• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Μπισκότα/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μπισκότι με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

    Τα biscotti είναι η Ιταλική εκδοχή των γλυκών παξιμαδιών. Μπισκότι, σημαίνει διπλοφουρνιστά. Τα έψηναν με αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να φαγωθούν κατά την διάρκεια μακρών ταξιδιών ή πολέμων. Παρόμοιο ψήσιμο είχαν και τα ψωμιά των Ρωμαϊκών Λεγεώνων. Τα μπισκότι, λοιπόν, είναι στενόμακρα, ελαφρώς γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου, που συνοδεύουν τον καφέ των Ιταλών. Σερβίρονται, επίσης, και σαν επιδόρπιo, παρέα με γλυκό κρασί Vinsanto. Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και αμύγδαλα ή κουκουνάρι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο, λάδι ή γάλα. Σήμερα θα βρείτε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Αυτή που σας προτείνω εγώ περιέχει, μεταξύ άλλων, αλεύρι ολικής άλεσης (για έξτρα φυτικές ίνες) και αγαπημένα κράνμπερις.

    Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

    Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερις, οι φράουλες και τα βατόμουρα αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Τα κράνμπερις έχουν κι άλλη μια εντυπωσιακή ιδιότητα. Καταπολεμούν τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά, όσο όταν λαμβάνεται μέσα από στις τροφές που καταναλώνουμε. Γι αυτό φροντίστε να περιλάβετε τα κράνμπερις στην διατροφή σας.

    Επιπλέον, τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Οι ειδικοί συστήνουν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, σαν παράλληλη θεραπεία.

    Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

    Τα αμύγδαλα, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

    Όσο για την σοκολάτα, αν και ξέρω πως δεν χρειάζεται να πειστείτε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

    Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

    Μερίδες:    32-36

    Υλικά:

    • 70 γρ. αμύγδαλα
    • ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
    • 2 μεγάλα αυγά
    • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • 1 ¾ φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
    • ¾ κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • 65 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις, χοντροκομμένα
    • 115 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150ο C. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε τα αμύγδαλα στο ταψί και ψήστε τα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και χοντροκόψτε τα.
    2. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
    3. Στο μπωλ του μίξερ, προσθέστε την ζάχαρη τα αυγά και την βανίλια και τα χτυπάτε για 1 λεπτό περίπου, σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα κράνμπερις, την σοκολάτα και τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Η ζύμη σας θα κολλάει.
    4. Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας. Χωρίστε την ζύμη σε δύο μέρη και φτιάξτε δύο μπαστούνια μήκους 30 εκατ. περίπου το καθένα. Μεταφέρετε τα σε ένα ταψί, που προηγουμένως έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Ψήστε για 30 λεπτά. Στο σημείο αυτό, η ζύμη θα έχει αρχίσει να σκληραίνει. Αφήστε τα να κρυώσουν για 30 λεπτά.
    5. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, κόψτε τα διαγωνίως σε λεπτές φέτες 1.2 – 1.4 εκατοστών. Τοποθετείστε τις φέτες όρθιες πάνω στο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Ψήστε τα για 20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
    6. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο.

    Τα μπισκότι με αποξηραμένα κράνμπερις, αμύγδαλα και σοκολάτα είναι ιδανικά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να σας φορτώσουν με άχρηστες θερμίδες και να συνοδεύσουν τον καφέ σας.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ  
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    100.0 9.3 3.0 5.5 1.9 4.6 1.2 37.4mg

     

    Πηγή:

    http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2428/kranmperi-o-kokkinos-thhsayros/

    Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

     

    Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    41 Comments

  • Reply
    stylencritics
    26 Μαρτίου, 2015 at 8:10 πμ

    Άλλη μια λιχουδιά να με τρελλάνει, πρωί πρωί ! Καλημέρα!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    26 Μαρτίου, 2015 at 11:04 πμ

    Ααααχχχχ τέλεια είναι!! Ήθελα να φτιάξω μπισκότι!!!
    Όταν θα μου κάνεις ντελίβερυ, γέμισε κι ένα πλαστικό ποτηράκι με βινσάντο να ολοκληρωθεί το μενού!!
    Bonjour!! <3

  • Reply
    justsunday
    26 Μαρτίου, 2015 at 11:15 πμ

    ακομα μια καλογραμμενη αναρτηση ευη μου με μια πολυ ωραια προταση(ωστε μπισκοτι σημανει διπλοφουρνιστα…χμμμ μου κανε εντυπωση)!
    καλημερα και φιλια!!!
    kitchen!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Μαρτίου, 2015 at 3:38 μμ

      ναι, έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοιες συνταγές!
      θα σας παρουσιάσω μία σύντομα!
      φιλιά Κικίτσα!

  • Reply
    άρης
    26 Μαρτίου, 2015 at 11:42 πμ

    Καλημέρα Εύη !! Πολύ ενδιαφέρον έχουν αυτά που μας λες !! Γλυκά παξιμάδια !?!? Ωραία ιδέα, κρατάνε και καιρό και μπορούμε να τα ετοιμάζουμε για ένα ταξίδι ή για τις διακοπές μας. Οι φωτογραφίες για άλλη μία φορά όμορφες και λαχταριστές 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Μαρτίου, 2015 at 3:39 μμ

      ναι Άρη μου, κρατάνε πολύ καιρό. ευχαριστώ!!

  • Reply
    sp00nstories
    26 Μαρτίου, 2015 at 1:09 μμ

    Πολύ ωραία φαίνονται!Καλά δεν το συζητώ για τις φωτογραφίες σου! Ονιρεμένες!!Καλημέρα<3

  • Reply
    Beauty Follower
    26 Μαρτίου, 2015 at 6:43 μμ

    Τα μπισκότι τα εχω ανακαλύψει σχετικα πρόσφατα και μου αρέσουν πάρα πολύ!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 10:36 πμ

      😉

      • Reply
        Beauty Follower
        6 Απριλίου, 2015 at 10:01 μμ

        Εστειλα την συνταγη σου φίλη και μου εφερε σήμερα να τα δοκιμάσω… πολύ ωραια!

  • Reply
    Ερμιόνη
    26 Μαρτίου, 2015 at 9:49 μμ

    Εντάξει τα ερωτεύτηκα!
    Τα biscotti σου έχουν μερικά από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου υλικά, οπότε είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα είναι απίθανα σε γεύση!
    Οι φωτογραφίες πανέμορφες και αιθέριες!
    Φιλιά

  • Reply
    Χρύσα
    26 Μαρτίου, 2015 at 11:35 μμ

    Μου αρέσουν τόσο τα biscotti! Και έκανες και τον αγαπημένο μου συνδυασμο!
    Αυτό που αρέσει πιο πολύ είναι ότι είναι ελαφριά και τρώγονται χωρίς τύψεις!

  • Reply
    Αριάδνη
    27 Μαρτίου, 2015 at 12:21 πμ

    Μου αρεσουν γιατί είναι τραγανα!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    27 Μαρτίου, 2015 at 10:22 πμ

    Τι τέλεια που βγήκαν?! Θέλω να φτιάξω εδω και καιρό biscotti, αλλά για κάποιο λόγο τα είχα ότι είναι πιο δύσκολα απ’οτι το περιγράφεις… Ο τέλειος συνδυασμός για το καφεδάκι είναι..(ανα 3 τα τρώμε ελπίζω)

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 10:39 πμ

      δεν είναι δύσκολα! εσύ φάε και παραπάνω, έχεις το ελεύθερο!!! 😉

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    27 Μαρτίου, 2015 at 3:38 μμ

    Το Vinsanto είναι το λατρεμένο μου κρασί!
    Το να απολαμβάνω τα biscotti σου με ένα ποτήρι Vinsanto, το βρίσκω εξαιρετικά δελεαστικό!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  • Reply
    Αγγελική
    27 Μαρτίου, 2015 at 6:54 μμ

    Amo i biscotti!!
    Δεν ξέρω πόσο καιρό κρατάνε γενικά αλλά νομίζω πως προσωπικά θα τα τρώω δυο-δυο (μην πω τρία και με πεις υπερβολική…)!!
    Φιλιά πολλά, καλό σ/κ!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 10:43 πμ

      ήμουν σίγουρη πως εσένα θα σου άρεσαν!
      καλέ φάε όσα θέλεις! ελεύθερα!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    Irene E.
    27 Μαρτίου, 2015 at 11:14 μμ

    Πόσο θα ήθελα να είχα μερικά από τα biscotti σου για τον αυριανό, πρωινό Σαββατιάτικο καφέ μου! Έχω φτιάξει στο παρελθόν παρόμοια με αμύγδαλα και σταφίδες αν θυμάμαι καλά. Κρατούν αρκετές ημέρες, είναι νόστιμα και ταιριάζουν με κάθε είδους ρόφημα. Καλοφάγωτα!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 10:43 πμ

      ναι κρατάνε πολύ! και οι σταφίδες τους ταιριάζουν μια χαρά!
      καλημέρα!

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    28 Μαρτίου, 2015 at 9:11 πμ

    Πολύ ωραία ανάρτηση. Όχι μόνο για την υπέροχη συνταγή, τη οποία θα δοκιμάσω σίγουρα, αλλά και για τις πληροφορίες σχετικά με τα biscotti. Μπράβο και πάλι μπράβο.

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 10:44 πμ

      ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα! 🙂

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    28 Μαρτίου, 2015 at 2:17 μμ

    Oh! I am eating them each time I travel to Italy… Best with a cup of coffee!

  • Reply
    Χρυσαυγή
    29 Μαρτίου, 2015 at 11:57 πμ

    Τα …. παξιμάδια (μπισκότι) τα έχω συνδέσει (κακώς φυσικά αλλά τι να κάνουμε?) με τα μνημόσυνα που στην επαρχία τα σερβίρουν με τον καφέ. Πάντα με γλυκάνισο. Πάντα τα βουτούσα στον ελληνικό και τα απολάμβανα. Ειδικά αν ήταν χειροποίητα από τη γυναίκα του σπιτιού και αυτή ήταν και νοικοκυρά, τότε τα έτρωγα πέντε πέντε!

    Τα δικά σου είναι πολύ πλούσια και ακόμα πιο κοντά στις γεύσεις που μου αρέσουν. Τρελαίνομαι για αυτά και θα πω κι εγώ το ίδιο που λέει και η Τάνια. Τα είχα για πιο μπελαλίδικα αλλά εξεπλάγιν ευχάριστα.

    Σου έχουν γίνει πανέμορφα !!!

    Φιλιά πολλά Εύη!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Μαρτίου, 2015 at 2:15 μμ

      κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα παξιμαδάκια που λες! αυτά εδώ είναι λίγο πιο…… χαρούμενα!! 🙂
      ευχαριστώ!

  • Reply
    Marion
    29 Μαρτίου, 2015 at 6:33 μμ

    Τα biscotti μου αρέσουν πολύ Ευη
    Και όταν έχουν μέσα και όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι ακόμα πιο ωραία.
    Σου έγιναν πολύ ωραία. Και οι φωτογραφίες σου τέλειες 🙂

    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 1:01 πμ

      σ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον!!

  • Reply
    craftcooklove
    29 Μαρτίου, 2015 at 9:42 μμ

    Καλησπέρα Εύη μου!! Έμπνευση τα μπισκότι σου!! Πολύ καιρό τα βλεφαριάζω…Τα υλικά που διάλεξες απλά εξαιρετικά! Φιλιά !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Μαρτίου, 2015 at 1:02 πμ

      χαίρομαι που σου αρέσουν! φιλιά!

  • Reply
    Mαργαριτα
    1 Μαρτίου, 2019 at 11:44 μμ

    Από τα γευστικότερα και γρηγορότερα μπισκότα που έχω φταίξει, συγχαρητήρια!!! Μια ερώτηση μόνο, η ζύμη μου βγήκε υπερβολικά πολύ κολλώδες, το άφησα λίγο στο ψυγείο πριν το ψήσω. Έκανα κάτι λάθος;

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Μαρτίου, 2019 at 10:19 μμ

      Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!
      Ίσως έφταιγε η αναλογία αλευριού-νερού. Αλεύρι από αλεύρι έχει διαφορά, και εκεί πρέπει να διορθώνει κανείς την ζύμη του. Εαν τα ξαναφτιάξετε θα σας πετύχουν καλύτερα.
      Σας ευχαριστώ!

  • Reply
    Υγιεινά Μάφινς με Ξερά Φρούτα – Φανουρόπιτα /κια
    25 Αυγούστου, 2021 at 12:15 μμ

    […] ευεργετικές τους ιδιότητες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και […]

  • Leave a Reply