• Ελληνικά
  • English
  • Κοτόπουλο/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

    Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

    Μόλις πριν από μερικές μέρες συνειδητοποίησα πως, παρόλο που αυτό το ιστολόγιο μετράει σχεδόν επτά μήνες  στη μπλογκόσφαιρα, δεν έχω αναρτήσει καμία συνταγή που να περιλαμβάνει κρέας, ή πουλερικά. Μην με ρωτάτε γιατί, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Στο σπίτι μας, βέβαια δεν τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε πιο πολύ των λαχανικών, των λαδερών και των οσπρίων, αλλά που και πού κρεατάκι θα φάμε. Είπα λοιπόν να σας φτιάξω και κάτι κρεατικό, κοτόπουλο δηλαδή, για να μην νομίζετε πως είμαι χορτοφάγος…

    Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

    Ιδού λοιπόν και η πρώτη συνταγή με κοτόπουλο. Καυτερό, πικάντικο φιλέτο κοτόπουλου, με μπόλικα μπαχαρικά, για να μην ξεχνιόμαστε!! Εσείς μπορείτε να το συνδυάσετε με βραστά λαχανικά,  σαλάτες, ρύζι, ή ότι άλλο θέλετε.  Το κοτοπουλάκι μαρινάρετε σε νερό, αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να  μείνει μαλακό και ζουμερό, ενώ η ζάχαρη του δίνει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. Επίσης, φτιάχνετε ένα πικάντικο λάδι, αναμειγνύοντας ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά, με μέρος του οποίου μαγειρεύετε το κοτόπουλο. Το υπόλοιπο λάδι το χρησιμοποιείτε σαν ντιπ, για έξτρα γεύση.

    Το στήθος του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας μπούτι κοτόπουλου, έχετε στο μυαλό σας πως η διατροφική αξία του πιάτου σας θα αλλάξει εντελώς, μια και το μπούτι έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το στήθος του κοτόπουλου.

    Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

     

    Χρόνος προετοιμασίας:   3 ώρες, 30 λεπτά

    Μερίδες:   4

    Υλικά:

    Για το κοτόπουλο

    • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
    • 1 ½ κουταλιά αλάτι
    • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
    • 2 ζεύγη φιλέτο κοτόπουλο, κομμένα στη μέση, εγκάρσια, αν είναι πολύ χοντρά

    Για το πικάντικο λάδι

    • 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
    • 1 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
    • 1 κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου
    • ¾ κουταλάκι μπούκοβο
    • 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
    • 1 κουταλιά πολτό σκόρδου, ή 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
    • ¾ φλυτζάνι ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
    • αλάτι

    Εκτέλεση:

    Ετοιμάστε την άλμη

    1. Σε ένα μπωλ, ανακατέψτε το αλάτι και τη ζάχαρη με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένετε να κρυώσει τελείως.
    2. Βάλτε τα φιλέτα του κοτόπουλου στην άλμη, σκεπάστε και βάλτε το μπωλ στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου.

    Ετοιμάστε το πικάντικο λάδι

    1. Βάλτε ένα μικρό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε ελαφρά τους σπόρους αγριοκύμινου, μέχρι να μυρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετέ τους σε ένα γουδί και σπάστε τους.
    2. Στο ίδιο τηγάνι, καβουρδίστε ελαφρά το κύμινο, το κόλιανδρο και το μπούκοβο, για περίπου 1 λεπτό.
    3. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα μπωλ και προσθέστε το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι θέλετε.
    4. Ανακατέψτε πάλι καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

    Ψήστε το κοτόπουλο

    1. Βγάλτε το κοτόπουλο από την άλμη, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Βάλτε τη ψηστιέρα να ζεσταθεί, σε μέτρια – δυνατή φωτιά (αν έχετε ψησταριά, ακόμα καλύτερα).
    3. Απλώστε τα φιλέτα στην ψηστιέρα και ρίξτε πάνω τους 2 κουταλιές από το πικάντικο λάδι.
    4. Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καφέ-κόκκινο χρώμα και στις δύο πλευρές.
    5. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε το σε λωρίδες, κατά πλάτος.
    6. Σερβίρετε με το υπόλοιπο πικάντικο λάδι.

    Φτιάξτε την αγαπημένη σας σαλάτα και απολαύστε το!!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    411.1 1.5 0.1 28.7 3.7 34.8 0.4

    82.5

     

    Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

     

    Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

     

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    10 Comments

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    27 Οκτωβρίου, 2014 at 7:44 μμ

    Μ΄αρέσειιιιιιιιιιιιιιι!!!
    Καλά, λες. Δεν το είχα προσέξει πως δεν έχεις βάλει καθόλου κρεας. Τώρα που το είπες το συνειδητοποίησα.
    Πόσο μου αρέσει που το στήθος κοτόπουλου επιδέχεται ένα σορώ μετατροπές αφού είναι ένα ας πούμε ουδέτερο σε γεύση κρέας.
    Λατρεύω τα μπαχαρικά . Το έφτιαξες και πολύ θελκτικό στο μάτι με το λαδάκι του να ρέει και να το κάνει υπέροχο σε εικόνα!!!!

    Καλό σου βράδυ Εύη και καλή 28η!!!
    Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    mookies
    27 Οκτωβρίου, 2014 at 11:01 μμ

    Ωραία, γιατί λατρεύω το πικάντικο κοτόπουλο! Μου άρεσαν πολύ τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες, αν και το αγριοκύμινο δεν το ξέρω, ευκαιρία να το ψάξω. Με τη συνοδεία μπασμάτι, σαλάτας και το ντιπ από δίπλα θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Οκτωβρίου, 2014 at 10:48 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Μίνα μου!! το αγριοκύμινο ψάξε το, είναι πολύ αρωματικό!
      καλό σου βράδυ!

  • Απάντηση
    Ariadni
    28 Οκτωβρίου, 2014 at 12:16 πμ

    Το λάτρευω το κοτόπουλο! Μου αρεσει που έχεις και τη θερμιδικη αξία, αλλα και οι φωτογραφιες άκρως δελεαστικές!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    28 Οκτωβρίου, 2014 at 12:32 πμ

    Πρώτη συνταγή με κοτόπουλο και πάρα πολύ ξεχωριστή!
    Έχω διαβάσει ότι η συγκεκριμένη μαρινάδα με τη ζάχαρη, αν και πάρα πολύ απλή κάνει θαύματα!
    Μου αρέσει το πικάντικο λάδι, μου αρέσει που η συνταγή είναι τόσο απλή αλλά ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Οκτωβρίου, 2014 at 10:50 μμ

      κι εγώ πρώτη φορά τη δοκίμασα και πραγματικά το κοτόπουλο ήταν πολύ ζουμερό!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! καληνύχτα!

  • Απάντηση
    dolmadaki
    29 Οκτωβρίου, 2014 at 1:39 πμ

    κοτοπουλο ακουω πικαντικο ακουω και μου τρεχουν τα σαλια!!! μα ρεσει!! μ αρεσει και ο συνδυασμος των μπαχαρικών που βάζεις!! σα καραμελωμένο ειναι!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      29 Οκτωβρίου, 2014 at 3:51 μμ

      είναι πολύ νόστιμο και αρκετά πικάντικο!!
      δοκίμασέ το!! φιλιά!

    Αφήστε το σχόλιό σας