Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά δεν υπάρχει καλύτερο φαγάκι από μια μυρωδάτη και ζεστή σούπα! Μια θρεπτική σούπα με πολλά λαχανικά και μήλο, σκέτο βάλσαμο.
Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να σας προτείνω και πιάτα που μπορούν να σταθούν και στο χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι. Αυτή η σούπα λοιπόν είναι ιδανικό πρώτο πιάτο. Είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή χωρίς πολλές απαιτήσεις, που θα σας αφήσει χρόνο να ασχοληθείτε και με τα υπόλοιπα πιάτα του μενού. Επιπλέον, μπορείτε να τη φτιάξετε και μια μέρα νωρίτερα και να τη βάλετε στο ψυγείο, ή ακόμη νωρίτερα και να τη καταψύξετε.
Η σούπα αυτή, λοιπόν, περιέχει πολλά λαχανικά, μήλο και ένα μυστικό υλικό…. χυμό μήλου! Ο χυμός μήλου δένει απόλυτα με την γήινη γεύση της σελινόριζας και δημιουργούν ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Μην ανησυχείτε, δεν γλυκίζει καθόλου. Άλλωστε το ξυνόγαλα που προσθέτουμε στο τέλος φέρνει την απόλυτη ισορροπία στο πιάτο μας. Αν δεν σας αρέσει το ξυνόγαλα μπορείτε να το παραλείψετε. Δεν σας το συνιστώ όμως.
Η σούπα μας, λοιπόν, περιέχει κρεμμύδια, πράσα, καρότα, σέλερι, σελινόριζα και μήλο. Τα πράσα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Περιέχουν φυτικές θειούχες χημικές ουσίες, οι οποίες μετατρέπονται σε αλλισίνη με ενζυματική αντίδραση, όταν το πράσο κόβεται. Η αλλισίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επίσης, μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος, αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων και βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το πράσο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας. Ο φυλλώδης μίσχος των πράσων περιέχει αρκετές ζωτικής σημασίας βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, σε υγιείς αναλογίες. 100 γρ. φρέσκα στελέχη παρέχουν 64 mg φυλλικού οξέος που είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Επίσης, οι μίσχοι έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει αντίσταση εναντίον μολυσματικών παραγόντων και να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Το σέλερι, ή, αμερικανικό σέλινο, περιέχει ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης το σέλερι περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται απιγενίνη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η απιγενίνη ενεργεί ως αντιφλεγμονώδης ουσία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυτταρικού οξειδωτικού στρες. Η μείωση του οξειδωτικού στρες στο εσωτερικό των αρτηριών, βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το σέλερι βοηθά στον σχηματισμό ισχυρών οστών και υγιών αρθρώσεων, ενώ οι διουρητικές του ιδιότητες βοηθούν στην απομάκρυνση των κρυστάλλων ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις των οστών. Βοηθά επίσης στους κολικούς του νεφρού. Έρευνες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς περιέχει οκτώ διαφορετικές οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ουσιών. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες και έχει αλκαλική δράση.
Η σελινόριζα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ωφελεί τους πάσχοντες από διαβήτη, γιατί βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 10 λεπτά
Μερίδες: 8, σαν ορεκτικό
Υλικά:
- 75γρ. βούτυρο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 πράσα, σε φέτες
- 2 καρότα, σε κομματάκια
- 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 σελινόριζα (περίπου 900γρ. καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια)
- 1 μήλο, σε κομματάκια
- 200ml χυμό μήλου
- 1200ml ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό), ζεστό
- αλάτι, πιπέρι
- ξυνόγαλα 1,5% λιπαρά
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, λιώστε το βούτυρο.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας που και που.
- Προσθέστε τη σελινόριζα και το μήλο και συνεχίστε να σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίξτε στη κατσαρόλα τον χυμό μήλου και αφήστε τα λαχανικά να σιγοβράσουν μέχρι τα υγρά του να μειωθούν στο μισό.
- Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών και όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε, και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
- Σιγοβράστε τα λαχανικά για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Πολτοποιείστε τα λαχανικά. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, περάστε τη σούπα από σήτα.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με λίγο ξυνόγαλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλά μαγειρέματα!!!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
176.4 | 24.2 | 6.5 | 8.3 | 5.0 | 3.4 | 4.0 |
21.5 |
Πρωτότυπη συνταγή από το περιοδικό Delicious.
Πηγές:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13067
http://www.foodtrails.gr/praso/
http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2334/oi-rizes-ths-dynamhs/
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/25907
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/3598
39 Comments
ellakichas
10 Νοεμβρίου, 2014 at 8:58 μμΘεϊκό!!Σίγουρα μια τέτοια σούπα είναι όλα τα λεφτά!!Μπράβο για άλλη μια φορά!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:14 μμευχαριστώ Έλλη μου!!
καλημέρα!
ellakichas
10 Νοεμβρίου, 2014 at 8:58 μμΘεϊκό!!Σίγουρα μια τέτοια σούπα είναι όλα τα λεφτά!!Μπράβο για άλλη μια φορά!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:14 μμευχαριστώ Έλλη μου!!
καλημέρα!
Ερμιόνη
10 Νοεμβρίου, 2014 at 9:37 μμΔείχνει πραγματικά εξαιρετική Εύη!
Τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι όλα ένα και ένα!
Και μου αρέσει πολύ που τη σερβίρεις με ξινόγαλα!
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:15 μμείναι όντως πεντανόστιμη Ερμιόνη μου!!!
σ’ ευχαριστώ!
Ερμιόνη
10 Νοεμβρίου, 2014 at 9:37 μμΔείχνει πραγματικά εξαιρετική Εύη!
Τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι όλα ένα και ένα!
Και μου αρέσει πολύ που τη σερβίρεις με ξινόγαλα!
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:15 μμείναι όντως πεντανόστιμη Ερμιόνη μου!!!
σ’ ευχαριστώ!
χρυσαυγη
10 Νοεμβρίου, 2014 at 10:32 μμΗ σελινοριζα στις σουπες ειναι καταπληκτικη. Πολυ ωραιες πρωτες υλες χρησιμοποιησες Ευη.
Και τι ομορφα κουταλια, τι εξαιρετικες φωτογραφιες, τι ωραια που ‘ζωγραφισες” την σουπα με την κρεμα!!!
Ευγε και παλι ευγε!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:15 μμμη λες άλλα…. κοκκινίζω……;)
χρυσαυγη
10 Νοεμβρίου, 2014 at 10:32 μμΗ σελινοριζα στις σουπες ειναι καταπληκτικη. Πολυ ωραιες πρωτες υλες χρησιμοποιησες Ευη.
Και τι ομορφα κουταλια, τι εξαιρετικες φωτογραφιες, τι ωραια που ‘ζωγραφισες” την σουπα με την κρεμα!!!
Ευγε και παλι ευγε!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:15 μμμη λες άλλα…. κοκκινίζω……;)
peps@pepi's kitchen
11 Νοεμβρίου, 2014 at 8:48 πμσόρυ…αλλά τα κουτάλια κλέβουν τη παράσταση!!!!!!!!!!!!
λοιπόν, η σελινόριζα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου λαχανικά!
είμαι σίγουρη για τη σούπερ γεύση της σουπίτσας σου!
θα τη φτιάξω πολύ σύντομα!!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:17 μμδεν έχεις στο σπίτι??????? δεν το περίμενα αυτό από σένα!!
χαχαχαχαχα!!!
καλημέρα πεπίτα μου!!!
peps@pepi's kitchen
11 Νοεμβρίου, 2014 at 8:48 πμσόρυ…αλλά τα κουτάλια κλέβουν τη παράσταση!!!!!!!!!!!!
λοιπόν, η σελινόριζα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου λαχανικά!
είμαι σίγουρη για τη σούπερ γεύση της σουπίτσας σου!
θα τη φτιάξω πολύ σύντομα!!
The Healthy Cook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 12:17 μμδεν έχεις στο σπίτι??????? δεν το περίμενα αυτό από σένα!!
χαχαχαχαχα!!!
καλημέρα πεπίτα μου!!!
jasmincookbook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 2:42 μμGreat soup Evi… One of my favorite in the autumn months… I make it even simpler and vegan – now that you remaind me of it, I will probably cook it very soon 🙂
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:43 μμthanks Jasmin!! I hope you will post the recipe on your blog!! 😉
Jasmin
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:55 μμI surely will 😉
jasmincookbook
11 Νοεμβρίου, 2014 at 2:42 μμGreat soup Evi… One of my favorite in the autumn months… I make it even simpler and vegan – now that you remaind me of it, I will probably cook it very soon 🙂
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:43 μμthanks Jasmin!! I hope you will post the recipe on your blog!! 😉
Jasmin
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:55 μμI surely will 😉
Χρύσα
11 Νοεμβρίου, 2014 at 3:16 μμΗ απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα! Διάλεξες τέλεια λαχανικά, και ο χυμός μήλου θα της δίνει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη γεύση! Λατρεύω τη σελινόριζα και ταιριάζει τέλεια σε πολλούς συνδυασμούς!
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:45 μμκι εγώ την αγαπώ πολύ!
είναι πραγματικά πολύ νόστιμη σούπα!
ευχαριστώ Χρύσα μου!!
Χρύσα
11 Νοεμβρίου, 2014 at 3:16 μμΗ απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα! Διάλεξες τέλεια λαχανικά, και ο χυμός μήλου θα της δίνει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη γεύση! Λατρεύω τη σελινόριζα και ταιριάζει τέλεια σε πολλούς συνδυασμούς!
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:45 μμκι εγώ την αγαπώ πολύ!
είναι πραγματικά πολύ νόστιμη σούπα!
ευχαριστώ Χρύσα μου!!
tanja@the green mixer
12 Νοεμβρίου, 2014 at 9:15 πμΌμορφη πολύ στο μάτι όπως την σερβίρεις και έχει πολύ ενδιάφεροντα υλικά, τίποτα από αυτά δεν τρώω/μαγειρεύω συχνά και με εξιτάρει πολύ αν και έχω ένα θέματακι με τα μήλα.
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:47 μμωχ, τίποτα?
αν πάντως τη δοκιμάσεις, να ξέρεις πως το μήλο δεν “ακούγεται και τόσο πολύ… απλά της δίνει μια πιο ιδιαίτερη γεύση..
σε φιλώ!
tanja@the green mixer
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:48 μμΜε ανατριχιαζει η υφη του οποτε ωμο δεν το πλησιαζω, αν το φτιαξει αλλος δεν θα εχω θεμα να το φαω παντως
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 3:52 μμεντάξει, την επόμενη φορά που θα τη φτιάξω θα σε καλέσω!!! 🙂
peps@pepi's kitchen
14 Νοεμβρίου, 2014 at 5:28 μμΤην έφτιαξα!! Καταπληκτική!!!!! Σούπερ γεύση!!!
Έκανα και σχεδιάκι με το ξυνόγαλα χαχαχαχα
The Healthy Cook
14 Νοεμβρίου, 2014 at 5:30 μμ🙂 🙂 🙂
Ημερα Προετοιμασιας: Πως Να Φτιαξετε και Να Αποθηκευσετε Σουπες Στην Καταψυξη - Stavroula's Healthy Cooking
16 Ιανουαρίου, 2017 at 9:23 πμ[…] Αυτή η σούπα με καραμελωμένο κουνουπίδι και μήλο είναι ένα αγαπημένο μας φθινοπωρινό και χειμερινό πιάτο. Με την αφθονία του κουνουπιδιού και των μήλων αυτή την εποχή, είναι μία οικονομική σούπα! Αγοράστε άφθονα κουνουπίδια και μήλα για να φτιάξετε αρκετή σούπα αλλά και σάλτσα μήλου! Δοκιμάτε επίσης τη σούπα της Εύης από το The Healthy Cook με σελινόριζα και μήλο. […]
A collection of Festive Recipes - Μια συλλογή με Εορταστικές Συνταγές - The Healthy Cook
3 Αυγούστου, 2020 at 11:01 πμ[…] Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο […]
Elpida
21 Δεκεμβρίου, 2020 at 2:42 μμΚαλησπέρα,
Γράφετε στην περιγραφή και στην εκτέλεση ότι η συνταγή περιέχει και πράσα αλλά στα υλικά δεν τα βλέπω. Βάζουμε πράσο μέσα και πόσο;
Ευχαριστώ
Evi Skoura
22 Δεκεμβρίου, 2020 at 7:50 μμΈχετε δίκιο, και σας ευχαριστώ που το επισημάνατε! Είναι 2 πράσα σε φέτες.
Καλές γιορτές!