Να ‘μαι κι εγώ, μετά από πολύ καιρό, με ένα αλάδωτο, νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, καρύδια, σταφίδες και σοκολάτα 🙂
Έχουμε να τα πούμε μέσω blog από τον Νοέμβριο. Δεν ξέρω πραγματικά πως πέρασε ο καιρός, χωρίς ούτε μία ανάρτηση. Δεν είναι, όμως, ότι δεν έφτιαχνα υλικό. Όσοι με ακολουθείτε στα κοινωνικά δίκτυα βλέπετε τις συνταγές και τα άρθρα που ετοιμάζω για την ΑΒ Βασιλόπουλος, στο site #allazoumesinithies. Όπως και διάφορα άλλα που δημοσιεύω σε Facebook και Instagram.
Το κέικ αυτό, που λέτε, είναι το κέικ της καραντίνας. Και αυτό γιατί αυτές τις ημέρες όταν σου τελειώνει π.χ. το αλεύρι ολικής δεν λες «θα πεταχτώ να πάρω». Μαζεύεις όλα τα ψώνια σου και πας μια φορά στις 10 μέρες. Εγώ έτσι κάνω. Οπότε το σημερινό κέικ δεν βγήκε και πολύ υγιεινό, αλλά την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής και μέλι (δες εδώ πως θα αντικαταστήσεις την ζάχαρη με μέλι). Δεν ήθελα να καθυστερήσω την δημοσίευση, γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! Και ότι πρέπει για την Μεγάλη Εβδομάδα, για όσους νηστεύουν.
Είναι, επίσης, πολύ βολικό γιατί χρησιμοποιείς το ίδιο σκεύος μέτρησης για όλα τα υλικά. Και έτσι πρέπει δηλαδή, το ίδιο φλυτζάνι για όλα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το φλυτζάνι σας, τόσο μεγάλο θα βγει και το κέικ.
Επίσης, μπορείς να βάλεις ένα είδος σταφίδες, ή να μην βάλεις καθόλου γλάσο. Είναι, γενικά εύκολο να το προσαρμόσεις ανάλογα με τα υλικά που έχεις.
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder και την σόδα σε ένα μπωλ. Βάζουμε όλες τις σταφίδες σε ένα μπωλ και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι, να καλυφθούν. Κάνουμε το ίδιο και με τα καρύδια. Χτυπάμε με το μίξερ το ταχίνι με την ζάχαρη, προσθέτοντας σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και την τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ* και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 45 λεπτά, περίπου. Τρυπήστε το κέικ με ένα ξύλινο καλαμάκι για να δείτε εάν ψήθηκε. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά από 10-15 λεπτά αφαιρούμε την φόρμα με προσοχή. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί μαζί με το λάδι καρύδας. Περιχύνουμε το κέικ και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει πριν σερβίρουμε. *Το μέγεθος της φόρμας εξαρτάται από την μεζούρα-φλυτζάνι που θα χρησιμοποιήσετε. Με την κλασική μεζούρα (250ml) θα χρειαστείτε μια φόρμα διαμέτρου 24εκ. περίπου.Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι
Ingredients
Instructions
Notes
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Μοναστηριακά γλυκά», Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε.
Εάν φτιάξετε αυτό το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, στείλτε μου φωτογραφία να το χαρώ!
Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
1 Comment
Today's lockdown recipe from Living's Pan-European cook book – EuronewsTamilpub
16 Νοεμβρίου, 2022 at 9:50 μμ[…] and ingredients!A post shared by euronews Living (@euronewsliving) on May 21, 2020 at 6:03am PDTA simple recipe, with no refined sugar or unhealthy ingredients, this cake is perfect for finding some balance and […]