Ένα muffin είναι ότι πρέπει παρέα με τον πρωινό καφέ, ή το τσάι σας. Είναι ιδανικό δεκατιανό, ή απογευματινό σνακ και μεταφέρεται εύκολα. Γι’ αυτό οι περισσότεροι από μας τα προτιμάμε συχνά, είτε γλυκά, ή αλμυρά. Επιπλέον είναι ένα ιδανικό σνακ για τα παιδιά, μια και μέσα μπορείς να “κρύψεις” πολλά υλικά, που το παιδί δεν τρώει. Αυτά τα muffins καρότου με βρώμη και στραγγιστό γιαούρτι είναι νοστιμότατα χωρίς να μας φορτώνουν με τις έξτρα θερμίδες του βουτύρου και των άλλων υλικών. Σας τα προτείνω σε δύο εκδοχές: είτε σκέτα, που είναι και η πιο ελαφριά εκδοχή, ή με ένα άλειμμα βουτύρου και βρώμης, για όσους δεν μετρούν θερμίδες, που τους προσδίδει μια έξτρα μυρωδιά και νοστιμιά και μια κριτσανιστή επιφάνεια.
Ανακάλυψα την συνταγή στο Vikalinka και την τροποποίησα λιγάκι. Το αλεύρι ολικής άλεσης που χρησιμοποίησα και η βρώμη προσθέτουν επιπλέον φυτικές ίνες στα κεκάκια μας. Το τριμμένο καρότο, όπως κάθε φρούτο, ή λαχανικό που προσθέτουμε σε muffin προσφέρουν υγρασία κάνοντάς τα λαχταριστά και το γιαούρτι τα αφρατεύει.
Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 12
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 φλυτζάνι σκούρα καφέ ζάχαρη
- 1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
- ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά
- ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
- 1 φλυτζάνι τριμμένο καρότο
για το άλειμμα βουτύρου
- 3 κουταλιές βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 κουταλιές βρώμη
- 3 κουταλιές ξανθιά ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι, την βρώμη, το baking powder, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε για λίγο τα αυγά, την ζάχαρη, το λάδι και τέλος προσθέστε το γιαούρτι και την βανίλια και ανακατέψτε ελαφρά.
- Προσθέστε τα τριμμένα καρότα και μετά τα στερεά υλικά και ανακατέψτε.
- Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά για το άλειμμα. Είναι καλύτερα να φορέσετε ένα γάντι μιας χρήσεως και να τα ανακατέψετε με τα δάχτυλά σας.
- Μοιράστε το μείγμα για τα muffins στα ειδικά φορμάκια και προσθέστε μια μικρή ποσότητα από το άλειμμα βουτύρου στην επιφάνεια τους, αν το επιθυμείτε.
- Ψήστε τα για περίπου 25 λεπτά.
Απολαύστε, λοιπόν αυτά τα αφράτα muffins με καρότο και βρώμη μαζί με τα παιδιά σας, που σίγουρα θα τα λατρέψουν!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | |
απλά | 227.6 | 37.5 | 17.8 | 6.1 | 0.9 | 7.5 | 3.5 |
με άλλειμα | 270.6 | 41.7 | 20.8 | 9.1 | 2.7 | 7.7 | 3.7 |
15 Comments
χρυσαυγη
6 Οκτωβρίου, 2014 at 2:46 μμΦοβερη νοστιμια.
Ενταξει, οπου δεις λαχανικο μεσα σε κεικ η μαφιν, ειναι εγγυηση για το ποσο ζουμερο θα ειναι. Πολυ ιδιαιτερα μεσα στην απλοτητα των μη εξεζητημενων υλικων που χρησιμοποιησες!
Μπραβο σου Ευη!
Θα τα φτιαξω μιας και προσπαθω να το γυρισω σε πιο υγιεινα γλυκα για τα παιδια μου……και δεν γυρναει το ριμαδι! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Φιλια!!!
Καλη βδομαδα!
The Healthy Cook
6 Οκτωβρίου, 2014 at 3:17 μμχαχαχαχα!!! ναι, δεν είναι εύκολο να γυρίσει το άτιμο!!
ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!!
χρυσαυγη
6 Οκτωβρίου, 2014 at 2:47 μμΑααααα….
Και το πιατακι ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ επισης!!!
The Healthy Cook
6 Οκτωβρίου, 2014 at 3:18 μμ😉
Ερμιόνη
6 Οκτωβρίου, 2014 at 10:02 μμΕίδα πολλά από τα πολύ αγαπημένα μου υλικά στα κεκάκια σου Εύη και ενθουσιάστηκα!
Πρέπει να είναι ευχάριστα υγρά και άκρως αρωματικά!
Μου αρέσουν πολύ και τα πιατάκια που χρησιμοποίησες στη φωτογράφισή σου!
Φιλιά
The Healthy Cook
7 Οκτωβρίου, 2014 at 12:31 πμευχαριστώ!!
τα πιατάκια είναι από τα αγαπημένα μου!! θα τα δείτε και σε άλλη ανάρτηση σίγουρα! χιχιχι!!
καλό βράδυ Ερμιόνη!
Χρύσα
7 Οκτωβρίου, 2014 at 10:27 πμΜου έδωσες ιδέα για εύκολο γλυκό σνακ! Πάρα πολύ ωραία, θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας!
Θα συμφωνήσω με τις προλαλήσασες για τα πιατάκια, είναι φανταστικά!
The Healthy Cook
7 Οκτωβρίου, 2014 at 8:48 μμχαίρομαι!! ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε!
ευχαριστώ! καλό βράδυ Χρύσα μου!!!
Ariadni
7 Οκτωβρίου, 2014 at 8:21 μμΦανταστική λιχουδια!
Καλό μας απόγευμα 🙂
The Healthy Cook
7 Οκτωβρίου, 2014 at 8:49 μμκαληνύχτα Αριάδνη!!
ευχαριστώ για την επίσκεψη!
mookies
7 Οκτωβρίου, 2014 at 9:49 μμΦαίνονται πολύ νόστιμα και σίγουρα υγιεινά. Μου άρεσε πολύ το λάδι και το γιαούρτι που χρησιμοποιείς, και εγώ τείνω να φτιάχνω τα κέικ μου χρησιμοποιώντας απαραιτήτως αυτά τα δύο.
Φιλιά
The Healthy Cook
8 Οκτωβρίου, 2014 at 12:08 πμναι Μίνα μου, το έχω παρατηρήσει πως κι εσύ τα χρησιμοποιείς πολύ.
καληνύχτα!!
apostolia
8 Οκτωβρίου, 2014 at 4:09 μμTα έκανα χθες είναι ότι πρέπει για όσους προσέχουν την διατροφή τους αλλά θέλουν και κάτι εύγευστο για πρωινό ή απογευματινό σνακ!Σκεφτόμουν να τα κάνω την άλλη εβδομάδα με τριμμένο μήλο
The Healthy Cook
8 Οκτωβρίου, 2014 at 4:55 μμΓεια σου Αποστολία!! Χαίρομαι πολύ που τα έφτιαξες και σου άρεσαν!
Αν τα δοκιμάσεις και με μήλο πες μας πως βγήκαν. Θα ήθελα πολύ να ξέρω!
Σ´ ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Καλό απόγευμα!
Υγιεινα Καλοκαιρινα Σνακς για το Δρομο - Stavroula's Healthy Cooking
29 Ιουλίου, 2016 at 6:45 μμ[…] Μάφινς Καρότου με Βρώμη από το The Healthy Cook […]