Καλό μήνα! Επιτέλους επιστρέφω με νέα συνταγή! Πολλές υποχρεώσεις καθώς και η αλλαγή του μπλογκ με απασχόλησαν τόσο πολύ τον τελευταίο μήνα, ώστε αναγκάστηκα να περιορίσω τις αναρτήσεις μου και να «χαθώ» λίγο από το διαδίκτυο. Σιγά σιγά μπαίνω σε πρόγραμμα πάλι και έτσι θα τα λέμε πιο συχνά. Και μια και τα αγαπημένα μου σπαράγγια κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά (τα ελληνικά εννοώ, γιατί τα εισαγόμενα τα βρίσκουμε όλο σχεδόν τον χρόνο) είπα να φτιάξω μια λίγο ιδιαίτερη πίτσα με σπαράγγια, γαρίδες και σπανάκι, για να τα χαρούμε σε μία ακόμη εκδοχή.
Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά πίτσα, που παρόλο που δεν έχει σάλτσα, δεν είναι στεγνή. Τα υλικά δένουν πολύ ωραία μεταξύ τους. Μόνο τα τυριά θέλουν προσοχή για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Εγώ χρησιμοποίησα μοτσαρέλα και ζεμύθα. Εσείς μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί θέλετε. Η ζύμη είναι αυτή που σας είχα δείξει στην Pissaladiere (Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και αντσούγιες). Φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο και δεν χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει. Είναι κυριολεκτικά η ζύμη της τελευταίας στιγμής. Χρειάζεστε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Αν θέλετε προσθέτετε και κάποιο ξερό μυρωδικό που θα ταιριάζει με τα υλικά της πίτσας. Εγώ σήμερα πρόσθεσα βασιλικό.
Όπως είχαμε πει και στην ανάρτηση για σαλάτα με καπνιστό σολομό, σπαράγγια και σάλτσα αβοκάντο, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3)), σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση) και σε μέταλλα (όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο). Έχουν πολύ κάλιο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.
Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για κρέας. Μία μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μερίδα 120 γραμμαρίων βρασμένες γαρίδες (12-13 τεμάχια) αποδίδουν 220 mg χοληστερόλης.
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, σε μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες C και Β, καθώς και σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Περισσότερα για το σπανάκι μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση «Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού».
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Μερίδες: 8 κομμάτια
Υλικά:
για τη ζύμη:
- 1 ½ φλυτζάνι (200 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
- 1 φλυτζάνι (125 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
για την πίτσα:
- 1 φλυτζάνι (90 γρ.) τριμμένη μοτσαρέλλα
- ½ φλυτζάνι (60 γρ.) τριμμένη ζεμύθα, ή άλλο τυρί επιλογής σας
- 300 γρ. ωμές γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
- 16 (250 γρ. περίπου) σπαράγγια (το τρυφερό τους μέρος)
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ( το λευκό τμήμα τους), κομμένα διαγώνια σε λεπτές φέτες
- 40 γρ. φρέσκο τρυφερό σπανάκι, χοντροκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο. Το δικό μου ταψάκι έχει διάμετρο 32 εκ. και η ζύμη έρχεται ακριβώς.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C. Σκορπίζετε την μοτσαρέλλα πάνω στη ζύμη, και από πάνω της τη ζεμύθα. Στις συνέχεια βάζετε τις γαρίδες πάνω στα τυριά ( και τον μισό φρέσκο βασιλικό, αν χρησιμοποιήσετε) και αλείφετε τις άκρες της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε την πίτσα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ψήνετε για 18 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει η ζύμη χρυσαφί χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, βράζετε τα σπαράγγια, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αναμειγνύετε με τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και τον υπόλοιπο βασιλικό, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε τα λαχανικά πάνω στην πίτσα, μόλις αυτή ψηθεί και σερβίρετε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
222.6 | 19.5 | 0.1 | 7.8 | 1.4 | 18.2 | 0.9 | 57.0mg |
Πηγή:
http://www.vita.gr/diatrofi/article/5330/h-pio-nostimh-nhsteia/
33 Comments
craftcooklove
2 Ιουνίου, 2015 at 6:33 πμΠολύ νόστιμη η πρόταση σου !!! Μου αρέσουν όλα τα υλικά!! Και πόσο πολύχρωμο έγινε το μπλογκ σου Εύη μου!! Μεγειά μεγειά!!!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:26 μμευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!! χαίρομαι που σου αρέσει!
σε φιλώ!
Culinary Flavors
2 Ιουνίου, 2015 at 9:43 πμΣυγχαρητήρια για το καινούριο site σου! Πολύ όμορφο όπως και η πίτσα που έφτιαξες! Καλό μήνα και καλοκαίρι!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:27 μμευχαριστώ πολύ Κατερινάκι!
καλό καλοκαίρι και σε σένα!
justsunday
2 Ιουνίου, 2015 at 10:30 πμκαλοριζικο το νεο σου site,το οποιο με μια πρωτη ματια φαινεται “γουστοζικο” και ευκολοχρηστο!!!!
η πιτσα αυτη ειναι απολυτως του γουστου μου,τρελαινομαι για γαριδες και γενικα για πιτσες που ξεφευγουν απο τις συνηθισμενες γευσεις!!!εχει και πολυ ωραια εμφανιση!!!
μπραβο ευη!
φιλια!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:28 μμσε ευχαριστώ Κικίτσα!
είναι πράγματι ασυνήθιστη πίτσα, αλλά αξίζει να δοκιμαστεί! είναι πολύ νόστιμη!
φιλιά πολλά!
Ξανθή
2 Ιουνίου, 2015 at 12:12 μμΚαλή πορεία στη νέα σου εμφάνιση!!
Αυτό το τυρί ζεμύθα πρώτη φορά το άκουσα θα το ψάξω.
Όλα τα υλικά τη πίτσας είναι αγαπημένα και θα δοκιμαστεί.
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:30 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ξανθή!!
την ζεμύθα την χρησιμοποίησα πρώτη φορά κι εγώ. ταίριαξε πολύ. αν δεν βρεις, βάλε πεκορίνο.
ΕΛΕΝΑ
2 Ιουνίου, 2015 at 1:13 μμΜια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη πίτσα μας ετοίμασες!!!
Με γεια το νέο λουκ, μ’ αρέσει πολύ!
Φιλιά, καλό μήνα!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:31 μμευχαριστώ πολύ Έλενα!! καλό μήνα!
createwithheart
2 Ιουνίου, 2015 at 3:18 μμΛατρεύω τις πίτσες και ιδιαίτερα αυτή που είναι τόσο ξεχωριστή!! 🙂
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:32 μμτο ήξερα ότι θα σου αρέσει! 😉
sp00nstories
2 Ιουνίου, 2015 at 5:52 μμΜε γειά, σου είπα για την ανανέωση? Έδωσες χρώμα και μου αρέσει!!! Μπράβο Εύη μου!!
Η πίτσα είναι της προτίμησης μου γιατί εγώ τα πάω πολύ καλά με τα λαχανικά και τις γαριδούλες, εννοείται!! Καλό Μήνα!!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:33 μμευχαριστώ πολύ Λίλια!!
αφού σου αρέσουν τα λαχανικά και οι γαριδούλες, θα σου αρέσει σίγουρα και αυτή η συνταγή!
φιλιά πολλά!
tanja@the green mixer
2 Ιουνίου, 2015 at 9:43 μμΩχ με τρέλανες βραδιάτικα, μόλις επλενε κάτι σπαράγγια για να τα κάνω νερόβραστα και μου άναψες φωτιά….. πολύ νόστιμη η πίτσα και θέλω να τη δοκιμάσω άμεσα. Εχω ακούσει και απο άλλες πηγές ότι η ζύμη είναι πεντανόστιμη….. Με ‘γεια η ανακαίνιση!!!!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:36 μμαπό τότε που ανακάλυψα αυτή τη ζύμη, δεν έχω ξαναφτιάξει άλλη! μου αρέσει πολύ και είναι και πανεύκολη!
αν δοκιμάσεις την πίτσα, περιμένω εντυπώσεις!
ευχαριστώ πολύ Τάνια μου! Χ
Χρύσα
2 Ιουνίου, 2015 at 11:32 μμΠολυ όμορφο το νέο μπλογκ Εύη!
Και μας το συστήνεις με την καλύτερη συνταγή! Αγαπάμε πίτσα, όσες περισσοτερες συνταγές, τόσο το καλύτερο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που διάλεξες!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:37 μμχαίρομαι που σου αρέσει η νέα εμφάνιση!
όσο για την πίτσα, έχεις δίκιο, δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσει!
φιλιά πολλά!
peps@pepi's kitchen
3 Ιουνίου, 2015 at 8:32 πμΦανταστική!!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:37 μμμερσί!! 🙂
Beauty Follower
3 Ιουνίου, 2015 at 10:42 πμΠολύ χάι κλας η πίτσα σου 😉
Και διατροφικος πίνακας… το βρίσκο πολύ προφεσιονέλ!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 4:38 μμ😉
TheoDORA's Kitchen Diaries
3 Ιουνίου, 2015 at 9:18 μμΓρήγορη ζύμη πίτσας; Με γιαούρτι; Πω πω πω. Ακούγεται τέλειο!!!
The Healthy Cook
3 Ιουνίου, 2015 at 10:51 μμδοκίμασε την!! σου λύνει τα χέρια και είναι και νόστιμη!
Marion
4 Ιουνίου, 2015 at 12:46 μμΠολύ ωραία η εμφάνιση του blog Ευη μου.
Η πίτσα πολύ ωραία και ιδιαίτερη. Ωραία ιδέα που βαζεις τα σπαράγγια στο τέλος, κάτι σαν σαλάτα μαζί με το σπανάκι.
Καλό μήνα : )
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:29 μμναι, έτσι κρατούν τα λαχανικά όλη τη φρεσκάδα τους.
χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ Μάριον!
σ’ ευχαριστώ πολύ!
Αγγελική
5 Ιουνίου, 2015 at 9:30 πμΜε΄γεια Εύη μου!! Είναι όντως πιο χρωματιστό και με πιο ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά.
Ο συνδυασμός υλικών στην πίτσα είναι πρωτότυπος και αξίζει να δοκιμαστεί!
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:28 μμευχαριστώ Αγγελική μου!!
χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ! 🙂
Αριάδνη
6 Ιουνίου, 2015 at 6:27 μμΤέλεια ιδεα για μια διαφορετικη γευστικά πίτσα!
The Healthy Cook
12 Ιουνίου, 2015 at 5:25 μμχαίρομαι που σου αρέσει Αριάδνη! φιλιά!!
50 Scrumptiously Delicious Vegetarian Pizza Recipes
31 Οκτωβρίου, 2015 at 9:35 μμ[…] Recipe via thehealthycook.gr […]
Athina
24 Μαρτίου, 2016 at 11:06 μμThis is definitely going on my to-make list! Sounds & looks delicious!
The Healthy Cook
25 Μαρτίου, 2016 at 1:43 μμthank you dear!!