Αγαπώ να φτιάχνω ψωμί! Λόγω διαφόρων υποχρεώσεων δεν φτιάχνω τόσο συχνά όσο θα ήθελα, αλλά αυτή η φοκάτσα ολικής ήταν μια καλή ευκαιρία να μυρίσει το σπίτι ψωμάκι ?. Με τοματίνια από παραδοσιακό σπόρο που βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς και δεντρολίβανο από τον κήπο μου, λίγες ελιές, θαλασσινό αλάτι και μπόλικο ελαιόλαδο.

Η φοκάτσα είναι ιδανική όταν έχεις καλέσει φίλους στο σπίτι. Δεν θα σε κουράσει και είναι τόσο νόστιμη! Θα αρέσει σε όλους! Και, όπως και η πίτσα, δέχεται άπειρες παραλλαγές ως προς τα υλικά με τα οποία θα την γαρνίρεις. Αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη και δημιουργείς. Άσε που εάν περισσέψει, την κόβεις στην μέση και την κάνεις σάντουιτς.

Η συγκεκριμένη συνταγή για φοκάτσα ολικής είναι εύκολη, με μικρή αναμονή. Δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα, φτάνει να έχεις όρεξη για λίγο ζύμωμα, το οποίο για εμένα είναι ψυχοθεραπευτικό ?. Μην σου κάνει εντύπωση η ποσότητα του λαδιού. Το θέλει το λαδάκι της. Και επίσης, μην σε φοβίσουν οι μακροσκελείς οδηγίες εκτέλεσης. Είμαι όπως πάντα αναλυτική για να μην δυσκολευτείς με τις λεπτομέρειες ?. Φωτογραφίες εκτέλεσης μπορείς να βρεις στα Highlights στο προφίλ μου στο Instagram.

Θα δεις και στις φωτογραφίες πως το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι ψιλοτριμμένο. Με έχει βολέψει πολύ. Το έχω δοκιμάσει σε πολλές συνταγές τελευταίως. Δεν ξέρω αν ένα πιο χοντροτριμμένο αλεύρι ολικής θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη συνταγή.
Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε την μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρίσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40ο C. Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι (όχι όλο μαζί, μήπως και δεν χρειαστεί). Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη την οποία θα μπορούμε να μεταφέρουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε, για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι όποτε χρειάζεται. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Την κάνουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε ένα καθαρό και λαδωμένο σκεύος, πρώτα με το πάνω μέρος και μετά την γυρίζουμε, ώστε να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη. Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (δεν θα πάρει πάνω από 30 λεπτά). Βγάζουμε την ζύμη από τον φούρνο και την ξεφουσκώνουμε απαλά. Την απλώνουμε με απαλές κινήσεις, προσέχοντας να μην «σκιστεί», σε ένα λαδωμένο ταψί 31Χ22εκ. και την βάζουμε ξανά στον φούρνο να φουσκώσει μόνο με το φως του αναμμένο, για 15 λεπτά περίπου. Αφού φουσκώσει, την βγάζουμε από τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200ο C. Με τα δάχτυλά μας, ή, με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης. Την γαρνίρουμε με τοματίνια, ελιές Καλαμών σε ροδέλες, φρέσκο δεντρολίβανο και ανθό αλατιού και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την βρέχουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κουταλιές) και την αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.Φοκάτσα Ολικής
Ingredients
Instructions
ΥΓ. Ανυπομονώ για το Introduction to Food Photography & Styling Workshop που διοργανώνουμε με την Joanne, aka Olive & Mango, αυτό το Σάββατο στην Αθήνα! Όσοι θέλετε να δείτε περισσότερα, ακολουθήστε με στο Instagram, όπου στα Stories και στα Higfhlights “Workshop” θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και behind the scenes υλικό!
5 Comments
Eat Dessert First
22 Σεπτεμβρίου, 2019 at 6:49 μμΥπέροχο το blog σας! Είμαστε ακόλουθοι σας, ακολουθήστε μας και εσείς αν θέλετε! ?❤️ https://eatdessertfirstgreece.com/
The Healthy Cook
22 Σεπτεμβρίου, 2019 at 11:58 μμΣας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! 🙂
Eat Dessert First
23 Σεπτεμβρίου, 2019 at 12:02 πμΚαι εμείς ευχαριστούμε! ??
Ariadni St
9 Οκτωβρίου, 2019 at 11:31 πμΤην αγαπω, αλλα δεν εχω δοκιμασει να τη φτιαξω!
Φαινεται υπεροχη Ευη μου, ευγε!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2019 at 12:53 πμείναι όντως πολύ νόστιμη! ευχαριστώ Αριάδνη μου!