• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μικρές αμαρτίες/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

    Καλή Σαρακοστή! Δεύτερη συνταγή με σοκολάτα στην σειρά…. Τώρα πλέον καρφώθηκα πως περνάω μια φάση σοκολατομανίας, η οποία πρέπει να σταματήσει πολύ σύντομα!  🙂  Με τι άλλο όμως να υποδεχθείς την Μεγάλη Σαρακοστή από έναν μυρωδάτο και λαχταριστό χαλβά?  Έτσι λοιπόν  για σήμερα ένας  χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, περιχυμένος (προαιρετικά) με νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας και διακοσμημένος με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι από τα χεράκια της Ξανθής, είναι νομίζω ότι πρέπει.  Έτσι, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, γιατί αυτή την εποχή μας περικυκλώνουν…

    Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

    Η συνταγή αυτή βγάζει 15 μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κάνετε την μισή δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο που δεν θα σας «βαρύνει» το γλυκό.

    Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

    Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 15
    Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

    Υλικά

    • χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:
    • 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
    • 300 ml απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο
    • 5 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
    • 100 γρ. φουντούκια
    • 100 γρ. αμύγδαλα
    • 230 γρ. μέλι (οι αυστηροί χορτοφάγοι αντικαταστήστε το μέλι με μισό φλυτζάνι ζάχαρη)
    • 435 γρ. ζάχαρη
    • 4 φλυτζάνια νερό
    • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
    • νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)
    • 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα γάλακτος
    • 1 κουταλιά λάδι καρύδας
    • 225 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
    • 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
    • 1 τσιμπιά αλάτι
    • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
    • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του (προαιρετικό)

    Εκτέλεση

    χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:

    1

    Αλείψτε τους ξηρούς καρπούς με πολύ λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίστε τους στο τηγάνι ή στο φούρνο. Μετά σπάστε τους στο γουδί σε μεγάλα κομμάτια.*

    2

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Το αφήσουμε να βράσει, ξαφρίζοντας το, για 5 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και το διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό.

    3

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 8-10 λεπτά περίπου.

    4

    Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά

    5

    Ρίχνουμε (με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πεταχτεί!!) το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

    6

    Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για πολύ λίγο μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από την φωτιά.

    7

    Προσθέτουμε την βανίλια και τα σύκα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

    8

    Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.** Ανακατεύουμε.

    9

    Φορμάρουμε τον χαλβά όσο ακόμα είναι λίγο χλιαρός. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκό το κουταλιού.

    νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)

    10

    Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι και την φυτική κρέμα, ανακατεύοντας που και που.

    11

    Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως.

    12

    Προσθέτουμε το σιρόπι και την βανίλια και ανακατεύουμε.

    13

    Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

    14

    Φυλάμε το γλάσο στο ψυγείο, σε δοχείο με καπάκι για περίπου 2 εβδομάδες. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί, ή, βυθίζουμε το βάζο σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.

    Διατροφικός πίνακας

    • 684 Ενέργεια
    • 87g Υδατάνθρακες
    • 1mg Χοληστερίνη
    • 36g Λίπος
    • 5g Φυτικές ίνες
    • 8g Πρωτεΐνες
    • 9g Κορεσμένα λίπη
    • 22mg Νάτριο
    • 57g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    *Για να αλείψω τους ξηρούς καρπούς με λάδι, χρησιμοποίησα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλη ψεκασμού του κτήματος Φωτή, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι πραγματικά πολύ πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις και πολύ νόστιμο!

    **Ο χρόνος που θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας εξαρτάται από το αν θέλετε να λιώσουν τελείως και να γίνει όλος ο χαλβάς σοκολατένιος, ή να μείνουν πιο συμπαγείς και να διακρίνονται μέσα στο μείγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ ζεστός. Διαφορετικά, θα αφήσετε να κρυώσει ο χαλβάς αρκετά.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (224g)

     

    Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

     

    Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    22 Comments

  • Απάντηση
    peps@pepiskitchen
    15 Μαρτίου, 2016 at 7:10 πμ

    Πω πω τι έχασα…. ??
    Ενισχυμένος χαλβάς!!!
    Πολύ ωραία παρουσίαση!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:37 μμ

      μερσί! 🙂

  • Απάντηση
    Ξανθή
    15 Μαρτίου, 2016 at 9:26 πμ

    Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!!
    Πολύ καλή ιδέα αν προλάβω θα τον φτιάξω εδώ!!
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά, πολλά φιλιά.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:38 μμ

      ευχαριστώ κι εγώ Ξανθή μου για το υπέροχο γλυκό σου!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    15 Μαρτίου, 2016 at 10:06 πμ

    Μα τι σερβίτσια είναι αυτά?
    Τι να πρωτοκοιτάξω? Τον χαλβά ή τα σερβίτσια???
    Φανταστική παρουσίαση και εξαιρετικός χαλβάς. Ετσι μου αρέσει, με ξηρούς καρπούς!!!

    Φιλιά και καλή Σαρακοστή!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:39 μμ

      χαχαχαχα!! ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    15 Μαρτίου, 2016 at 10:17 πμ

    Εγώ δεν νηστεύω, αλλά θα φάω τέτοιο νηστήσιμο γλυκάκι εννοείται, και μάλλον θα πάρω και δεύτερο κομμάτι. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και όπως καταλαβαίνεις τον είδα τώρα και τον λιμπίστικα (χωρίς το γλυκό του κουτουλιού όμως που δεν συμπαθω)

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:40 μμ

      οκ, έναν χωρίς γλυκό κουταλιού για σένα! 😉

  • Απάντηση
    mia maria
    15 Μαρτίου, 2016 at 10:33 πμ

    Τι όμορφη παρουσίαση! Έχω χαζέψει…χιχι! Ο χαλβάς φαίνεται υπέροχος. Να είχα λίγο!!!
    Καλή Σαρακοστή 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:40 μμ

      επίσης Μαράκι! σ’ ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    dolmadaki.gr
    15 Μαρτίου, 2016 at 10:44 πμ

    καλα οι φωτο ειναι απιστευτες!!! εξαιρετικες!! και ο χαλβα ςομως ολα τα λεφτα!!!

  • Απάντηση
    neanikon
    15 Μαρτίου, 2016 at 8:33 μμ

    Φαίνεται λαχταριστός & πρωτότυπος Εύη! Μου αρέσουν και τα props που συμπληρώνουν την ιστορία. Μας ταξιδεύεις και μας ξεσηκώνεις 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:41 μμ

      άρα τον πέτυχα τον στόχο μου! 😉
      ευχαριστώ Άρη!

  • Απάντηση
    theonewithallthetastes
    15 Μαρτίου, 2016 at 9:22 μμ

    Δείχνει πεντανόστιμος!
    Ζουμερός, σοκολατένιος και πολύ πλούσιος σε γεύση!
    Υπέροχη παρουσίαση, πολύ ατμοσφαιρική!
    Πολλά μπράβο!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:42 μμ

      ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Marion
    16 Μαρτίου, 2016 at 10:39 μμ

    Η παρουσίαση υπέροχη.
    Ταιριαστή με τον υπέροχο χαλβά.
    Μου αρέσει που έβαλες ξηρούς καρπούς.
    Αμα είναι να τρώμε τέτοιο χαλβά στη νηστεία είναι οτι καλύτερο 😉

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Μαρτίου, 2016 at 12:43 μμ

      είναι ιδανικός για τις μεγάλες λιγούρες! 🙂
      ευχαριστώ πολύ Μάριον! φιλιά!

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    17 Μαρτίου, 2016 at 3:39 μμ

    Είμαι από τους τυχερούς που τον δοκίμασαν και τον λάτρεψαν!
    Είναι ο χαλβάς kinder έκπληξη, με τους ξηρούς καρπούς και την σοκολάτα να κάνουν την απόλαυση ακόμη μεγαλύτερη!!
    Ευχαριστώ Ευάκι!! Φιλάκια!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Μαρτίου, 2016 at 6:36 μμ

      χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
      φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    19 Μαρτίου, 2016 at 10:51 μμ

    Υπέροχος χαλβάς!Μπράβο κοριτσάκι για ακόμη μια φορά!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      21 Μαρτίου, 2016 at 12:06 πμ

      μερσί!! 🙂

    Αφήστε το σχόλιό σας