Την σημερινή συνταγή την φτιάχνω πολλά χρόνια. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου τάρτες και κάθε καλοκαίρι την απολαμβάνουμε ανελλιπώς. Αυτή η τάρτα με τοματίνια, φέτα, ανθότυρο, λιαστές τομάτες και κάππαρη, ήταν η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα όταν βρέθηκα με νόστιμα τοματίνια από το μποστάνι φίλου. Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα πιάτο.
Η συνταγή αυτή είναι βασισμένη στην Τάρτα με τοματίνια και κρέμα φέτας της Ντίνας Νικολάου, από το βιβλίο «Αλμυρές τάρτες και πίτες». Την έχω μαγειρέψει όλα αυτά τα χρόνια με διαφορετικούς τρόπους, όσον αφορά την βάση της. Πότε με την ζύμη μπριζέ που δίνει η αρχική συνταγή, πότε με σφολιάτα. Σήμερα, όμως, σας την δίνω με την πιο υγιεινή εκδοχή της, με ζύμη από αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Η ζύμη αυτή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις ζύμες με αλεύρι ολικής. Όσον αφορά την γέμιση, έχω κρατήσει την αρχική συνταγή, αλλάζοντας μόνο τις αναλογίες.
Τάρτα Ολικής με Τοματίνια
Ingredients
- για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:
- 350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 φλυτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- ½ φλυτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
- ½ κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- για την γέμιση:
- 1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
- ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
- 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
- ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
- ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
- ½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα
Instructions
1
για την ζύμη:
2
Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
3
Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
4
Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45 λεπτά – 1 ώρα.
5
Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.
6
για την γέμιση:
7
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
8
Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.
9
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.
10
για την τάρτα:
11
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
12
Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.
13
Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.
14
Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.
Nutrition
-
521
Calories
-
41g
Carbohydrates
-
102mg
Cholesterol
-
34g
Fat
-
3g
Fiber
-
14g
Protein
-
9g
Saturated fat
-
447mg
Sodium
-
5g
Sugar
Notes
*Ή στραγγιστό γιαούρτι.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (261g)
Τάρτα Ολικής με Τοματίνια
Ingredients
- για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:
- 350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 φλυτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- ½ φλυτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
- ½ κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- για την γέμιση:
- 1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
- ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
- 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
- ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
- ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
- 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
- ½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα
Instructions
για την ζύμη:
Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45 λεπτά – 1 ώρα.
Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.
για την γέμιση:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.
για την τάρτα:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.
Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.
Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.
Nutrition
-
521 Calories
-
41g Carbohydrates
-
102mg Cholesterol
-
34g Fat
-
3g Fiber
-
14g Protein
-
9g Saturated fat
-
447mg Sodium
-
5g Sugar
Notes
*Ή στραγγιστό γιαούρτι.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (261g)
20 Comments
Αγγελική | CooKika
18 Ιουλίου, 2016 at 9:43 πμΑυτή η τάρτα νομίζω γράφει το όνομα μου…Η τέλεια καλοκαιρινή πρόταση! Πολλά φιλιά Ευάκι μου 😀
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:41 μμχαχαχαχα!! φιλιά Αγγελικούλα!
Ξανθή
18 Ιουλίου, 2016 at 9:59 πμΚαλημέρα και καλή εβδομάδα, φτιάχνω μια ζύμη παρόμοια με προσθήκη ανθότυρου, η πιο εύκολη και πάντα με επιτυχία, ωραία η ιδέα του γιαουρτιού για όταν δεν βρίσκω ανθότυρο.
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:40 μμείναι πολύ ωραίες ζύμες αυτές!
peps@pepi's kitchen
18 Ιουλίου, 2016 at 10:17 πμΠολύ όμορφη και σούπερ γευστική!!!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:40 μμμερσί! 🙂
Sweet Applepie
18 Ιουλίου, 2016 at 11:09 πμΠόσο όμορφη και καλοκαιρινή αυτή η τάρτα. Τρώω άνετα μια μόνη μου. Τα ντοματίνια δε έχουν μια γλυκιά γεύση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ανώτερη των μεγάλων ντομάτων. Φοβερό! Καλή εβδομάδα!!!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:39 μμσυμφωνώ για τα τοματίνια 😉
ευχαριστώ μικρή μου!
Beauty Follower
19 Ιουλίου, 2016 at 5:57 μμΜιαμ!
https://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
19 Ιουλίου, 2016 at 11:41 μμ😀
Culinary Flavors
19 Ιουλίου, 2016 at 6:30 μμΥπέροχη καλοκαιρινή τάρτα! Τις ντομάτες δεν τις πολυτρώω αλλά τα ντοματίνια τα λατρεύω! Φιλάκια!
The Healthy Cook
19 Ιουλίου, 2016 at 11:42 μμΚι εγώ τα προτιμώ 😉
ευχαριστώ Κατερινάκι!
Ερμιόνη
19 Ιουλίου, 2016 at 9:18 μμΜ’ αρέσει η τάρτα σου Εύη γιατί είναι πολύ καλοκαιρινή και πλούσια σε γεύση.
Το αλεύρι ολικής δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που μου αρέσει πολύ.
Και η γέμιση, με τα ζουμερά ντοματίνια και τα ωραία τυριά, πραγματικά υπέροχη!
Κάτι τέτοιες τάρτες μου δίνουν ακόμα έναν λόγο για να αγαπώ το καλοκαίρι τόσο πολύ!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
19 Ιουλίου, 2016 at 11:43 μμτο καλοκαίρι νομίζω πως έχει τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα. και με αυτά μπορείς να φτιάξεις απίθανες συνταγές!
σ’ ευχαριστώ Ερμιόνη μου! σε φιλώ
Marion
20 Ιουλίου, 2016 at 9:17 πμΤα ντοματίνια ειναι πεντάγλυκα. Αλλη γεύση από τις κανονικές ντομάτες.
Η τάρτα σου πολυ ωραία Ευη μου και με τις γευσεις του καλοκαιριού.
Η ζύμη αν και μου αρέσει η μπριζε, πρέπει να είναι πολύ καλή εκτός από υγιεινή.
Φιλιά πολλά 🙂
The Healthy Cook
23 Ιουλίου, 2016 at 10:55 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον! πολλά φιλιά!
dolmadaki
20 Ιουλίου, 2016 at 12:05 μμτελεια!!!! η βαση ολικης πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη ! οτι πρεπει γαι ελαφρυ καλοκαιρινο μεζε με ενα ποτηρακι τσιπουρο η λευκο κρασι !
The Healthy Cook
23 Ιουλίου, 2016 at 10:56 μμμια χαρά τα λες! 😉
neanikon
20 Ιουλίου, 2016 at 11:04 μμΥπέροχη συνταγή, τέλειο καλοκαιρινό φαγητό και καταπληκτικές φωτογραφίες! Μπράβο Εύη, τόσο όμορφο post! Φτιάχνω και εγώ κάποιες παραλλαγές και πάντα μου αρέσουν!
Πολύ ενδιαφέρουσα και η φωτογραφία με το process! Έπρεπε να την κάνεις gifάκι, να βλέπουμε να γεμίζει η τάρτα και να λαχταράμε 🙂
The Healthy Cook
23 Ιουλίου, 2016 at 10:56 μμχαχαχαχα!! την επόμενη φορά θα το κάνω!
σ΄ευχαριστώ Άρη!