• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Μπισκότα/ Νηστίσιμα/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Vegan Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

    Έχουμε καιρό να τα πούμε  είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνω και σχεδόν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με το ζόρι καταφέρνω να δημοσιεύσω μια εορταστική συνταγή… Έτσι και φέτος, στο παρά πέντε! Ευτυχώς πρόλαβα, γιατί θα ήταν κρίμα να μην σας παρουσιάσω αυτή την συνταγή, μέρες που είναι. Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, ή, μπισκότα gingerbread, αυτά που τα ψήνεις και μοσχοβολάει το σπίτι την άκρως εθιστική μυρωδιά της κανέλας, του τζίντζερ, και του γαρύφαλλου. Δεν έχω καλύτερο για αυτή την εποχή! Μετά τους κουραμπιέδες βέβαια! 😉

    Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

    Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα δεν περιέχουν ζωικά, ούτε επεξεργασμένη ζάχαρη, μόνο ζάχαρη καρύδας και μελάσα. Περιέχουν βούτυρο αμυγδάλου, αλλά θεωρώ πως θα τους ταίριαζε και το βούτυρο κάσιους. Χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου αλεύρι ζέας και με έβγαλε για άλλη μια φορά ασπροπρόσωπη.

    Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

    Η διακόσμηση είναι προαιρετική, αν και άκρως εορταστική. Το γλάσο όμως περιέχει ζάχαρη. Η φωτογράφηση απαιτούσε διακόσμηση άλλωστε! 😉 Εάν θελήσετε να το φτιάξετε, μπορείτε να το αρωματίσετε με λίγο μέλι (εάν δεν είστε vegan) ή λίγη βανίλια.

    Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

    Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και θα φτιάξετε υγιεινά, υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χωρίς πολύ κόπο.

    Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

    Vegan Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 30-40 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ
    Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά (συν 1 ώρα αναμονή) Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

    Υλικά

    • 1 κουταλιά τριμμένο λιναρόσπορο
    • 3 κουταλιές ζεστό νερό
    • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
    • 130γρ. βούτυρο αμυγδάλου
    • 180γρ. μελάσα
    • 1 κουταλιά μηλόξιδο
    • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • 340γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι (ζέας)
    • 1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • 1 ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
    • 1 ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
    • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
    • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • γλάσο (προαιρετικά):
    • 140γρ. ζάχαρη άχνη
    • 2-3 κουταλιές γάλα της επιλογής σας
    • 1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά), ή,
    • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

    Εκτέλεση

    1

    Βάζουμε σε ένα ποτηράκι τον λιναρόσπορο και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει λίγο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον λιναρόσπορο, από 10 λεπτά μέχρι 20.

    2

    Σε ένα μεγάλο μπωλ, ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη καρύδας, το βούτυρο αμυγδάλου, την μελάσα, το ξύδι, την βανίλια. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου.

    3

    Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή.

    4

    Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο και όλη νύχτα.

    5

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε 2-3 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

    6

    Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στην μέση. Κρατάμε την μισή ζύμη να την δουλέψουμε και βάζουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

    7

    Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί, έχοντας αλευρώσει ελαφρά το κάτω (αυτό για να μην κολλάνε τα μπισκότα στο χαρτί). Την ανοίγουμε σε πάχος 4 χιλιοστών περίπου. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα και πριν τα ψήσουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου στο ψυγείο, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

    8

    Τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.

    9

    Για να φτιάξουμε το γλάσο απλά χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη και το γάλα (και το μέλι ή την βανίλια εάν τα χρησιμοποιούμε) μέχρι να γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Το μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με πολύ ψιλή μύτη και διακοσμούμε με σχέδια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο.

    Διατροφικός πίνακας

    • 71 Ενέργεια
    • 12g Υδατάνθρακες
    • 2.1g Λίπος
    • 2g Φυτικές ίνες
    • 2g Πρωτεΐνες
    • 0.2g Κορεσμένα λίπη
    • 64mg Νάτριο
    • 5g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μπισκότο (21g)

    Καλή επιτυχία!

    Σας εύχομαι ολόθερμα Καλές Γιορτές, με Υγεία και Αγάπη για εσάς και τους αγαπημένους σας!

    Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    3 Comments

  • Απάντηση
    Natalie
    25 Δεκεμβρίου, 2018 at 12:23 μμ

    These cookies are adorable! Perfect to make with kids!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      25 Δεκεμβρίου, 2018 at 12:30 μμ

      Exactly! ? Thank you so much Natalie! Happy holidays!

  • Απάντηση
    25 Holiday Cookie Recipes | The Endless Meal
    11 Φεβρουαρίου, 2019 at 7:07 μμ

    […] Vegan Gingerbread Cookies by The Healthy Cook […]

  • Αφήστε το σχόλιό σας