To Daal Makkhani είναι άλλη μια παραδοσιακή ινδική συνταγή και συγκεκριμένα της βόρειας Ινδίας. Πρόκειται για μια σκουρόχρωμη, παχιά και κρεμώδη σούπα, με διάφορα μπαχαρικά, αρωματισμένη στο τέλος με λίγο βούτυρο και σπόρους κύμινου. Η πικάντικη και μυρωδάτη σούπα με μαύρες φακές θα σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, αυτή η συνταγή είναι για σας!
Παραδοσιακά, η σούπα παίρνει την κρεμώδη υφή της με παχιά κρέμα γάλακτος. Στη δική μου εκδοχή έκανα μια μικρή αλλαγή και χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι 2%, το οποίο, παρόλο που έχει χαμηλά λιπαρά, δίνει “στιβαρή” υφή στη σούπα. Επιπλέον αντί να προσθέσω το σύνολο του γιαουρτιού, στην κατσαρόλα στο τέλος του μαγειρέματος, το προσθέτω σε κάθε πιάτο ξεχωριστά, κατά την ώρα του σερβιρίσματος, σαν διακόσμηση.
Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Για τις μαύρες φακές beluga έχουμε μιλήσει στην συνταγή για Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι. Έχουν πιο γήινη γεύση από τις κοινές φακές και βράζουν πιο γρήγορα γιατί είναι λίγο πιο μικρές. Έχουν όμως και ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες!
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Μερίδες: 5-6
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι μαύρες φακές (250 γρ.)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, χωρισμένα σε δύο μέρη
- ¼ κουταλάκι μπούκοβο
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένο
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, χωρισμένες σε δύο μέρη
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1/2 – 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
- 1 – 1 1/2 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλάκι σπόροι αγριοκύμινου
- αλάτι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τις φακές σε 4 φλυτζάνια νερό μαζί με το 1 κρεμμύδι σε φέτες, την μισή ποσότητα σκόρδου και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30-35 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φακές αλλά κρατάμε τον ζωμό τους.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κόλιανδρο, το κύμινο, το μπούκοβο, το πιπέρι καγιέν και την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και τόσο από τον ζωμό τους ώστε το μείγμα μας να είναι παχύρευστο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Δοκιμάζετε τη σούπα και προσθέτετε λίγο αλάτι αν θέλετε. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλετε, πολτοποιείτε τη σούπα στο πολυμίξερ. Εγώ δεν το έκανα.
- Σε ένα μικρό τηγανάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και μόλις κάψει προσθέτουμε τους σπόρους αγριοκύμινου και τους καβουρδίζουμε μέχρι να σταματήσουν να πετάγονται. Κρατήστε λίγους για την διακόσμηση, αν θέλετε, και ρίξτε τους υπόλοιπους στη σούπα και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια φτιάχνετε μακρόστενες μπάλες γιαουρτιού και βάζετε από μια σε κάθε πιάτο, πάνω στη σούπα. Ολοκληρώνετε την διακόσμηση του πιάτου με τους σπόρους αγριοκύμινου που έχετε φυλάξει και με λίγη καπνιστή πάπρικα.
Καλή σας απόλαυση!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
180.8 | 15.4 | 0.1 | 11.1 | 3.4 | 6.1 | 4.5 |
10.4mg |
41 Comments
lenia
2 Μαρτίου, 2015 at 7:08 πμΟ μήνας ξεκινά με υπέροχο πιάτο! Λατρεύω τις μπελούγκα! Φαίνεται λαχταριστό! Καλό μήνα, Ευάκι!
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:34 μμκαλό μήνααααα!!!!!
Αγγελική
2 Μαρτίου, 2015 at 9:37 πμΚαλημέρα Εύη μου!
Λατρεύω τις φακές, τις μαύρες όμως δεν έτυχε να τις δοκιμάσω ποτέ…μόλις μου έδωσες την αφορμή!!
Φιλάκια 🙂
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:35 μμδοκίμασε τες και θα με θυμηθείς!! 😉
sinlila
2 Μαρτίου, 2015 at 10:09 πμΜου αρέσουν και οι σούπες και τα πικάντικα……άρα είναι συνταγή για μένα!!!! Καλό μήνα!!!
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:36 μμτέλεια!!
καλό μήνα Λίλα μου!!
tanja@the green mixer
2 Μαρτίου, 2015 at 10:27 πμΚαλό μήνα, μου αρέσουν πολύ οι beluga και οι φακές γενικότερα και η πρότασή σου για ινδικό. Να δοκιμάζουμε και νέες γεύσεις και τρόπους μαγειρέματος.
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:36 μμέτσι ακριβώς! για να μην βαριόμαστε τα ίδια και τα ίδια!!
καλό μήνα Τάνια μου!!
άρης
2 Μαρτίου, 2015 at 11:06 πμΚαλημέρα και καλό μήνα Εύη !!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μαύρες φακές, μου φαίνονται τέλειες! Πολύ αρωματικό και πολύ θρεπτικό το πιάτο σου !
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:37 μμαπό άρωμα σκίζει!! 😉
καλό μήνα Άρη μου!!
justsunday
2 Μαρτίου, 2015 at 1:50 μμεβη εντυπωσιαστηκα για μια ακομα φορα!!!δεν ηξερα τιςμαυρες φακες,ιδιαιτερη σουπα που μονο και σ την ιδεα μεκανει να θελω να την δοκιμασω!!μου αρεσε που εβαλες γιοαουρτι παρα κρεμα,καταλυτικη η κινηση σου!!!!!
καλο μηνααα και Kisses!!!
kikitchen
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:38 μμευχαριστώ Κική μου!!
καλό μήνα!! φιλιά!
Ξανθή
2 Μαρτίου, 2015 at 3:04 μμΕίδα τι μαύρες φακές σε ένα κατάστημα με βιολογικά αλλά δεν τόλμησα να τις αγοράσω, στην επόμενη επίσκεψη μου θα τολμήσω.
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:39 μμναι, δώσε τους μια ευκαιρία! 😉
νομίζω θα σου αρέσουν Ξανθή!!
χρυσαυγη
2 Μαρτίου, 2015 at 4:24 μμΠολυ ιδιαιτερο το πιατο σου Ευη!!
Ξεχωριζει για τα μπαχαρικα του. Ειμαι πολυ σιγουρη οτι θα μου αρεσει.
Εντελως διαφορετικη προταση!!!!
Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες σου, οπως παντα!
Φιλια και καλο μηνα!!!!
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:39 μμευχαριστώ Χρυσαυγή μου!!
καλό μήνα! φιλιά!
peps@pepi's kitchen
2 Μαρτίου, 2015 at 5:36 μμΜ’ αρέσουν πολύυυυυυυυ οι φακές μπελούγκα, τα μπαχαρικά και η ινδική κουζίνα!
Άρα….πρέπει να τις φτιάξω!!!
Πρώτα όμως έχει σειρά το βέγκαν μπράουνι….
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 6:40 μμπρέπει, πρέπει!!!
έχεις πολύ δουλειά!! 🙂
peps@pepi's kitchen
2 Μαρτίου, 2015 at 7:49 μμξέχασα….η φωτό με τις ωμές φακές είναι τέλεια!!!
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 8:31 μμμερσί!!!
sp00nstories
2 Μαρτίου, 2015 at 8:13 μμΠολύ πικάντικο και αρωματικό πιάτο κούκλα! Μαύρες φακές δεν έχω δοκιμάσει! Καιρός να το κάνω ε?
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 8:32 μμω, ναι!!!!! 😉
καλό μήνα Λίλια!!
craftcooklove
2 Μαρτίου, 2015 at 9:43 μμΤέλειες φαίνονται αυτές οι μαύρες φακούλες!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Εύη!!
The Healthy Cook
2 Μαρτίου, 2015 at 10:05 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Αθηνούλα!!
Χρύσα
2 Μαρτίου, 2015 at 11:04 μμΚοίτα να δεις που ακόμα μου ξεφεύγουν… Τώρα που το πηγες προς Ινδία όμως, δεν τη γλιτώνουν!
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 7:34 μμχαχαχα!!! κι εσύ του κλάμπ?
Zitronen und Olivenöl
3 Μαρτίου, 2015 at 12:07 πμpoli oraia sintagi! Tora exo kai alli sintagi gai beluga, sinithos tis kano salata me pano kato ta idia mpaxarika pou ebales stin soupa.
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 7:34 μμτώρα θα τις δοκιμάσεις κι αλλιώς αν θέλεις!!
φιλιά Μαρίνα!
Marcela (tortadellafiglia)
3 Μαρτίου, 2015 at 12:19 πμnooo way! I love lentils! This recipe is so awesome! I have green one right now, gonna try to do it ! Lovely photos!
Have a great week!
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 7:35 μμthanks Marcela!! 🙂
Αριάδνη
3 Μαρτίου, 2015 at 12:57 πμΦανταστική βελούδινη σουπα!
Καλό μήνα και καλό ξημέρωμα 🙂
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 7:36 μμευχαριστώωωω!! επίσης!
mia maria
3 Μαρτίου, 2015 at 10:39 πμΦαίνεται υπέροχο πιάτο! Πολύ αρωματικό φαγάκι! Και τι ωραίες φωτογραφίες!
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 7:36 μμσ’ ευχαριστώ Μαράκι!!!
Cook Taste Live
3 Μαρτίου, 2015 at 7:37 μμοι φακές (οποιουδήποτε χρώματος.. με μια αδυναμία στις κόκκινες) είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια!
πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη τόσων αρωματικών και μπαχαρικών. Αγαπάω ιδιαίτερα το τζίντζερ και την καπνιστή πάπρικα!
Θρεπτικό και χουχουλιάρικο το φαγάκι σου. Μ’ αρέσει!
The Healthy Cook
3 Μαρτίου, 2015 at 10:56 μμκαι μένα μου αρέσουν πολύ, όπως και όλα τα όσπρια!
ευχαριστώ Ευάκι!!
Ερμιόνη
4 Μαρτίου, 2015 at 1:14 πμΜαύρες φακές δεν έχω δοκιμάσει ακόμα… στη λίστα για δοκιμή λοιπόν!
Φουλ αρωματικό πιάτο και μ’ αρέσει!
Όπως επίσης μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείς γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.
Στο σπίτι συνοδεύουμε πάντα τις φακές με γιαούρτι και είναι υπέροχος και πολύ ταιριαστός συνδυασμός.
Καλό βράδυ!
The Healthy Cook
4 Μαρτίου, 2015 at 4:07 μμτο γιαούρτι τους ταιριάζει πολύ! δένει και με τα πολλά μπαχαρικά που έχει το πιάτο.
φιλιά!!!!
mookies
4 Μαρτίου, 2015 at 11:55 μμΈνα από τα λίγα φαγητά που δεν έτρωγα σαν παιδί αλλά και ως ενήλικας είναι οι φακές. Και μιλάω για τις παραδοσιακές φακές σούπα όπως τις φτιάχνουν την μεγάλη εβδομάδα. Εδώ και χρόνια λέω ότι πρέπει να δοκιμάσω επιτέλους μια νέα συνταγή με άλλου είδους φακές και η δική σου πικάντικη σούπα με τα αγαπημένα μου υλικά και το γιαούρτι είναι νομίζω η ιδανική!
Τι λες Εύη θα τα καταφέρει να μου αλλάξει γνώμη;
Φιλιά
stylencritics
19 Οκτωβρίου, 2015 at 8:14 μμΜόλις ετοίμασα κ γεύομαι την συνταγή σου, με την διαφορά οτι χρησιμοποίησα τις κοινές φακές, δεν έχω λόγια…είναι μια φοβερή συνταγή, Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο υπέροχα δένει το γιαούρτι!!!
The Healthy Cook
19 Οκτωβρίου, 2015 at 10:45 μμΣόνια μου χαίρομαι πάρα πολύ που την δοκίμασες και σου άρεσε!!
Ναι, είναι πολύ νόστιμη!!
Σε φιλώ! Καλό βράδυ!