Το Οσομπούκο, όπως όλοι γνωρίζεται, είναι μια Μιλανέζικη σπεσιαλιτέ με μοσχαρίσιο κότσι, λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας , λευκό κρασί και ζωμό. Γαρνίρεται, παραδοσιακά, με γκρεμολάτα, ένα καρύκευμα δηλαδή, φτιαγμένο από ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού. Είναι, ομολογουμένως, ένα πολύ νόστιμο πιάτο αλλά αποφεύγεται από όσους, για κάποιο λόγο, προσέχουν την διατροφή τους. Εγώ σας προτείνω σήμερα μια πολύ ελαφριά εκδοχή του Οσομπούκο, με φιλέτα κοτόπουλου, γκρεμολάτα και πουρέ ρεβιθιών. Νόστιμο, θρεπτικό και με λίγες θερμίδες, ιδανικό για όσους είναι σε δίαιτα. Γιατί ακόμα και όσοι μετρούν θερμίδες πρέπει να έχουν πολλές επιλογές!
Το φιλέτο του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για δίαιτα. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας μπούτι κοτόπουλου, έχετε στο μυαλό σας πως η διατροφική αξία του πιάτου σας θα αλλάξει εντελώς, μιας και το μπούτι έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το στήθος του κοτόπουλου.
Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες συνταγές, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
για τον πουρέ ρεβιθιών:
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 5-6 φυλλαράκια φρέσκιας μέντας
- ¼ φλυτζανιού μαϊντανός χοντροκομμένο
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι
για το οσομπούκο:
- 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλο (1 κιλό περίπου), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μικρές ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ με τον χυμό τους
- 1 φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
- ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί (μπορεί να αντικατασταθεί με την ίδια ποσότητα ζωμού)
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
για την γκρεμολάτα:
- ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση:
- Αποβραδίς μουλιάστε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό. Την επομένη στραγγίστε και βράστε τα σε άφθονο νερό μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε κρατώντας όμως τον ζωμό τους. (Αν επιθυμείτε, κρατάτε λίγα ρεβίθια στην άκρη για διακόσμηση.)
- Αλέθετε τα ρεβίθια στο μούλτι μαζί με ¾ φλυτζανιού από τον ζωμό τους. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο ζωμό μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την υφή που θέλετε. Δεν πρέπει όμως να είναι νερουλός.
- Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και αλέθετε ώστε να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε για να βεβαιωθείτε για το αλατοπίπερο και βάζετε τον πουρέ στην άκρη, σκεπασμένο.
- Ετοιμάζετε το κοτόπουλο. Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Αλατίζετε τα φιλετάκια του κοτόπουλου, τα βάζετε στη κατσαρόλα και τα αφήνετε να ροδίσουν, για 6-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα. Τα βάζετε σε ένα πιάτο και τα αφήνετε στην άκρη. Με μια ξύλινη κουτάλα ξύστε τον πάτο της κατσαρόλας για να απελευθερώσετε την “νοστιμιά”.
- Χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια-χαμηλή και προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι. Αλατίζετε ελαφρά και αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέστε το σκόρδο και μετά από ένα λεπτό προσθέστε τα ντοματάκια, τον ζωμό, το λευκό κρασί, και το φύλλο δάφνης. Ανακατέψτε.
- Προσθέστε το κοτόπουλο και δυναμώστε λίγο τη φωτιά για να πάρει βράση.
- Μόλις βράσει, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Ετοιμάζετε την γκρεμολάτα. Βάλτε όλα το υλικά στο μούλτι και ψιλοκόψτε τα.
Σερβίρετε κοτόπουλο οσομπούκο ζεστό με τον πουρέ ρεβιθιών, πασπαλισμένα με την γκρεμολάτα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
573.8 | 50.0 | 1.2 | 21.7 | 3.4 | 40.8 | 10.8 |
83.5 |
35 Comments
sp00nstories
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:38 μμΑυτό το γεύμα είναι πραγματικό κόσμημα για το τραπέζι μας! Από κάθε άποψη!!Γεύση, παρουσίαση, ποιότητα και διατροφική αξία! Πραγματικά υπέροχο!!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:08 μμείναι πραγματικά από τα πιο νόστιμα υγιεινά πιάτα που έχω φτιάξει!
σ’ ευχαριστώ Λίλια!!
peps@pepi's kitchen
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:38 μμΤι φαγητάρα είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!
Πουρές ρεβυθιών, κοτοπουλάκι ελαφρύ και γκρεμολάτα!!Τέλειο!!
Για μένα το έφτιαξες?????…. 😉 πω πω σούπερ νοστιμιά!!! Θα το φτιάξω σίγουρα!
Τι ωραία που συνδύασες όλα τα χρώματα!!! Η δεύτερη φωτογραφία με το ποτήρι και τη κανάτα στο βάθος είναι απίθανη!!!!!
Ξετρελλάθηκα σου λέω!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:10 μμγια σένα είναι ότι πρέπει!! αφού ξετρελλάθηκες.. 😉
ευχαριστώ πεπίτα μου!!
peps@pepi's kitchen
27 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:29 μμάπαιχτος ο πουρές με τη γκρεμολάτα!!!
τον έφτιαξα!!!
μπράβο!!
The Healthy Cook
27 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:24 μμχαίρομαι πολύ που το έφτιαξες και σας άρεσε!!! 🙂
aris
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:24 μμΜα τι χρώματα είναι αυτά !!?!! Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση Εύη !!! Πραγματικά θρεπτικό. Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες που μας προσφέρεις. Άλλο ένα ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό post !!!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 7:36 μμκι εγώ σ΄ευχαριστώ Άρη για τα καλά σου λόγια!!
Αγγελική
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:25 μμΑχ αυτή η γκρεμολάτα…πρέπει να κάνει ιδανικό ζευγάρι με τον πουρέ ρεβυθιών!
Ευχαριστούμε που προσέχεις τη σιλουέτα μας Εύη μου!!
The Healthy Cook
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:26 μμναι ταιριάζουν πολύ όλα μαζί!! 🙂
justsunday
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:47 πμΣυγχαρητηρια ,μας παρουσιασες οχι απλα μια συνταγη αλλα ενα ολοκληρωμενο γευμα ,πρωτοτυπο(μασεσε η ιδεα κοτοπουλο αντι χοιρινο) νοστιμο,υγιεινο θρεπτικο,ολα τα χει μπραβο ευη!!!
καλο τριημερο,φιλια!!!!!
The Healthy Cook
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:27 μμευχαριστώ Κική μου!! καλό τριήμερο και σε σένα!!
tanja@the green mixer
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:55 πμΤο κανονικό οσομπούκο δεν το εχω φάει ποτέ, αλλά η skinny βερσιόν σου με εχει εξιτάρει και κυρίως ο πουρές ρεβυθιών (ίσως να μην ήθελες να λάμψει τόσο αυτός όσο το κοτοπουλο).
The Healthy Cook
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:29 μμκαλέ πως δεν θέλω!!! μιλάμε για τον απόλυτο συνδυασμό!!!
ρίξε όσους προβολείς θέλεις!! 😉
craftcooklove
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:13 μμΕξαιρετική συνταγή και παρουσίαση Εύη μου!! Μπράβο !! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!! φιλιά!
The Healthy Cook
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:30 μμκι εγώ ευχαριστώ Αθηνά!! καλό τριήμερο!!
Ξανθή
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:51 μμΕξαιρετική ιδέα που θα δοκιμαστεί σύντομα!!
Καλές Αποκριές.
The Healthy Cook
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:30 μμχαίρομαι που σου αρέσει!
καλό τριήμερο Ξανθή μου!!
Ερμιόνη
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:06 μμΥπέροχο πιάτο κορίτσι!
Ωραίος ο συνδυασμός όσπριου με κοτόπουλο!
Σε σχέση με το μοσχάρι προτιμώ την εκδοχή του κοτόπουλου για να είμαι ειλικρινής!
Και ο πουρές φοβερός… και υποθέτω ότι το όλον θα είναι ιδιαίτερα αρωματικό χάρη στην γκρεμολάτα.
Είπα πόσο πολύ μου αρέσει η πρώτη φώτο;;
The Healthy Cook
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:28 μμείναι πολύ γευστικός συνδυασμός, αλλά η γκρεμολάτα το ανεβάζει πολύ! ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
Αριάδνη
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:50 μμΤα υλικά είναι πολύ κοντά στις γευσεις μου, οπότε θα την εχω στα υπο ψιν! Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!
The Healthy Cook
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:29 μμχαίρομαι που σου αρέσει! καλό τριήμερο Αριάδνη!!
Χρύσα
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:16 μμΤο οσομπούκο στην κλασική εκδοχή του μου αρέσει πολύ, αλλά, όπως λες κι εσύ, είναι ελαφρώς απαγορευτικο…
Αυτή η νοστιμιά από την άλλη, είναι να τη σερβίρεις σε κάποιον που κάνει δίαιτα και να μη σε πιστεύει ότι είναι αθώα!
Φιλιά Εύη!
The Healthy Cook
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:30 μμχαχαχα!! ούτε που το καταλαβαίνεις ότι είναι αθώο!!! φιλιά!!
mia maria
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:15 μμΠολύ νόστιμο φαγητό! Ο πουρές ρεβυθιών μου φαίνεται πολύ καλός, είναι κάτι που θα δοκιμάσω σύντομα!
Καλό τριήμερο!
The Healthy Cook
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:31 μμχαίρομαι Μαρία μου!! καλό τριήμερο και σε σένα!
mookies
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:17 μμΕξαιρετικό το φαγητό σου Εύη μου! Άσχετα με το πόσο ελαφρύ είναι, αν κρίνω από τα υλικά η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα! Εντυπωσιάστηκα από τον πουρέ ρεβιθιών, πολύ πρωτότυπο με υπέροχα υλικά, θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε.
Φιλιά και καλό τριήμερο
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:28 μμθα χαρώ να μάθω αν σας άρεσε!
καλή Καθαρά Δευτέρα Μίνα μου!!
φιλιά πολλά!
χρυσαυγη
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:49 πμΗρθα κι εγωωωωωωω.
Φανταστικο φαγητο!!! Δεν υπαρχει κατι που να μην μου αρεσει σε αυτο και ολα οσα το συνοδευουν!! Μου αρεσουν ολα μαζι, κοτοπουλο, πουρες και γκρεμολατα!
Εκανες πολυ καλη και ολοκληρωμενη δουλεια οπως παντα!! Κι εγω στη δευτερη φωτο θα σταθω γιατι εχει βαθος και μου αρεσει!!!
Φιλια πολλα Ευη μου! Καλα να περασεις την Καθαρα Δευτερα!!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:31 μμβρε καλώς την!!
ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου!
καλά να περάσετε κι εσείς!
φιλιά!
Marcela (tortadellafiglia)
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:34 πμOMG! I’ve been in Milano 10 times but never tried Osso buco! What a shame!:D
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:32 μμhahahaha!!!
next time don’t miss it!! it is delicious! 🙂
Culinary Flavors
24 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:26 πμΜου αρέσει και το original ossobuco με την μεστη γεύση του μοσχαριού και η light version που έφτιαξες εδώ. Αγαπώ πολύ το κοτόπουλο οπότε θα το δοκίμαζα ευχαρίστως. Και ο πουρές ρεβιθιών ταιριάζει απόλυτα! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:50 μμφιλιά Κατερινάκι!!!
Suggestions Wine Pairing with (up to) three separate dishes: via /r/wine | The Traveling Vineyard
13 Φεβρουαρίου, 2019 at 11:31 μμ[…] Third Dish: Something with chicken. Likely Osso Buco Chicken with Chickpea Puree. https://thehealthycook.gr/skinny-osso-buco-chicken-with-chickpea-puree-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%C… This last one might change to a more pure grilled chicken with a sauce (either coriander garlic, […]