Πέρασα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μαγειρεύοντας. Ανάμεσα σε όλα και αυτές τις μπάρες δημητριακών. Και τώρα που τελείωσε αντί να νιώθω εξουθενωμένη, νιώθω το πιο γλυκό συναίσθημα, αυτό που μόνο οι foodies καταλαβαίνουν 😉 Όχι γατί είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι όμως αυτή η πληρότητα μετά την ετοιμασία υπέροχων φαγητών-γλυκών κλπ, τα οποία απολαμβάνεις με την οικογένεια και τα έχεις φτιάξει για να τους ευχαριστήσεις. Όσοι με ακολουθείτε στο Ιnstagram θα βλέπετε όλες μου τις περιπέτειες… 😉
Μέσα σε όλα τα υπέροχα που έφτιαξα το Σ/Κ είναι και αυτές οι μπάρες δημητριακών με σοκολάτα και καρύδα. Δεν ξέρω εάν φταίει το ότι είχα καιρό να φτιάξω καινούρια συνταγή για μπάρες, ή εάν είναι όντως έτσι, αλλά ένα σας λέω: Είναι φα-ντα-στι-κές! Πρώτον, έχουν σοκολάτα, δεύτερον η καρύδα “ακούγεται” όσο πρέπει, τρίτον είναι εύκολες και με υλικά που βρίσκει κανείς παντού.
Σε αυτό το blog υπάρχει πληθώρα συνταγών από μπάρες δημητριακών. Αυτή την φορά τις έκοψα στενόμακρες και βγήκαν 16 κομμάτια. Μπορούν άνετα να κοπούν σε 32 κομμάτια και να γίνουν πιο μικρές. Μην σας τρομάζει που η συνταγή έχει πολλά βήματα. Είμαι λίγο αναλυτική, ως συνήθως.
Μπάρες Δημητριακών με Σοκολάτα και Καρύδα
Ingredients
- μπάρες:
- 100γρ. αμύγδαλα
- 80γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 120γρ. νιφάδες βρώμης (στην gluten-free εκδοχή χρησιμοποιούμε νιφάδες φαγόπυρου)
- 30γρ. κοπανισμένο λιναρόσπορο
- 40γρ. τριμμένη καρύδα
- 190γρ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans)
- 30γρ. ταχίνι
- 45γρ. λάδι καρύδας
- ¾ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ γεμάτο κουταλάκι κανέλα
- γλάσο σοκολάτας:
- ¾ κουταλιά λάδι καρύδας
- 250γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
- γαρνίρισμα:
- 10γρ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
- 30γρ. νιφάδες καρύδας, ή τριμμένη καρύδα
Instructions
1
Στον κάδο ενός μικρού μούλτι βάζουμε τα 50γρ. αμύγδαλα, τα 40γρ. φιστίκια και τα 90γρ. νιφάδες βρώμης και τα κάνουμε σκόνη, δουλεύοντας στα για 1 λεπτό περίπου. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
2
Χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και φιστίκια και τα προσθέτουμε στο μπωλ μαζί με την υπόλοιπη βρώμη, τον λιναρόσπορο και την καρύδα.
3
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζουμε το λάδι καρύδας, το μέλι και το ταχίνι και περιμένουμε να ζεσταθούν λίγο ώστε να μπορούν να ανακατευθούν. Τα ανακατεύουμε καλά.
4
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
5
Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί 24X24εκ. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
6
Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα το μείγμα των ξηρών υλικών και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα να βραχεί ομοιόμορφα. Στην αρχή θα σας φανεί πως το υγρό μείγμα είναι λίγο, αλλά κάντε υπομονή και θα ανακατευτεί καλά.
7
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
8
Σε μπεν μαρί, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και την σοκολάτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα απαλό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό τις μπάρες και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
9
Γαρνίρουμε με τα φιστίκια και την καρύδα και το αφήνουμε να κρυώσει (εδώ θέλω να φανείτε ψύχραμοι…. 😀 ) καλύτερα όλη νύχτα, ιδίως εάν ο καιρός είναι ζεστός.
10
Αφού το γλάσο κρυώσει και πήξει, κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια.
Μπάρες Δημητριακών με Σοκολάτα και Καρύδα
Ingredients
- μπάρες:
- 100γρ. αμύγδαλα
- 80γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 120γρ. νιφάδες βρώμης (στην gluten-free εκδοχή χρησιμοποιούμε νιφάδες φαγόπυρου)
- 30γρ. κοπανισμένο λιναρόσπορο
- 40γρ. τριμμένη καρύδα
- 190γρ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans)
- 30γρ. ταχίνι
- 45γρ. λάδι καρύδας
- ¾ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ γεμάτο κουταλάκι κανέλα
- γλάσο σοκολάτας:
- ¾ κουταλιά λάδι καρύδας
- 250γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
- γαρνίρισμα:
- 10γρ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
- 30γρ. νιφάδες καρύδας, ή τριμμένη καρύδα
Instructions
Στον κάδο ενός μικρού μούλτι βάζουμε τα 50γρ. αμύγδαλα, τα 40γρ. φιστίκια και τα 90γρ. νιφάδες βρώμης και τα κάνουμε σκόνη, δουλεύοντας στα για 1 λεπτό περίπου. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και φιστίκια και τα προσθέτουμε στο μπωλ μαζί με την υπόλοιπη βρώμη, τον λιναρόσπορο και την καρύδα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζουμε το λάδι καρύδας, το μέλι και το ταχίνι και περιμένουμε να ζεσταθούν λίγο ώστε να μπορούν να ανακατευθούν. Τα ανακατεύουμε καλά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί 24X24εκ. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα το μείγμα των ξηρών υλικών και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα να βραχεί ομοιόμορφα. Στην αρχή θα σας φανεί πως το υγρό μείγμα είναι λίγο, αλλά κάντε υπομονή και θα ανακατευτεί καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Σε μπεν μαρί, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και την σοκολάτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα απαλό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό τις μπάρες και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Γαρνίρουμε με τα φιστίκια και την καρύδα και το αφήνουμε να κρυώσει (εδώ θέλω να φανείτε ψύχραμοι…. 😀 ) καλύτερα όλη νύχτα, ιδίως εάν ο καιρός είναι ζεστός.
Αφού το γλάσο κρυώσει και πήξει, κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια.
Πι.Ες.: Σας έχω πολύ όμορφα νέα σε λίγες μέρες! Μείνετε συντονισμένοι 😉
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.
5 Comments
peps@pepi's kitchen
6 Μαρτίου, 2018 at 8:20 πμΦανταστικές!!!!! Και πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!
Ξανθή
6 Μαρτίου, 2018 at 11:44 πμΠολύ θα ήθελα να τις δοκιμάσω. Να τις φτιάξω δε με βλέπω που μυαλό για τέτοια.
Αναστασία
5 Ιανουαρίου, 2019 at 9:29 μμΜπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο λάδι?
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2019 at 5:32 μμΚαλησπέρα!
Δεν το έχω δοκιμάσει με άλλο λάδι πέραν αυτού της καρύδας.
Θα το δοκίμαζα ίσως με ένα πολύ απαλό ελαιόλαδο, αλλά δεν μπορώ να σας εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.
Εάν το δοκιμάσετε, πείτε μου. Θα χαρώ πολύ
Αναστασία
10 Ιανουαρίου, 2019 at 10:08 μμΣας ευχαριστώ πολύ.