Όταν η σοκολάτα, τα κάστανα και η καρύδα ενώνονται σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό. Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω το γλυκό αυτό. Οι γεύσεις ισορροπούν ιδανικά, δίνοντας ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα. Tην τούρτα με σοκολάτα και κάστανα την έφτιαξα με τα τελευταία κάστανα που βρήκα φέτος στην αγορά. Προβληματίστηκα, όμως, για το αν πρέπει να μοιραστώ τη συνταγή στο μπλογκ, εφόσον πλέον έχει περάσει η εποχή τους. Μετά σκέφτηκα πως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς έτοιμα βρασμένα κάστανα σχεδόν όλο τον χρόνο. Κι έτσι ετοιμάστηκε η σημερινή ανάρτηση.
Τον πουρέ κάστανου μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές (γλυκά, σοκολατάκια, κ.α.), ή να το φάτε αντί για μαρμελάδα στο πρωινό σας. Εγώ τον ετοίμασα με στέβια, εσείς αν θέλετε χρησιμοποιήστε ζάχαρη. Με την ζάχαρη κρατάει και περισσότερο καιρό στο ψυγείο, σε αποστειρωμένο βάζο.
Προετοίμασα τα κάστανα όπως σας είχα πει σε αυτή την ανάρτηση. Εσείς βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά βρασμένα. Η ποσότητα του πουρέ που βγάζει η δοσολογία που σας δίνω είναι 650-700 γρ. περίπου. Για την τούρτα χρειαζόμαστε 300 γρ. πουρέ. Τον υπόλοιπο μπορείτε να τον κάνετε σοκολατάκια για να διακοσμήσετε την τούρτα, όπως έκανα εγώ (για την διακόσμηση χρειάζεστε 8, αλλά αν χρησιμοποιήσετε όσον πουρέ περισσεύει θα βγουν περίπου 16-18 τρουφάκια), ή να τον φυλάξετε στο ψυγείο.
Όσο για την βάση, την έφτιαξα με μπισκότα digestive, κακάο και λίγο βούτυρο. Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αμυγδάλου ή λάδι καρύδας.
Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες (8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που διατηρεί έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή τους, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα περιέχουν θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ.
Το γάλα καρύδας, βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι φτωχό σε νάτριο. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, γεγονός που το καθιστά επιβαρυντικό για την καρδιά μας, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Σημειώστε πως το γάλα καρύδας που βρίσκω σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιώ κάθε φορά είναι αρκετά παχύρευστο και κρεμώδες. Κυκλοφορούν και άλλα που είναι πολύ νερουλά. Διαλέξτε παχύρευστο γάλα, διαφορετικά προτιμήστε κρέμα καρύδας.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά (αναμονή 3 ώρες)
Μερίδες: 8
Υλικά:
για τον πουρέ κάστανου (περίπου 650-700 γρ. πουρέ):
- 400 γρ. μαγειρεμένα και καθαρισμένα κάστανα
- 150 γρ. στέβια (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη), ή ζάχαρη
- 1/8 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 300 ml νερό
για την τούρτα σοκολάτας & κάστανου:
- 180 γρ. μπισκότα digestive
- 1 κουταλιά κακάο
- 1 κουταλιά στέβια ή ζάχαρη
- 75 γρ. βούτυρο, ή λάδι καρύδας, λιωμένα
- 300 γρ. μαύρη σοκολάτα 54 % κακάο, κομμένη σε κομμάτια
- 300 γρ. πουρέ κάστανου
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 300 ml γάλα καρύδας
- ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
για τα σοκολατάκια κάστανου (περίπου 18 σοκολατάκια):
- 300-400 γρ. πουρέ κάστανου
- 125 γρ. μαύρη σοκολάτα 54% κακάο, σε κομμάτια
- τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση:
για τον πουρέ κάστανου:
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το νερό και την στέβια. Μόλις λιώσει η στέβια ρίχνετε τα μαγειρεμένα κάστανα και την βανίλια και τα αφήνετε να βράσουν στο σιρόπι για 15-20 λεπτά περίπου.
- Μεταφέρετε τα κάστανα με το σιρόπι στον κάδο του πολυμίξερ ή του μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Φυλάτε τον πουρέ, στο ψυγείο, σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
για την τούρτα:
- Ρίχνετε τα μπισκότα, το κακάο και την στέβια στο δοχείο του μούλτι και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ανακατεύετε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και στρώνετε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκατοστών, την οποία πρώτα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
- Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, την αφήνετε να κρυώσει για λίγο και ρίχνετε τον πουρέ κάστανου και την ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνετε το γάλα καρύδας και την βανίλια στον κάδο του μίξερ και το χτυπάτε σε σαντιγύ, μέχρι να σχηματιστούν αφράτες κορυφές στην κρέμα.
- Ρίξτε την σαντιγύ στο μείγμα με την σοκολάτα (βεβαιωθείτε πρώτα ότι η σοκολάτα έχει κρυώσει αρκετά) και ανακατέψτε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω στην μπισκοτένια βάση και απλώστε το καλά. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.
για τα σοκολατάκια:
- Βάλτε την τρούφα σοκολάτας σε ένα μπωλ.
- Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει για πολύ λίγο.
- Φτιάξτε μικρά μπαλάκια με τον πουρέ κάστανου και ρίχνετε ένα ένα μέσα στη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια, γυρίστε τα ώστε να καλυφθούν πλήρως και μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο η σοκολάτα και μετά ρίξτε τα στο μπωλ με την σοκολατένια τρούφα και ανακινήστε το ώστε να καλυφθούν καλά.
- Μεταφέρετε τα πάλι στο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.
- Η διατροφική αξία ανά μερίδα αφορά μόνο την τούρτα σοκολάτας, καρύδας και κάστανου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
323.0 | 30.2 | 22.9 | 21.9 | 12.9 | 2.8 | 1.7 |
20.5mg |
44 Comments
Νέα & Ειδήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
23 Μαρτίου, 2015 at 1:32 πμΑ, μάλιστα. Η μαμά ανέλαβε σήμερα (ή μάλλον χθες Κυριακή) το μαγείρεμα κι εσύ το επιδόρπιο. Σίγουρα θα έχω γλυκά όνειρα απόψε, μια και κλείνω το pc και πάω για ύπνο έχοντας στο μυαλό μου την καταπληκτικές εικόνες του γλυκού σου που φαίνεται εξαιρετικό και στη γεύση.
Καληνύχτα Ευάκι !!!!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:17 μμ🙂
lenia
23 Μαρτίου, 2015 at 7:17 πμΦανταστική τούρτα με εκλεκτά υλικά! Φωνάζει τό όνομά μου!!!
Καλή εβδομάδα, Ευάκι!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:16 μμτο φωνάζει, το φωνάζει!!! 🙂
peps@pepi's kitchen
23 Μαρτίου, 2015 at 7:32 πμΑπίθανη!!!!!!!!!!!
…..γι αυτό τη τσάκισε η μαμά και δεν άφησε τίποτα για μας χαχαχαχαχαχα
Ανάλαφρη φαίνεται και οι φωτογραφίες σκίζουν!!!
🙂
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:16 μμκαλέ ναι!! αν μετρήσεις τα κομμάτια στις φωτογραφίες θα καταλάβεις!!
χαχαχαχαχα!!!
Αγγελική
23 Μαρτίου, 2015 at 10:54 πμΚοίτα να δεις που μου έχει περισσέψει μια συσκευασία από πουρέ κάστανου από τις γιορτές των Χριστουγέννων και έλεγα που θα τον χρησιμοποιήσω…
Εκπληκτικός συνδυασμός γεύσεων, μπράβο Εύη μου!!
Καλημέρα, φιλιά!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:15 μμαν το φτιάξεις με έτοιμο πουρέ, μείωσε λίγο την ζάχαρη για να μην σου βγει πολύ γλυκό.
φιλιά Αγγελικούλα!!
jasmincookbook
23 Μαρτίου, 2015 at 12:19 μμOh Evi,
this cake is wonderful!
I’ve pinned it for some nice occasion to make 🙂
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:13 μμ🙂
justsunday
23 Μαρτίου, 2015 at 2:10 μμφοβερος συνδυασμος υλικων,πρεπει να εχει απιθανη γευση!!μπραβο ευη για τσοσο δημιουργικο γλυκο σου!!!!
φιλια
kikitchen
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:13 μμναι! έχει απίθανη γεύση!
ευχαριστώ Κικίτσα!
Magda
23 Μαρτίου, 2015 at 3:18 μμΜ’ αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας-κάστανο και η τούρτα σου φαίνεται ονειρεμένη!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:12 μμευχαριστώ Μάγδα!
άρης
23 Μαρτίου, 2015 at 3:26 μμΒρε Εύη 🙂 !!! Tι τέλεια που δείχνει στις φωτογραφίες σου !!! Δεν μπορώ να ξεκολλήσω τα μάτια μου !! Πολύ καλή ιδέα να βάλεις πουρέ κάστανο. Όταν είναι στην αφθονία τους, αποθηκεύω κάποια (όπως είναι ολόκληρα) στην κατάψυξη. Είναι τόσο θρεπτική τροφή, και τόσο ευέλικτη στη χρήση της, ειδικά ως βάση στα γλυκά …
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:12 μμέχεις δίκιο! κι εγώ να καταψύξω κάποια ήθελα, αλλά τελικά έγιναν γλυκό…… 😉
sp00nstories
23 Μαρτίου, 2015 at 3:28 μμΓλυκό μου κορίτσι, το κέικ σου είναι αριστούργημα…
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:11 μμ🙂
Ερμιόνη
23 Μαρτίου, 2015 at 10:29 μμΚαι πανέμορφη και πεντανόστιμη!
Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα!
Πώς τα κατάφερες να κόψεις τα κομμάτια τόσο άψογα 🙂
Φιλιά
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:10 μμπάντως όχι με χάρακα που λέει η Χρυσαυγή! χιχιχιχι!!
φιλιά Ερμιόνη μου!
Χρύσα
23 Μαρτίου, 2015 at 11:34 μμΕντάξει, δεν έχω λόγια… έχω όμως πουρέ καστανου… δεν θα μου γλιτώσει μου φαίνεται!
Και πόσο όμορφο αυτό το γλυκο!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:10 μμαν έχεις, φτιάξ’ την!! θα με θυμηθείς!
χρυσαυγη
24 Μαρτίου, 2015 at 6:25 πμΕιμαι σιγουρη απο το λιγο που σε ξερω οτι ειχες κατσει με το χαρακα και το μοιρογνωμονιο και εκοβες τα κομματια!!
Μα τοσο τελεια πια;;;
Η τουρτα σου ειναι μια απολυτα ολοκληρωμενη προταση μαζι με τα τρουφακια της. Μπραβο για την εκπληκτικη εκτελεση της συνταγης και την καθε λεπτομερεια που φροντισες!! Πεθαινω για καστανα!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:09 μμεμένα γιατί μου φαίνονται στραβά???
τέλος πάντων… κι εγώ πεθαίνω για τον συνδυασμό σοκολάτας-κάστανου!
φιλιά πολλά!
Irene E. from Greece
24 Μαρτίου, 2015 at 10:32 πμΈνας τέτοιος συνδυασμός υλικών και η δεξιοτεχνία στην εκτέλεση της συνταγής, πως να μην έχει ένα τόσο ωραίο αποτέλεσμα;; Πραγματικά μια πολύ όμορφη και ζηλευτή τούρτα! Μπράβο!
Καλή σου ημέρα.
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:07 μμευχαριστώ πολύ Ειρήνη!!
καλή σου μέρα!
Culinary Flavors
24 Μαρτίου, 2015 at 10:39 πμΔεν έχω λόγια! Από delivery πως πας; Αγαπώ και το κάστανο και φυσικά τη σοκολάτα! Μ’έφτιαξες πρωί πρωί! Φιλιά!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:07 μμε, για σένα κάτι θα κάνουμε!! 😉
φιλιάαα!
mia maria
24 Μαρτίου, 2015 at 10:53 πμΤι βλέπουν τα ματάκια μου πρωί πρωί; Υπέροχη! Κάστανο και σοκολάτα, ο αγαπημένος μου συνδυασμός! Συγχαρητήρια!!!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:06 μμχαχαχαχαχα!! ευχαριστώ Μαρία μου!!
tanja@the green mixer
24 Μαρτίου, 2015 at 12:31 μμτι υπέροχο γλυκό είναι αυτό??!! Φανταστικές και οι φωτογραφίες, όπως πάντα Ευη! Θέλω να γλειψω την οθονη…
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:06 μμμερσί!! 🙂
dolmadaki
24 Μαρτίου, 2015 at 12:53 μμκλαίω……… !!!!!!!!!! ιδικα η 2η φωτο το βλεπω σαν τον τιτανικο ετοιμο να κατασπαραχθει απ το στόμα μου!!! υπερχη η συνταγη φανταστικές οι φωτογραφίες!!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:05 μμχαχαχα!!! κι εγώ κλαίω με το σχόλιο!!! 🙂
Beauty Follower
25 Μαρτίου, 2015 at 7:24 μμΗ σοκολατα φαινεται τοσο πλουσια βελούδινη!
The Healthy Cook
26 Μαρτίου, 2015 at 12:29 πμείναι!!! 😉
Αριάδνη
27 Μαρτίου, 2015 at 12:22 πμΗ κρέμα ειναι κόλαση!!!!!!!!
The Healthy Cook
29 Μαρτίου, 2015 at 10:38 πμ🙂
craftcooklove
29 Μαρτίου, 2015 at 9:46 μμΕκπληκτική απλά !! Σπιτσλες!! Και άψογη παρουσίαση όπως πάντα Εύη μου!! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
30 Μαρτίου, 2015 at 1:02 πμ🙂
Marcela (tortadellafiglia)
2 Απριλίου, 2015 at 7:02 πμOmg! Am I in chocolate heaven?! Looks so yummy! I’m dying to try this recipe! Thanks for sharing!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:33 μμThank you Marcela!!
Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα | Γλυκιά Συνταγή ?
18 Σεπτεμβρίου, 2017 at 4:08 μμ[…] γρ. πουρέ κάστανου (δείτε εδώ πως μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι […]
Buckwheat Chocolate Chestnut Tart - The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2020 at 8:11 πμ[…] By Evi Adapted from Jernej Kitchen beta calories 692 fat 41g protein 9g carbs 75g more Adapted from Jernej Kitchen The Healthy Cook https://thehealthycook.gr/ In case you want to make your own chestnut puree, read instructions here. […]