Περίοδος νηστείας για πολλούς από εμάς και η σημερινή πρόταση δεν θα μπορούσε παρά να είναι νηστίσιμη. Μια «μαγιονέζα» με αβοκάντο που ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά και πολλά άλλα φαγητά που ταιριάζουν με την κλασσική μαγιονέζα. Είναι ελαφριά, αέρινη, όμως δεν περιέχει αυγά και παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο με την κλασσική.
Η αλήθεια είναι πως κατά την περίοδο της νηστείας, και ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα που δεν τρώμε ούτε ελαιόλαδο, προβληματιζόμαστε για το πώς θα συνοδέψουμε τα λαχανικά μας. Συνήθως φτιάχναμε το κλασσικό dressing με ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο και χλιαρό νερό, αλλά, πραγματικά, χάρηκα πολύ που τώρα έχω μια ακόμη εναλλακτική!
Άσε που έχω ενθουσιαστεί που βρήκα άλλη μια χρήση για το αβοκάντο… Όχι πως δεν έχω βρει πολλές έως τώρα…να, δες εδώ. Και έχω κι άλλες να μοιραστώ μαζί σου! Είναι βλέπεις που πάει παντού: στο πρωινό, στο βραδινό, στις σαλάτες ακόμα και στα γλυκά. Η απαλή και βουτυράτη υφή του μπορεί να ταιριάξει με όλα, αλμυρά και γλυκά. Και είναι και θρεπτικό! Και το αγαπάμε πολύ για όλους αυτούς τους λόγους!
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες σέρβιρα την «μαγιονέζα» με αβοκάντο με διάφορα ψητά λαχανικά, τα οποία τα έψησα με την συνταγή για Τηγανιτές Πατάτες στον Φούρνο. Και έγιναν ανάρπαστα!
«Μαγιονέζα» με Αβοκάντο
Ingredients
- 240 γρ. καθαρισμένο, ώριμο αβοκάντο
- 4 κουταλάκια χυμό λεμονιού
- ½ κουταλάκι μουστάρδα Dijon
- 80-125ml (1/3 – ½ φλυτζάνι) ηλιέλαιο ή έλαιο αβοκάντο
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
1
Στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και τα πολτοποιούμε.
2
Με το μούλτι σε λειτουργία προσθέτουμε με αργή ροή το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σφιχτό και κρεμώδες, αλλά αέρινο. Σταματάμε το μούλτι τακτικά ώστε να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μούλτι με μια σπάτουλα.
3
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
4
Φυλάμε την «μαγιονέζα» με αβοκάντο για 2-3 μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές σκεύος.
«Μαγιονέζα» με Αβοκάντο
Ingredients
- 240 γρ. καθαρισμένο, ώριμο αβοκάντο
- 4 κουταλάκια χυμό λεμονιού
- ½ κουταλάκι μουστάρδα Dijon
- 80-125ml (1/3 – ½ φλυτζάνι) ηλιέλαιο ή έλαιο αβοκάντο
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
Στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και τα πολτοποιούμε.
Με το μούλτι σε λειτουργία προσθέτουμε με αργή ροή το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σφιχτό και κρεμώδες, αλλά αέρινο. Σταματάμε το μούλτι τακτικά ώστε να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μούλτι με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Φυλάμε την «μαγιονέζα» με αβοκάντο για 2-3 μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές σκεύος.
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “An Avocado a Day”, της Lara Ferroni, Sasquatch Books, 2017.
ΥΓ. Μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό που τρέχει μέχρι την Τετάρτη 28/3, για τις 10 δωρεάν προσκλήσεις για το 1ο Lifeme Workshop στο οποίο συμμετέχω κι εγώ μαγειρεύοντας. Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά! 😉
3 Comments
Ξανθή
26 Μαρτίου, 2018 at 11:08 πμΠολύ καλό για μας που την κλασική μαγιονέζα δεν την προτιμούμε!! Καλή εβδομάδα.
peps@pepi's kitchen
26 Μαρτίου, 2018 at 8:14 μμΤέλειο!!!!
dolmadaki.gr
31 Μαρτίου, 2018 at 8:58 μμοοοοοο τι υπεροχη προταση ! κατι διαφορετικο