Συνταγή για ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό γεύμα, για ένα νωχελικό brunch στο σπίτι, ή για ένα ελαφρύ βραδινό, αυτό είναι τα μπλίνις σπανακιού με καπνιστό σολομό. Τα μπλίνις είναι μικρές ρώσικες τηγανίτες, με τις οποίες σερβίρεται το χαβιάρι, το μπρικ, ο σολομός, κ.α. Είναι αφράτες αλλά λεπτές και συνήθως έχουν ουδέτερη γεύση. Σήμερα θα τους δώσουμε χρώμα και γεύση προσθέτοντας σπανάκι για περισσότερα θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
Το σπανάκι, ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τελευταίως, μελετούνται οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες που περιέχει (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα ίδια αυτά στοιχεία, και ιδιαίτερα τα 13 είδη φλαβονοειδών, θωρακίζουν τα αγγεία και παρέχουν προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.
Όπως είπαμε νωρίτερα ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του συνοδεύστε το με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο, το οποίο ευνοεί την απορρόφησή του.
Για τις ιδιότητες του σολομού μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα.
Η πρωτότυπη συνταγή συμπληρώνει τα μπλίνις και τον σολομό με μια αυτοσχέδια ξινή κρέμα, ανακατεύοντας 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος με τον χυμό από μισό λεμόνι και λίγο αλάτι. Το δοκίμασα με κρέμα χαμηλών λιπαρών, αλλά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε. Η έλλειψη λιπαρών δεν έδεσε την κρέμα όπως θα έπρεπε. Μετά τα δοκίμασα με το τυρί από γιαούρτι και ταίριαζε απόλυτα! Νομίζω πάντως πως και με κατίκι θα έδενε πολύ καλά. Αν βέβαια μπορείτε να βρείτε έτοιμη ξινή κρέμα, δοκιμάστε το κι έτσι.
Η σαλάτα που βλέπετε δίπλα είναι σκέτη ρόκα, η οποία μου αρέσει πολύ με τον σολομό. Σίγουρα θα του ταιριάζει και ο φρέσκος κόλιανδρος, ο άνηθος, ο μαϊντανός και βεβαίως το σπανάκι. Τα μπλίνις τα έψησα σε κάτι ειδικά φορμάκια που είχα αγοράσει πολλά χρόνια πριν από το εξωτερικό. Είναι σαν δαχτυλίδια, έχουν διάμετρο 7,5 εκ. και ύψος περίπου 1 εκ. Βγήκαν 18 μπλίνις. Αν δεν έχετε τέτοια, μπορείτε να ψήσετε τη ζύμη σε μικρό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και μετά να κόψετε τα κομμάτια σε τέταρτα. Και στην πρωτότυπη συνταγή με αυτόν τον τρόπο τα έψησαν. Είναι εξίσου εμφανίσημα.
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Υλικά:
για τη ζύμη:
- 70 γραμ. αλεύρι κίτρινο
- 30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 1 ¼ φλυτζάνι γάλα 2 % λιπαρά
- 4 γραμ. φρέσκια μαγιά
- αλάτι
- 100 γραμ. σπανάκι, πλυμένο, στεγνωμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 20 γραμ βούτυρο ή 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- 300 γραμ. καπνιστό σολομό , κομμένο σε λωρίδες
- 250 γραμ. τυρί γιαουρτιού, ή ξινή κρέμα, ή άλλο τυρί κρέμα
- πράσινη σαλάτα επιλογής σας
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε ελαφρά την μισή ποσότητα του γάλακτος και διαλύετε σε αυτό την μαγιά.
- Χτυπάτε στο μπλέντερ το γάλα με την μαγιά, το υπόλοιπο γάλα και το σπανάκι.
- Χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι και τον προσθέτετε στο μείγμα. Χτυπάτε το μείγμα για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτετε σιγά σιγά τα δύο είδη αλευριών και λίγο αλάτι. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το ανακατεύετε απαλά στη ζύμη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ζεσταίνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ( ή σε μικρό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. ) σε μέτρια φωτιά. Αν έχετε ειδικά φορμάκια, βουτυρώστε τα, τοποθετείστε όσα χωράνε στο τηγάνι και γεμίστε τα με λίγη από την ζύμη. Αν δεν έχετε, στρώστε την ζύμη στο στρογγυλό ταψάκι και ψήστε για 4 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
- Στη συνέχεια με την βοήθεια μιας σπάτουλας μεταφέρετε τα μπλίνις μαζί με τα φορμάκια σε ένα ταψί και ψήνετε στο φούρνο για άλλα 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χρησιμοποιείτε φορμάκια απλά μεταφέρετε το ταψάκι στο φούρνο και όταν έρθει η ώρα να γυρίσετε την ζύμη, κάντε το με την βοήθεια ενός πιάτου.
- Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο και ξεφορμάρετε, ή απλά κόψτε τη ζύμη σε τέταρτα.
- Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά (αν και κρύα τρώγονται μια χαρά) με λίγο από το τυρί γιαουρτιού, λωρίδες καπνιστού σολομού και πράσινη σαλάτα.
Καλή απόλαυση!!
Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Elle a table”, Δεκέμβριος 2008.
20 Comments
craftcooklove
28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:46 μμΦανταστικά ειναι !!! Τελεια στην εμφάνιση κ ειμαι σίγουρη κ στη γεύση !!! 2 με τυρί κρεμα παρακαλώ !!! Ευχαριστώ !!! Φιλιά !!!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:11 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Αθηνούλα!!
ευχαριστώ!
neanikon
28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:47 μμΤι φοβερό πιάτο είναι αυτό Εύη. Ευχαριστούμε για όλα όσα μας μαθαίνεις, το σπανάκι είναι υπέροχη τροφή και ο τρόπος που το αξιοποίησες σε αυτή τη συνταγή έχει πολύ ενδιαφέρον !!! Οι φωτογραφίες για ακόμα μία φορά έχουν καταπληκτικά χρώματα 🙂
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:11 μμευχαριστώ κι εγώ!! 🙂
peps@pepiskitchen
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:13 πμΣαν ζωγραφιά είναι!!!
Θέλω και τα 18!!!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:12 μμχαχαχα!! για ξανασκέψου το λίγο… 😉
Αγγελική
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:44 πμΠέπη, άσε κάτι και για εμάς, χαχα!!
Υπέροχα χρώματα και γεύσεις Εύη μου, μπράβο!!
Καλημέρα, φιλάκια!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:13 μμευχαριστώ!! φιλιά!
tanja@the green mixer
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:01 πμΠολύ ωραίο σνακ/συνοδευτικό/φαγητό/πες το όπως θές, εγώ τρελαίνομαι για τέτοιες γέυσεις. Επίσης το πράσινο της βάσης δένει άψογα με το χρώμα του σολωμού….
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:14 μμναι, κι εμένα μου αρέσουν αυτά πολύ!
ευχαριστώ Τάνια!
Culinary Flavors
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:35 πμΟ γιος μου έχει ένα φίλο του οποίου η μαμά είναι από την Ουκρανία και μας έφερε μια φορά μπλινίς και δοκιμάσαμε. Πολύ μου αρέσει η εκδοχή σου με σπανάκι! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:14 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Κατερίνα!!
φιλιά!
mia maria
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:49 πμΤι όμορφα και πόσο νόστιμα φαντάζομαι! Μου αρέσουν τα μπλίνις αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ! Ο συνδυασμός με το σολομό είναι υπέροχος!
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:15 μμταιριάζουν πάρα πολύ!
ευχαριστώ Μαράκι!
sp00nstories
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:32 μμΤι όμορφα που δείχνουν!!Έμεινε κανένα η πέσανε όλοι με τα μούτρα?
The Healthy Cook
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:16 μμκάτι έμεινε και για σένα!! 😉
Ξανθή
29 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:13 μμΕντυπωσιακό αποτέλεσμα με σπανάκι. Καιρό τώρα θέλω να τα φτιάξω, τα έχω δει σε ένα περιοδικό και μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον αλλά δεν είχαν σπανάκι.
Να δω πότε θα μπορέσω να φτιάξω κάποια πράγματα, πολύ μεγάλη η λίστα που με περιμένει.
The Healthy Cook
30 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:48 μμάστα Ξανθή μου, αυτή η λίστα δεν τελειώνει ποτέ!! 🙂
Beauty Follower
19 Οκτωβρίου, 2015 at 9:04 μμΠω πω τι γκουρμέ μπουκίτσες είναι αυτές!
The Healthy Cook
19 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμ😉