Τα biscotti είναι η Ιταλική εκδοχή των γλυκών παξιμαδιών. Μπισκότι, σημαίνει διπλοφουρνιστά. Τα έψηναν με αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να φαγωθούν κατά την διάρκεια μακρών ταξιδιών ή πολέμων. Παρόμοιο ψήσιμο είχαν και τα ψωμιά των Ρωμαϊκών Λεγεώνων. Τα μπισκότι, λοιπόν, είναι στενόμακρα, ελαφρώς γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου, που συνοδεύουν τον καφέ των Ιταλών. Σερβίρονται, επίσης, και σαν επιδόρπιo, παρέα με γλυκό κρασί Vinsanto. Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και αμύγδαλα ή κουκουνάρι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο, λάδι ή γάλα. Σήμερα θα βρείτε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Αυτή που σας προτείνω εγώ περιέχει, μεταξύ άλλων, αλεύρι ολικής άλεσης (για έξτρα φυτικές ίνες) και αγαπημένα κράνμπερις.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερις, οι φράουλες και τα βατόμουρα αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Τα κράνμπερις έχουν κι άλλη μια εντυπωσιακή ιδιότητα. Καταπολεμούν τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά, όσο όταν λαμβάνεται μέσα από στις τροφές που καταναλώνουμε. Γι αυτό φροντίστε να περιλάβετε τα κράνμπερις στην διατροφή σας.
Επιπλέον, τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Οι ειδικοί συστήνουν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, σαν παράλληλη θεραπεία.
Τα αμύγδαλα, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Όσο για την σοκολάτα, αν και ξέρω πως δεν χρειάζεται να πειστείτε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 32-36
Υλικά:
- 70 γρ. αμύγδαλα
- ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 ¾ φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- ¾ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- 65 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις, χοντροκομμένα
- 115 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150ο C. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε τα αμύγδαλα στο ταψί και ψήστε τα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και χοντροκόψτε τα.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Στο μπωλ του μίξερ, προσθέστε την ζάχαρη τα αυγά και την βανίλια και τα χτυπάτε για 1 λεπτό περίπου, σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα κράνμπερις, την σοκολάτα και τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Η ζύμη σας θα κολλάει.
- Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας. Χωρίστε την ζύμη σε δύο μέρη και φτιάξτε δύο μπαστούνια μήκους 30 εκατ. περίπου το καθένα. Μεταφέρετε τα σε ένα ταψί, που προηγουμένως έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Ψήστε για 30 λεπτά. Στο σημείο αυτό, η ζύμη θα έχει αρχίσει να σκληραίνει. Αφήστε τα να κρυώσουν για 30 λεπτά.
- Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, κόψτε τα διαγωνίως σε λεπτές φέτες 1.2 – 1.4 εκατοστών. Τοποθετείστε τις φέτες όρθιες πάνω στο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Ψήστε τα για 20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Τα μπισκότι με αποξηραμένα κράνμπερις, αμύγδαλα και σοκολάτα είναι ιδανικά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να σας φορτώσουν με άχρηστες θερμίδες και να συνοδεύσουν τον καφέ σας.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ | |||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
100.0 | 9.3 | 3.0 | 5.5 | 1.9 | 4.6 | 1.2 | 37.4mg |
Πηγή:
http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2428/kranmperi-o-kokkinos-thhsayros/
41 Comments
stylencritics
26 Μαρτίου, 2015 at 8:10 πμΆλλη μια λιχουδιά να με τρελλάνει, πρωί πρωί ! Καλημέρα!
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 3:37 μμ😉
peps@pepi's kitchen
26 Μαρτίου, 2015 at 11:04 πμΑαααχχχχ τέλεια είναι!! Ήθελα να φτιάξω μπισκότι!!!
Όταν θα μου κάνεις ντελίβερυ, γέμισε κι ένα πλαστικό ποτηράκι με βινσάντο να ολοκληρωθεί το μενού!!
Bonjour!! <3
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 3:37 μμέγινε!!
justsunday
26 Μαρτίου, 2015 at 11:15 πμακομα μια καλογραμμενη αναρτηση ευη μου με μια πολυ ωραια προταση(ωστε μπισκοτι σημανει διπλοφουρνιστα…χμμμ μου κανε εντυπωση)!
καλημερα και φιλια!!!
kitchen!
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 3:38 μμναι, έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοιες συνταγές!
θα σας παρουσιάσω μία σύντομα!
φιλιά Κικίτσα!
άρης
26 Μαρτίου, 2015 at 11:42 πμΚαλημέρα Εύη !! Πολύ ενδιαφέρον έχουν αυτά που μας λες !! Γλυκά παξιμάδια !?!? Ωραία ιδέα, κρατάνε και καιρό και μπορούμε να τα ετοιμάζουμε για ένα ταξίδι ή για τις διακοπές μας. Οι φωτογραφίες για άλλη μία φορά όμορφες και λαχταριστές 🙂
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 3:39 μμναι Άρη μου, κρατάνε πολύ καιρό. ευχαριστώ!!
sp00nstories
26 Μαρτίου, 2015 at 1:09 μμΠολύ ωραία φαίνονται!Καλά δεν το συζητώ για τις φωτογραφίες σου! Ονιρεμένες!!Καλημέρα<3
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 3:39 μμευχαριστώ Λίλια!!!
Beauty Follower
26 Μαρτίου, 2015 at 6:43 μμΤα μπισκότι τα εχω ανακαλύψει σχετικα πρόσφατα και μου αρέσουν πάρα πολύ!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:36 πμ😉
Beauty Follower
6 Απριλίου, 2015 at 10:01 μμΕστειλα την συνταγη σου φίλη και μου εφερε σήμερα να τα δοκιμάσω… πολύ ωραια!
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:59 μμχαίρομαι πολύ!!!
Ερμιόνη
26 Μαρτίου, 2015 at 9:49 μμΕντάξει τα ερωτεύτηκα!
Τα biscotti σου έχουν μερικά από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου υλικά, οπότε είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα είναι απίθανα σε γεύση!
Οι φωτογραφίες πανέμορφες και αιθέριες!
Φιλιά
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:37 πμευχαριστώ! φιλιά!
Χρύσα
26 Μαρτίου, 2015 at 11:35 μμΜου αρέσουν τόσο τα biscotti! Και έκανες και τον αγαπημένο μου συνδυασμο!
Αυτό που αρέσει πιο πολύ είναι ότι είναι ελαφριά και τρώγονται χωρίς τύψεις!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:38 πμκαλέ ναι!!! no guilt!
Αριάδνη
27 Μαρτίου, 2015 at 12:21 πμΜου αρεσουν γιατί είναι τραγανα!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:38 πμναι είναι!
tanja@the green mixer
27 Μαρτίου, 2015 at 10:22 πμΤι τέλεια που βγήκαν?! Θέλω να φτιάξω εδω και καιρό biscotti, αλλά για κάποιο λόγο τα είχα ότι είναι πιο δύσκολα απ’οτι το περιγράφεις… Ο τέλειος συνδυασμός για το καφεδάκι είναι..(ανα 3 τα τρώμε ελπίζω)
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:39 πμδεν είναι δύσκολα! εσύ φάε και παραπάνω, έχεις το ελεύθερο!!! 😉
ΕΛΕΝΑ
27 Μαρτίου, 2015 at 3:38 μμΤο Vinsanto είναι το λατρεμένο μου κρασί!
Το να απολαμβάνω τα biscotti σου με ένα ποτήρι Vinsanto, το βρίσκω εξαιρετικά δελεαστικό!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:40 πμακριβώς! απόλαυση!
Αγγελική
27 Μαρτίου, 2015 at 6:54 μμAmo i biscotti!!
Δεν ξέρω πόσο καιρό κρατάνε γενικά αλλά νομίζω πως προσωπικά θα τα τρώω δυο-δυο (μην πω τρία και με πεις υπερβολική…)!!
Φιλιά πολλά, καλό σ/κ!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:43 πμήμουν σίγουρη πως εσένα θα σου άρεσαν!
καλέ φάε όσα θέλεις! ελεύθερα!
φιλιά πολλά!
Irene E.
27 Μαρτίου, 2015 at 11:14 μμΠόσο θα ήθελα να είχα μερικά από τα biscotti σου για τον αυριανό, πρωινό Σαββατιάτικο καφέ μου! Έχω φτιάξει στο παρελθόν παρόμοια με αμύγδαλα και σταφίδες αν θυμάμαι καλά. Κρατούν αρκετές ημέρες, είναι νόστιμα και ταιριάζουν με κάθε είδους ρόφημα. Καλοφάγωτα!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:43 πμναι κρατάνε πολύ! και οι σταφίδες τους ταιριάζουν μια χαρά!
καλημέρα!
TheoDORA's Kitchen Diaries
28 Μαρτίου, 2015 at 9:11 πμΠολύ ωραία ανάρτηση. Όχι μόνο για την υπέροχη συνταγή, τη οποία θα δοκιμάσω σίγουρα, αλλά και για τις πληροφορίες σχετικά με τα biscotti. Μπράβο και πάλι μπράβο.
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:44 πμευχαριστώ πολύ Θεοδώρα! 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
28 Μαρτίου, 2015 at 2:17 μμOh! I am eating them each time I travel to Italy… Best with a cup of coffee!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:44 πμ😉
Χρυσαυγή
29 Μαρτίου, 2015 at 11:57 πμΤα …. παξιμάδια (μπισκότι) τα έχω συνδέσει (κακώς φυσικά αλλά τι να κάνουμε?) με τα μνημόσυνα που στην επαρχία τα σερβίρουν με τον καφέ. Πάντα με γλυκάνισο. Πάντα τα βουτούσα στον ελληνικό και τα απολάμβανα. Ειδικά αν ήταν χειροποίητα από τη γυναίκα του σπιτιού και αυτή ήταν και νοικοκυρά, τότε τα έτρωγα πέντε πέντε!
Τα δικά σου είναι πολύ πλούσια και ακόμα πιο κοντά στις γεύσεις που μου αρέσουν. Τρελαίνομαι για αυτά και θα πω κι εγώ το ίδιο που λέει και η Τάνια. Τα είχα για πιο μπελαλίδικα αλλά εξεπλάγιν ευχάριστα.
Σου έχουν γίνει πανέμορφα !!!
Φιλιά πολλά Εύη!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 2:15 μμκι εμένα μου αρέσουν αυτά τα παξιμαδάκια που λες! αυτά εδώ είναι λίγο πιο…… χαρούμενα!! 🙂
ευχαριστώ!
Marion
29 Μαρτίου, 2015 at 6:33 μμΤα biscotti μου αρέσουν πολύ Ευη
Και όταν έχουν μέσα και όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι ακόμα πιο ωραία.
Σου έγιναν πολύ ωραία. Και οι φωτογραφίες σου τέλειες 🙂
Φιλιά
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 1:01 πμσ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον!!
craftcooklove
29 Μαρτίου, 2015 at 9:42 μμΚαλησπέρα Εύη μου!! Έμπνευση τα μπισκότι σου!! Πολύ καιρό τα βλεφαριάζω…Τα υλικά που διάλεξες απλά εξαιρετικά! Φιλιά !!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 1:02 πμχαίρομαι που σου αρέσουν! φιλιά!
Mαργαριτα
1 Μαρτίου, 2019 at 11:44 μμΑπό τα γευστικότερα και γρηγορότερα μπισκότα που έχω φταίξει, συγχαρητήρια!!! Μια ερώτηση μόνο, η ζύμη μου βγήκε υπερβολικά πολύ κολλώδες, το άφησα λίγο στο ψυγείο πριν το ψήσω. Έκανα κάτι λάθος;
The Healthy Cook
4 Μαρτίου, 2019 at 10:19 μμΚαλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!
Ίσως έφταιγε η αναλογία αλευριού-νερού. Αλεύρι από αλεύρι έχει διαφορά, και εκεί πρέπει να διορθώνει κανείς την ζύμη του. Εαν τα ξαναφτιάξετε θα σας πετύχουν καλύτερα.
Σας ευχαριστώ!
Υγιεινά Μάφινς με Ξερά Φρούτα – Φανουρόπιτα /κια
25 Αυγούστου, 2021 at 12:15 μμ[…] ευεργετικές τους ιδιότητες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και […]