Φέτος την νηστεία της Μεγάλης Εβδοάδας την έχω ευχαριστηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως γιατί τα τελευταία χρόνια που προσέχω περισσότερο την διατροφή μου, και έχω «εκπαιδευτεί», κατά κάποιο τρόπο, στο να δημιουργώ πιο υγιεινούς συνδυασμούς και πιάτα. Ίσως γιατί έκανα καλύτερο προγραμματισμό. Πάντως, έφαγα μερικές καταπληκτικές σαλάτες. Μία από αυτές είναι και η σημερινή συνταγή. Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια. Πολύ νόστιμη, θρεπτική και χορταστική!
Έχω πει και άλλες φορές πως μια χορταστική σαλάτα αποτελεί πολύ συχνά το γεύμα μου. Και όταν λέω χορταστική δεν εννοώ γεμάτη με παχυντικά και ανθυγιεινά (γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά) dressings, τυριά και αλλαντικά. Φροντίζω η σαλάτα μου να έχει κατά τα 2/3 φρέσκα ωμά ή/και μαγειρεμένα λαχανικά, και κατά το 1/3 μία πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να είναι κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια, μανιτάρια όπως σήμερα κ.α., και μια πηγή καλών λιπαρών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελιές κ.α.
Μια σαλάτα, λοιπόν, μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να γίνει ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει και θα σου προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα τέτοιο υγιεινό πιάτο είναι και η σημερινή σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, πράσινη σαλάτα Γουστόζα Φρεσκούλης, με iceberg, μαρούλι και ρόκα, λίγα αμύγδαλα έτσι για το κρατς 😉 και ένα ελαφρύ και πολύ νόστιμο dressing με μουστάρδα, λεμόνι και εστραγκόν. Το dressing το έχω δοκιμάσει και με ελαιόλαδο και με σησαμέλαιο το οποίο το καταναλώνω σε περιόδους νηστείας όταν δεν μπορεί να καταναλωθεί το ελαιόλαδο. Και με τους δύο τρόπους είναι πεντανόστιμο. Το εστραγκόν ταιριάζει γάντι με αυτήν την σαλάτα, ιδίως με τα μανιτάρια!
Καταφεύγω πολύ συχνά στην πολύ πρακτική λύση της φρέσκιας σαλάτας Φρεσκούλης. Πέρα από την δροσιά και τους εξαιρετικούς συνδυασμούς στις σαλάτες τους, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ελεγμένο και πιστοποιημένο τρόπο πλυσίματος των λαχανικών τους και παραδέχομαι την φιλοσοφία της εταιρείας «από το χωράφι στο ράφι σε 24 ώρες».
Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια
Ingredients
- 2 συσκευασίες (200γρ) σαλάτα Γουστόζα Φρεσκούλης
- 6 πολύ μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στην μέση κατά μήκος
- 2 μανιτάρια Portobello, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 ½ κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- μια τσιμπιά αποξηραμένη μαντζουράνα
- μια τσιμπιά αποξηραμένο θυμάρι
- μια τσιμπιά αποξηραμένο δεντρολίβανο*
- 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό Φρεσκούλης, χοντροκομμένο
- ¼ φλυτζανιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- λίγο αλάτι
- dressing με εστραγκόν:
- 2 κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
- τον χυμό από ½ λεμόνι
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- 1 κουταλάκι αποξηραμένο εστραγκόν (ή 1 κουταλιά φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βάζο με καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και το αλάτι, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.
Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βάζουμε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ ρίχνουμε τα μανιτάρια στο μπωλ με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να καλυφθούν καλά. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε την σαλάτα γουστόζα με τα ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, περιχύνουμε με το dressing, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Nutrition
-
337 Calories
-
11g Carbohydrates
-
31.9g Fat
-
5g Fiber
-
7g Protein
-
4.4g Saturated fat
-
139mg Sodium
-
5g Sugar
Notes
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο αγαπημένο σας μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (301 g)
4 Comments
spitikoulia
25 Απριλίου, 2019 at 10:33 πμΚαλημέρα!!! Πόση ώρα ψήνουμε τα μανιτάρια; Τα κολοκυθάκια σε τι σχήμα τα κόβουμε;
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2019 at 10:45 μμΚαλησπέρα!
Τα μανιτάρια θέλουν κι αυτά όσο και τα κολοκυθάκια, 2-3 λεπτά.
Τα κολοκυθάκια όπως το γράφω, κομμένα στην μέση κατά μήκος.
Καλή Ανάσταση!
xanthibax
27 Απριλίου, 2019 at 8:32 μμΑ τι ωραία, θα την κάνω από βδομάδα που θα αρχίσω τις σαλάτες αποτοξίνωσης!!
Καλή Ανάσταση!!
peps@pepiskitchen
5 Μαΐου, 2019 at 10:22 πμΦανταστική σαλάτα!!! και πολυ ωραια φωτογραφιση!!!