• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Τάρτα Ολικής με Τοματίνια

    Την σημερινή συνταγή την φτιάχνω πολλά χρόνια. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου τάρτες και κάθε καλοκαίρι την απολαμβάνουμε ανελλιπώς. Αυτή η τάρτα με τοματίνια, φέτα, ανθότυρο, λιαστές τομάτες και κάππαρη, ήταν η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα όταν βρέθηκα με νόστιμα τοματίνια από το μποστάνι φίλου. Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα πιάτο.

    Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-ΤοματίνιαΗ συνταγή αυτή είναι βασισμένη στην Τάρτα με τοματίνια και κρέμα φέτας της Ντίνας Νικολάου, από το βιβλίο «Αλμυρές τάρτες και πίτες». Την έχω μαγειρέψει όλα αυτά τα χρόνια με διαφορετικούς τρόπους, όσον αφορά την βάση της. Πότε με την ζύμη μπριζέ που δίνει η αρχική συνταγή, πότε με σφολιάτα. Σήμερα, όμως, σας την δίνω με την πιο υγιεινή εκδοχή της, με ζύμη από αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Η ζύμη αυτή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις ζύμες με αλεύρι ολικής. Όσον αφορά την γέμιση, έχω κρατήσει την αρχική συνταγή, αλλάζοντας μόνο τις αναλογίες.

    Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

    Τάρτα Ολικής με Τοματίνια

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 8
    Prep Time: 20 λεπτά Cooking Time: 50 λεπτά

    Ingredients

    • για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:
    • 350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
    • 1 φλυτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
    • ½ φλυτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
    • ½ κουταλάκι baking powder
    • 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
    • για την γέμιση:
    • 1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
    • ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
    • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
    • 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
    • ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
    • ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
    • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
    • 1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
    • 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
    • ½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα

    Instructions

    1

    για την ζύμη:

    2

    Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.

    3

    Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.

    4

    Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45 λεπτά – 1 ώρα.

    5

    Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.

    6

    για την γέμιση:

    7

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.

    8

    Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.

    9

    Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.

    10

    για την τάρτα:

    11

    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.

    12

    Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.

    13

    Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.

    14

    Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.

    Nutrition

    • 521 Calories
    • 41g Carbohydrates
    • 102mg Cholesterol
    • 34g Fat
    • 3g Fiber
    • 14g Protein
    • 9g Saturated fat
    • 447mg Sodium
    • 5g Sugar

    Notes

    *Ή στραγγιστό γιαούρτι.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (261g)

     

    Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

     

    Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

     

    Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    20 Comments

  • Reply
    Αγγελική | CooKika
    18 Ιουλίου, 2016 at 9:43 πμ

    Αυτή η τάρτα νομίζω γράφει το όνομα μου…Η τέλεια καλοκαιρινή πρόταση! Πολλά φιλιά Ευάκι μου 😀

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:41 μμ

      χαχαχαχα!! φιλιά Αγγελικούλα!

  • Reply
    Ξανθή
    18 Ιουλίου, 2016 at 9:59 πμ

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φτιάχνω μια ζύμη παρόμοια με προσθήκη ανθότυρου, η πιο εύκολη και πάντα με επιτυχία, ωραία η ιδέα του γιαουρτιού για όταν δεν βρίσκω ανθότυρο.

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:40 μμ

      είναι πολύ ωραίες ζύμες αυτές!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    18 Ιουλίου, 2016 at 10:17 πμ

    Πολύ όμορφη και σούπερ γευστική!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:40 μμ

      μερσί! 🙂

  • Reply
    Sweet Applepie
    18 Ιουλίου, 2016 at 11:09 πμ

    Πόσο όμορφη και καλοκαιρινή αυτή η τάρτα. Τρώω άνετα μια μόνη μου. Τα ντοματίνια δε έχουν μια γλυκιά γεύση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ανώτερη των μεγάλων ντομάτων. Φοβερό! Καλή εβδομάδα!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:39 μμ

      συμφωνώ για τα τοματίνια 😉
      ευχαριστώ μικρή μου!

  • Reply
    Beauty Follower
    19 Ιουλίου, 2016 at 5:57 μμ

    Μιαμ!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουλίου, 2016 at 11:41 μμ

      😀

  • Reply
    Culinary Flavors
    19 Ιουλίου, 2016 at 6:30 μμ

    Υπέροχη καλοκαιρινή τάρτα! Τις ντομάτες δεν τις πολυτρώω αλλά τα ντοματίνια τα λατρεύω! Φιλάκια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουλίου, 2016 at 11:42 μμ

      Κι εγώ τα προτιμώ 😉
      ευχαριστώ Κατερινάκι!

  • Reply
    Ερμιόνη
    19 Ιουλίου, 2016 at 9:18 μμ

    Μ’ αρέσει η τάρτα σου Εύη γιατί είναι πολύ καλοκαιρινή και πλούσια σε γεύση.
    Το αλεύρι ολικής δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που μου αρέσει πολύ.
    Και η γέμιση, με τα ζουμερά ντοματίνια και τα ωραία τυριά, πραγματικά υπέροχη!
    Κάτι τέτοιες τάρτες μου δίνουν ακόμα έναν λόγο για να αγαπώ το καλοκαίρι τόσο πολύ!
    Σε φιλώ

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουλίου, 2016 at 11:43 μμ

      το καλοκαίρι νομίζω πως έχει τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα. και με αυτά μπορείς να φτιάξεις απίθανες συνταγές!
      σ’ ευχαριστώ Ερμιόνη μου! σε φιλώ

  • Reply
    Marion
    20 Ιουλίου, 2016 at 9:17 πμ

    Τα ντοματίνια ειναι πεντάγλυκα. Αλλη γεύση από τις κανονικές ντομάτες.
    Η τάρτα σου πολυ ωραία Ευη μου και με τις γευσεις του καλοκαιριού.
    Η ζύμη αν και μου αρέσει η μπριζε, πρέπει να είναι πολύ καλή εκτός από υγιεινή.

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Ιουλίου, 2016 at 10:55 μμ

      σ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον! πολλά φιλιά!

  • Reply
    dolmadaki
    20 Ιουλίου, 2016 at 12:05 μμ

    τελεια!!!! η βαση ολικης πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη ! οτι πρεπει γαι ελαφρυ καλοκαιρινο μεζε με ενα ποτηρακι τσιπουρο η λευκο κρασι !

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Ιουλίου, 2016 at 10:56 μμ

      μια χαρά τα λες! 😉

  • Reply
    neanikon
    20 Ιουλίου, 2016 at 11:04 μμ

    Υπέροχη συνταγή, τέλειο καλοκαιρινό φαγητό και καταπληκτικές φωτογραφίες! Μπράβο Εύη, τόσο όμορφο post! Φτιάχνω και εγώ κάποιες παραλλαγές και πάντα μου αρέσουν!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και η φωτογραφία με το process! Έπρεπε να την κάνεις gifάκι, να βλέπουμε να γεμίζει η τάρτα και να λαχταράμε 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Ιουλίου, 2016 at 10:56 μμ

      χαχαχαχα!! την επόμενη φορά θα το κάνω!
      σ΄ευχαριστώ Άρη!

    Leave a Reply