 πμόχι! δε το καταλαβαίνεις!! 😉
The Healthy Cook
24 Ιανουαρίου, 2015 at 4:47 μμεσύ τα δοκίμασες την δεύτερη μέρα… 😉
The Healthy Cook
24 Ιανουαρίου, 2015 at 4:47 μμΜίνα μου, την πρώτη μέρα ακούγεται λίγο. μετά από 1-2 μέρες δένουν τα υλικά μεταξύ τους και δεν το καταλαβαίνεις καθόλου. άσε που όσο μένουν γίνονται και πιο νόστιμα!!
mookies
26 Ιανουαρίου, 2015 at 4:14 πμΧαίρομαι που το μαθαίνω! Η αλήθεια είναι ότι τα πιο νόστιμα γλυκά που έχω δοκιμάσει γίνονται ακόμη καλύτερα όσο περνάνε οι μέρες, όπως λες και εσύ δένουν τα υλικά, ωριμάζει η γεύση και εξελίσσονται σε εξαιρετικά!
mia maria
24 Ιανουαρίου, 2015 at 2:27 μμΠολύ πρωτότυπη η συνταγή. Πολύ ωραία σε εμφάνιση και με πολύ ωραία υλικά! Η γύρη τα κάνει τόσο εμφανίσιμα!
The Healthy Cook
24 Ιανουαρίου, 2015 at 4:48 μμευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!!
Αγγελική
24 Ιανουαρίου, 2015 at 9:29 μμΤι ωραία σοκο-μπαλάκια και τόσο όμορφα στην εμφάνιση!! Και τα συστατικά το ένα καλύτερο από το άλλο! Πρέπει να είναι πεντανόστιμα!
The Healthy Cook
25 Ιανουαρίου, 2015 at 11:45 πμκαλημέρα Αγγελική!!
είναι πραγματικά πολύ νόστιμα!!
ευχαριστώ!
tanja@the green mixer
26 Ιανουαρίου, 2015 at 12:04 μμΠρέπει να είναι φοβερό σνακ, ότι πρέπει για πριν το γυμναστήριο για να μας δώσει ενέργεια. Η γύρη είναι τραγανή ή όχι (τουλάχιστον έτσι την φαντάζομαι). Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου, δείχνει πολύ ωραία η αντίθεση των χρωμάτων.
The Healthy Cook
26 Ιανουαρίου, 2015 at 3:11 μμευχαριστώ Τάνια μου!!
όχι, δεν είναι τραγανή η γύρη. είναι μαλακή και αέρινη. γίνεται πολύ εύκολα σκόνη όταν την ακουμπήσεις.
φιλιά!!
sp00nstories
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:15 μμΔοκιμή με τρέλα!! Υλικά τόσο ιδιαίτερα και όμορφα συνδυασμένα μεταξύ τους που ξεσηκώνεσαι να δαγκώσεις! Μπράβο κοριτσάκι μου!
The Healthy Cook
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:22 μμχαίρομαι που σου αρέσουν! αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις
Marion
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:26 μμΝόμιζα πως είχα αφήσει σχόλιο…αλλά με συνεπήρε η εικόνα 😉
Αυτά είναι σούπερ ενεργειακά μπαλάκια. Τέλεια Ευη.
Τα υλικά έχουν όλα τα καλά συστατικά που θέλουμε και επίσης η γύρη τα κάνει πολύ εμφανίσιμα.
Μπραβο 🙂
Φιλιά
The Healthy Cook
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:34 μμχαχαχαχαχα!!!
χαίρομαι που σου αρέσουν Μάριον! δίνουν πραγματικά πολύ ενέργεια!
Athina
9 Ιουνίου, 2016 at 10:35 πμΔεν έχω λόγια! Φοβερή ιδέα!! Εύη έχεις μακράν τις πιο δημιουργικές/θρεπτικές/καταπληκτικές συνταγές που έχω δει σε food blog τα τελευταία χρόνια!
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:50 μμευχαριστώ πολύ Αθηνούλα! κοκκινίζω 🙂
Υγιεινα Καλοκαιρινα Σνακς για το Δρομο - Stavroula's Healthy Cooking
29 Ιουλίου, 2016 at 6:44 μμ[…] Σοκολατένιες Μπαλίτσες με Γύρη, Χωρίς Ψήσιμο από το The Healthy Cook […]