Χορταστική, πολύχρωμη, νόστιμη και, κυρίως, πολύ θρεπτική η σημερινή σαλάτα κουνουπίδι με κουρκουμά, κέιλ και κινόα. Είναι μια σαλάτα σαν αυτές που ξέρω πως σας αρέσουν πολύ, αυτές που άνετα στέκουν και ως κυρίως γεύμα.
Το κουνουπίδι με κουρκουμά είναι ένα από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά. Εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό, μπορεί να συνοδέψει χίλια δυο μαγειρέματα. Κόβεις τα μπουκετάκια του, τα περιχύνεις με το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και ότι άλλο μπαχαρικό θέλεις και το ψήνεις στον φούρνο. Τόσο απλό!
Εάν δεν βρίσκετε κέιλ στην περιοχή σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι, σέσκουλα ή οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό θέλετε. Το ίδιο και με την κινόα. Μπορεί να αντικατασταθεί με πλιγούρι, κεχρί, καστανό ρύζι, ακόμα και όσπρια ρεβίθια ή φακές. Είναι μια πολύπλευρη σαλάτα όπως όλες αυτού του είδους. Αφήστε την φαντασία και την όρεξή σας να σας οδηγήσουν και θα φτιάξετε ονειρεμένες θρεπτικές σαλάτες. 😉
Για τα οφέλη του κουρκουμά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σαλάτα Κουνουπίδι με Κουρκουμά, Κέιλ και Κινόα
Ingredients
- ψητό κουνουπίδι με κουρκουμά:
- τα μπουκετάκια από 1 μέτριο κουνουπίδι
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- ¼ φλυτζανιού (60ml) ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
- ½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- αλάτι
- σαλάτα:
- 1 ματσάκι κέιλ
- 1 φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα
- 4 κουταλιές κολοκυθόσπορο
- λίγα φυλλαράκια φρέσκου κάρδαμου (προαιρετικά)
- dressing με κουρκουμά:
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μηλόξιδο
- 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
2
Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα μεγάλο μπωλ.
3
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό μπωλάκι και περιχύνουμε το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας (φοράμε γάντια για να μην βαφτούν τα χέρια μας κίτρινα) ώστε να αλειφθούν όλα τα μπουκετάκια με το λάδι.
4
Αραδιάζουμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να άρουν χρώμα.
5
Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν.
6
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το dressing με κουρκουμά ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι.
7
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το κέιλ και κόβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
8
Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την κινόα, το φρέσκο κάρδαμο (εάν το χρησιμοποιείτε) στο μπωλ με το κέιλ και περιχύνουμε με το dressing. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
9
Τέλος, προσθέτουμε 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο σε κάθε πιάτο.
Nutrition
-
297
Calories
-
24g
Carbohydrates
-
20.8g
Fat
-
6g
Fiber
-
8g
Protein
-
301g
Saturated fat
-
83mg
Sodium
-
7g
Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (243g)
Σαλάτα Κουνουπίδι με Κουρκουμά, Κέιλ και Κινόα
Ingredients
- ψητό κουνουπίδι με κουρκουμά:
- τα μπουκετάκια από 1 μέτριο κουνουπίδι
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- ¼ φλυτζανιού (60ml) ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
- ½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- αλάτι
- σαλάτα:
- 1 ματσάκι κέιλ
- 1 φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα
- 4 κουταλιές κολοκυθόσπορο
- λίγα φυλλαράκια φρέσκου κάρδαμου (προαιρετικά)
- dressing με κουρκουμά:
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μηλόξιδο
- 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα μεγάλο μπωλ.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό μπωλάκι και περιχύνουμε το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας (φοράμε γάντια για να μην βαφτούν τα χέρια μας κίτρινα) ώστε να αλειφθούν όλα τα μπουκετάκια με το λάδι.
Αραδιάζουμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να άρουν χρώμα.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το dressing με κουρκουμά ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το κέιλ και κόβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την κινόα, το φρέσκο κάρδαμο (εάν το χρησιμοποιείτε) στο μπωλ με το κέιλ και περιχύνουμε με το dressing. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Τέλος, προσθέτουμε 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο σε κάθε πιάτο.
Nutrition
-
297 Calories
-
24g Carbohydrates
-
20.8g Fat
-
6g Fiber
-
8g Protein
-
301g Saturated fat
-
83mg Sodium
-
7g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (243g)
No Comments