Σήμερα θα σας γλυκάνω με ένα κέικ γεμάτο εξωτικά αρώματα, υπέροχη γεύση και εντυπωσιακό στολισμό. Τροπικό κέικ με φρούτα, με ανανά, μάνγκο και καρύδα. Τα φαγητά του Λαμπριάτικου τραπεζιού τα αφήνω σε άλλους. Εγώ σας προτείνω το γλυκό που θα απολαύσετε στο τέλος.
Το κέικ αυτό είναι στην ουσία ένα σαβαρέν, μπαμπάς με ρούμι δηλαδή. Να σας πω την αλήθεια, εμένα τέτοια γλυκά με σιρόπι κλπ, δεν με ενθουσιάζουν. Στο συγκεκριμένο με κέντρισε αρχικά η εμφάνιση και η διακόσμησή του. Αλλά όταν το δοκίμασα, ήξερα πως έπρεπε να το ετοιμάσω και για εσάς. Είναι το ίδιο απολαυστικό και στην γεύση!
Το κέικ μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη, μην σας πω ότι θα είναι ακόμα καλύτερα. Θα το διακοσμήσετε, όμως, λίγο πριν το σερβίρετε για να είναι τα φρούτα φρέσκα. Τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα είναι να είναι του ανανά, αν βρείτε ποτέ ανανά με φρέσκα φύλλα… Εγώ δεν βρίσκω σχεδόν ποτέ. Καλά που έχω πολλά φυτά 😉
Τροπικό κέικ με φρούτα
Ingredients
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο επιπλέον για την φόρμα)
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 40 γρ. ζάχαρη
- 9 γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
- 100 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 90 γρ. βούτυρο (και λίγο επιπλέον για την φόρμα)
- 100 γρ. περίπου μαρμελάδα βερίκοκο
- 4 κουταλιές τριμμένη καρύδα
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 μέτριο ανανά
- 1 μάνγκο
- τους σπόρους από ½ ρόδι, ή άλλο κόκκινο φρούτο επιλογής σας
- για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- το ξύσμα από ένα λάιμ
- 100 ml ρούμι
Instructions
Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο, τόσο ώστε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει.
Προσθέστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με μια τσιμπιά αλάτι και προσθέστε την ζάχαρη και τα αυγά.
Προσθέστε λίγη-λίγη την μαγιά ανακατεύοντας και στην συνέχεια προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Μεταφέρετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
Ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια, που θα βάλετε βαθιά μέσα στην ζύμη. Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και αναποδογυρίστε το σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το ξύσμα και αφήστε τα να πάρουν βράση. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο το κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το ρούμι και ανακατέψτε ελαφρώς.
Ξαναβάλτε το κέικ στην φόρμα, εφόσον έχει κρυώσει, και περιχύστε το με το σιρόπι. αφήστε το να κρυώσει τελείως.
Βγάλτε το κέικ από την φόρμα και τοποθετήστε το στο σκεύος που θα το σερβίρετε. Τοποθετήστε το για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τον ανανά και το μάνγκο και τα κόβετε σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνετε ελαφρώς την μαρμελάδα και την περνάτε από μια σήτα ώστε να φύγουν τα κομμάτια από το φρούτο.
Αφού βγάλετε το κέικ από το ψυγείο, αλείφετε με την βοήθεια ενός πινέλου όλη την επιφάνειά του με μαρμελάδα.
Διακοσμείτε το κέικ με τα κομμάτια των φρούτων, τους σπόρους του ροδιού και την τριμμένη καρύδα.
Προαιρετικά, το διακοσμείτε και με 3-4 φρέσκα φύλλα του ανανά.
Σερβίρετε αμέσως.
Nutrition
-
298 Calories
-
50g Carbohydrates
-
79mg Cholesterol
-
9g Fat
-
3g Fiber
-
4g Protein
-
5g Saturated fat
-
53mg Sodium
-
43g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (245g)
Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Maxi Cuisine”, Δεκέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010.
17 Comments
peps@pepiskitchen
22 Απριλίου, 2016 at 5:51 πμΑυτό που δοκίμασα είναι?????!!!!!!
Φανταστικόόό…..τόσο αφράτο, ζουμερό όσο πρέπει και τόσο ανάλαφρο στη γεύση!!!!?
Η διακόσμηση με τα φρούτα είνσι υπέροχη!!! ?
Bonjour!!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:07 πμΑυτό, αυτό ?
Bonjour και σε σένα!!
Ξανθή
22 Απριλίου, 2016 at 8:27 πμΠειρασμός!!!!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:07 πμ???
Ξανθή
23 Απριλίου, 2016 at 7:38 μμΤώρα που το είδα ξανά λέω να το φτιάξω και να το πάω σε φιλικό σπίτι που θα κάνουμε Πάσχα.
Ερμιόνη
22 Απριλίου, 2016 at 8:23 μμΠάρα πολύ εντυπωσιακό κέικ Εύη!
Λαμπερά χρώματα που φτιάχνουν τη διάθεση και γεύση καλοκαιριού!
Πρέπει να είναι πολύ δροσερό και με το σιρόπι του υπέροχο!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 9:57 μμσ’ ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
πρώτα αυτό με τράβηξε κι εμένα και είπα να το δοκιμάσω, τα χρώματα! 🙂
neanikon
24 Απριλίου, 2016 at 1:26 πμΦανταστικό! Φαίνεται τόσο καλοκαιρινό! Ο μπαμπάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά και μου αρέσει πολύ όπως συνοδεύεται από φρούτα. Νομίζω με τα από αυτό που βλέπω πρέπει να προγραμματίσω άμεσα την παρασκευή του 🙂
Μπράβο Εύη! Καταπληκτικές φωτογραφίες και εντυπωσιακότατο food styling!
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2016 at 10:48 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει Άρη!
σ’ ευχαριστώ!
Cook Taste Live
24 Απριλίου, 2016 at 11:39 μμΤόσο μα τόσο εντυπωσιακό! Θα κλέψει σίγουρα τις εντυπώσεις στο τραπέζι με τη φανταστική του παρουσίαση.
Το σιρόπι με το ρούμι σε συνδυασμό με τα εξωτικά φρούτα φαντάζομαι θα δίνουν μια έξτρα καλοκαιρινή πινελιά! Τελειότητα 🙂
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2016 at 10:49 μμευχαριστώ πολύ Ευάκι!
Beauty Follower
25 Απριλίου, 2016 at 10:43 πμΩραιο ντεκορασιον… ηρθε η ωρα να δοκιμάσουμε ενα σοροπιαστο κεκάκι 😉
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2016 at 10:49 μμε, ναι! ήρθε! 😉
Sweet Applepie
25 Απριλίου, 2016 at 5:42 μμΠολύ δροσερό το κέικ. Ό,τι πρέπει μετά από την κραιπάλη της Κυριακής του Πάσχα. Φιλάκια!
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2016 at 10:50 μμκι εγώ νομίζω πως είναι ότι πρέπει μετά τα κρεατικά 🙂
ευχαριστώ πολύ! σε φιλώ
Χρύσα
25 Απριλίου, 2016 at 10:25 μμΑυτό είναι γλυκό – σούπερ σταρ!
Πιο εντυπωσιακό δεν γίνεται! Μου αρέσουν όλα τα φρούτα που διάλεξες να βάλεις, και νομίζω το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σκέτη κόλαση!
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2016 at 10:51 μμευχαριστώ Χρύσα μου!
σε φιλώ!