Σήμερα ξεφεύγουμε… Όχι πολύ, λίγο.. αλλά ξεφεύγουμε. Άλλωστε, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, ένα παραστράτημα που και που δεν κάνει κακό αλλά σπάει την μονοτονία. 😉 Φτάνει να μπορεί να ελέγχει κανείς τα παραστρατήματά του και να μην τα επαναλαμβάνει συχνά. Έτσι λοιπόν σήμερα σας έχω ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο, ένα εντυπωσιακό φρουτένιο γλυκό: ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.
Το γλυκό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και με βανίλιες και με δαμάσκηνα. Το έχω φτιάξει και με τους δύο τρόπους και είναι εκπληκτικό. Εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει και όποιο σας είναι πιο εύκολο. Τα φρούτα ψήνονται σε κόκκινο κρασί και η σάλτσα τους είναι αρωματική και πολύ γευστική! Η παγωμένη κρέμα αμυγδάλου δεν είναι τίποτα άλλο από χτυπημένη σαντιγύ με ψιλοκομμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα, το πιο εύκολο παγωτό που μπορείτε να φτιάξετε. Καλό θα είναι να το φτιάξετε την προηγούμενη ώστε να μπορέσει να παγώσει καλά. Για την vegan εκδοχή διαβάστε τις σημειώσεις.
Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου
Ingredients
- για τις ψητές βανίλιες:
- 8 ώριμες, μικρές σε μέγεθος, βανίλιες* (περίπου 900 γρ.)
- 1 λοβό βανίλιας
- ¼ φλυτζανιού (60 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
- ¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
- για τα παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:
- 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη**
- 2 κουταλιές στέβια σε σκόνη (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη)
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. αμύγδαλα
- 1-2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Instructions
1
για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:
2
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και την ζάχαρη και τα καβουρδίζετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάτε με ένα γουδοχέρι σε μέτρια κομμάτια.
3
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη στέβια και την βανίλια σε σαντιγί και προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη όλη νύχτα. Πριν σερβίρετε αφήστε την παγωμένη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά περίπου.
4
για τις ψητές βανίλιες:
5
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
6
Χαράξτε σταυρωτά την βάση των φρούτων και τοποθετείστε τα, με την κομμένη πλευρά από πάνω, σε ένα μικρό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο.
7
Κόψτε στα δύο την βανίλια κατά μήκος και προσθέστε τη στο ταψάκι. Περιχύστε τα φρούτα με το κόκκινο κρασί και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη άχνη. Ψήστε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολάει η φλούδα τους. Φροντίστε να αλείψετε τα φρούτα με τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον δύο φορές. Αφού ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
8
Σερβίρετε τις ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.
Nutrition
-
563
Calories
-
46g
Carbohydrates
-
84mg
Cholesterol
-
39g
Fat
-
5g
Fiber
-
9g
Protein
-
16g
Saturated fat
-
29mg
Sodium
-
37g
Sugar
Notes
*Ή δαμάσκηνα
**Ή φυτική κρέμα( για τους vegans)
Διατροφική αξία ανά μερίδα (277g)
Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου
Ingredients
- για τις ψητές βανίλιες:
- 8 ώριμες, μικρές σε μέγεθος, βανίλιες* (περίπου 900 γρ.)
- 1 λοβό βανίλιας
- ¼ φλυτζανιού (60 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
- ¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
- για τα παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:
- 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη**
- 2 κουταλιές στέβια σε σκόνη (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη)
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. αμύγδαλα
- 1-2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Instructions
για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και την ζάχαρη και τα καβουρδίζετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάτε με ένα γουδοχέρι σε μέτρια κομμάτια.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη στέβια και την βανίλια σε σαντιγί και προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη όλη νύχτα. Πριν σερβίρετε αφήστε την παγωμένη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά περίπου.
για τις ψητές βανίλιες:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
Χαράξτε σταυρωτά την βάση των φρούτων και τοποθετείστε τα, με την κομμένη πλευρά από πάνω, σε ένα μικρό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο.
Κόψτε στα δύο την βανίλια κατά μήκος και προσθέστε τη στο ταψάκι. Περιχύστε τα φρούτα με το κόκκινο κρασί και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη άχνη. Ψήστε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολάει η φλούδα τους. Φροντίστε να αλείψετε τα φρούτα με τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον δύο φορές. Αφού ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Σερβίρετε τις ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.
Nutrition
-
563 Calories
-
46g Carbohydrates
-
84mg Cholesterol
-
39g Fat
-
5g Fiber
-
9g Protein
-
16g Saturated fat
-
29mg Sodium
-
37g Sugar
Notes
*Ή δαμάσκηνα
**Ή φυτική κρέμα( για τους vegans)
Διατροφική αξία ανά μερίδα (277g)
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Best Food Desserts”, Australian Women’s Weekly.
6 Comments
Helen from Healthy Bits and Bites
25 Αυγούστου, 2016 at 10:56 πμΦαίνεται υπέροχο, Εύη! Λατρεύω τα καλοκαιρινά γλυκά με φρούτα!
The Healthy Cook
25 Αυγούστου, 2016 at 10:12 μμευχαριστώ πολύ Ελένη!
peps@pepi's kitchen
25 Αυγούστου, 2016 at 9:02 μμΜπαινοβγαίνω από το πρωί και χαζεύω τις φωτογραφίες και αυτό το υπέροχο μωβ/μπορντώ χρώμα! Απίθανο!!!
Το παγωτό είναι φανταστικό, τέλειος συνδυασμός με τις βανίλιες!!!
Πω πω!! Το θέλω!!!!
The Healthy Cook
25 Αυγούστου, 2016 at 10:13 μμε, είναι και το χρώμα σου!
φτιάξ’το! θα σου αρέσει πολύ!
ευχαριστώ πεπίτα 🙂
dolmadaki
28 Αυγούστου, 2016 at 10:17 μμτελειο και πανευκολο!! φανταζομαι κ με γιαουρτι οι βανιλιες θα ειναι τελειες και με απλο παγωτο βανιλια!
The Healthy Cook
31 Αυγούστου, 2016 at 6:01 μμόπως τα λες Αναστασία!!! 😉