• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Ψωμί

    Φοκάτσα Ολικής

    Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών

    Αγαπώ να φτιάχνω ψωμί! Λόγω διαφόρων υποχρεώσεων δεν φτιάχνω τόσο συχνά όσο θα ήθελα, αλλά αυτή η φοκάτσα ολικής ήταν μια καλή ευκαιρία να μυρίσει το σπίτι ψωμάκι ?. Με τοματίνια από παραδοσιακό σπόρο που βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς και δεντρολίβανο από τον κήπο μου, λίγες ελιές,  θαλασσινό αλάτι και μπόλικο ελαιόλαδο.

    Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών

    Η φοκάτσα είναι ιδανική όταν έχεις καλέσει φίλους στο σπίτι. Δεν θα σε κουράσει και είναι τόσο νόστιμη! Θα αρέσει σε όλους! Και, όπως και η πίτσα, δέχεται άπειρες παραλλαγές ως προς τα υλικά με τα οποία θα την γαρνίρεις. Αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη και δημιουργείς. Άσε που εάν περισσέψει, την κόβεις στην μέση και την κάνεις σάντουιτς.

    Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών

    Η συγκεκριμένη συνταγή για φοκάτσα ολικής είναι εύκολη, με μικρή αναμονή. Δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα, φτάνει να έχεις όρεξη για λίγο ζύμωμα, το οποίο για εμένα είναι ψυχοθεραπευτικό ?. Μην σου κάνει εντύπωση η ποσότητα του λαδιού. Το θέλει το λαδάκι της. Και επίσης, μην σε φοβίσουν οι μακροσκελείς οδηγίες εκτέλεσης. Είμαι όπως πάντα αναλυτική για να μην δυσκολευτείς με τις λεπτομέρειες ?.  Φωτογραφίες εκτέλεσης μπορείς να βρεις στα Highlights στο προφίλ μου στο  Instagram.

    Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών

    Θα δεις και στις φωτογραφίες πως το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι ψιλοτριμμένο. Με έχει βολέψει πολύ. Το έχω δοκιμάσει σε πολλές συνταγές τελευταίως. Δεν ξέρω αν ένα πιο χοντροτριμμένο αλεύρι ολικής θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη συνταγή.

    Φοκάτσα Ολικής

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
    Loading...
    Μερίδες: 24 κομμάτια
    Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 10 λεπτά

    Υλικά

    • 10γρ. ξηρή μαγιά
    • 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
    • 430ml χλιαρό νερό
    • 5 κουταλιές ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
    • 450γρ αλεύρι ολικής ψιλοτριμμένο, και επιπλέον για το ζύμωμα
    • 1 ¾ κουταλάκια (13 γρ.) αλάτι
    • γαρνίρισμα:
    • τοματίνια, κομμένα στα δύο
    • ελιές καλαμών σε ροδέλες
    • φρέσκο δεντρολίβανο
    • ανθό αλατιού

    Εκτέλεση

    1

    Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε την μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρίσουν.

    2

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40ο C.

    3

    Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι (όχι όλο μαζί, μήπως και δεν χρειαστεί). Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη την οποία θα μπορούμε να μεταφέρουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε, για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι όποτε χρειάζεται. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Την κάνουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε ένα καθαρό και λαδωμένο σκεύος, πρώτα με το πάνω μέρος και μετά την γυρίζουμε, ώστε να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη.

    4

    Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (δεν θα πάρει πάνω από 30 λεπτά).

    5

    Βγάζουμε την ζύμη από τον φούρνο και την ξεφουσκώνουμε απαλά. Την απλώνουμε με απαλές κινήσεις, προσέχοντας να μην «σκιστεί», σε ένα λαδωμένο ταψί 31Χ22εκ. και την βάζουμε ξανά στον φούρνο να φουσκώσει μόνο με το φως του αναμμένο, για 15 λεπτά περίπου.

    6

    Αφού φουσκώσει, την βγάζουμε από τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200ο C.

    7

    Με τα δάχτυλά μας, ή, με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης. Την γαρνίρουμε με τοματίνια, ελιές Καλαμών σε ροδέλες, φρέσκο δεντρολίβανο και ανθό αλατιού και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την βρέχουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κουταλιές) και την αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    ΥΓ. Ανυπομονώ για το Introduction to Food Photography & Styling Workshop που διοργανώνουμε με την Joanne, aka Olive & Mango, αυτό το Σάββατο στην Αθήνα! Όσοι θέλετε να δείτε περισσότερα, ακολουθήστε με στο Instagram, όπου στα Stories και στα Higfhlights “Workshop” θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και behind the scenes υλικό!

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    5 Comments

  • Απάντηση
    Eat Dessert First
    22 Σεπτεμβρίου, 2019 at 6:49 μμ

    Υπέροχο το blog σας! Είμαστε ακόλουθοι σας, ακολουθήστε μας και εσείς αν θέλετε! ?❤️ https://eatdessertfirstgreece.com/

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2019 at 11:58 μμ

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! 🙂

  • Απάντηση
    Ariadni St
    9 Οκτωβρίου, 2019 at 11:31 πμ

    Την αγαπω, αλλα δεν εχω δοκιμασει να τη φτιαξω!
    Φαινεται υπεροχη Ευη μου, ευγε!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2019 at 12:53 πμ

      είναι όντως πολύ νόστιμη! ευχαριστώ Αριάδνη μου!

    Αφήστε το σχόλιό σας