Καλή Σαρακοστή! Δεύτερη συνταγή με σοκολάτα στην σειρά…. Τώρα πλέον καρφώθηκα πως περνάω μια φάση σοκολατομανίας, η οποία πρέπει να σταματήσει πολύ σύντομα! 🙂 Με τι άλλο όμως να υποδεχθείς την Μεγάλη Σαρακοστή από έναν μυρωδάτο και λαχταριστό χαλβά? Έτσι λοιπόν για σήμερα ένας χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, περιχυμένος (προαιρετικά) με νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας και διακοσμημένος με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι από τα χεράκια της Ξανθής, είναι νομίζω ότι πρέπει. Έτσι, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, γιατί αυτή την εποχή μας περικυκλώνουν…
Η συνταγή αυτή βγάζει 15 μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κάνετε την μισή δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο που δεν θα σας «βαρύνει» το γλυκό.
Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς
Ingredients
- χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:
- 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 300 ml απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο
- 5 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. αμύγδαλα
- 230 γρ. μέλι (οι αυστηροί χορτοφάγοι αντικαταστήστε το μέλι με μισό φλυτζάνι ζάχαρη)
- 435 γρ. ζάχαρη
- 4 φλυτζάνια νερό
- 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)
- 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά λάδι καρύδας
- 225 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 1 τσιμπιά αλάτι
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του (προαιρετικό)
Instructions
χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:
Αλείψτε τους ξηρούς καρπούς με πολύ λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίστε τους στο τηγάνι ή στο φούρνο. Μετά σπάστε τους στο γουδί σε μεγάλα κομμάτια.*
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Το αφήσουμε να βράσει, ξαφρίζοντας το, για 5 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και το διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 8-10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά
Ρίχνουμε (με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πεταχτεί!!) το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για πολύ λίγο μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε την βανίλια και τα σύκα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.** Ανακατεύουμε.
Φορμάρουμε τον χαλβά όσο ακόμα είναι λίγο χλιαρός. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκό το κουταλιού.
νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι και την φυτική κρέμα, ανακατεύοντας που και που.
Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως.
Προσθέτουμε το σιρόπι και την βανίλια και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Φυλάμε το γλάσο στο ψυγείο, σε δοχείο με καπάκι για περίπου 2 εβδομάδες. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί, ή, βυθίζουμε το βάζο σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.
Nutrition
-
684 Calories
-
87g Carbohydrates
-
1mg Cholesterol
-
36g Fat
-
5g Fiber
-
8g Protein
-
9g Saturated fat
-
22mg Sodium
-
57g Sugar
Notes
*Για να αλείψω τους ξηρούς καρπούς με λάδι, χρησιμοποίησα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλη ψεκασμού του κτήματος Φωτή, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι πραγματικά πολύ πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις και πολύ νόστιμο!
**Ο χρόνος που θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας εξαρτάται από το αν θέλετε να λιώσουν τελείως και να γίνει όλος ο χαλβάς σοκολατένιος, ή να μείνουν πιο συμπαγείς και να διακρίνονται μέσα στο μείγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ ζεστός. Διαφορετικά, θα αφήσετε να κρυώσει ο χαλβάς αρκετά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (224g)
22 Comments
peps@pepiskitchen
15 Μαρτίου, 2016 at 7:10 πμΠω πω τι έχασα…. ??
Ενισχυμένος χαλβάς!!!
Πολύ ωραία παρουσίαση!!!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:37 μμμερσί! 🙂
Ξανθή
15 Μαρτίου, 2016 at 9:26 πμΚαλημέρα και καλή Σαρακοστή!!
Πολύ καλή ιδέα αν προλάβω θα τον φτιάξω εδώ!!
Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά, πολλά φιλιά.
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:38 μμευχαριστώ κι εγώ Ξανθή μου για το υπέροχο γλυκό σου!
Χρυσαυγή
15 Μαρτίου, 2016 at 10:06 πμΜα τι σερβίτσια είναι αυτά?
Τι να πρωτοκοιτάξω? Τον χαλβά ή τα σερβίτσια???
Φανταστική παρουσίαση και εξαιρετικός χαλβάς. Ετσι μου αρέσει, με ξηρούς καρπούς!!!
Φιλιά και καλή Σαρακοστή!!!!!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:39 μμχαχαχαχα!! ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή!
tanja@the green mixer
15 Μαρτίου, 2016 at 10:17 πμΕγώ δεν νηστεύω, αλλά θα φάω τέτοιο νηστήσιμο γλυκάκι εννοείται, και μάλλον θα πάρω και δεύτερο κομμάτι. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και όπως καταλαβαίνεις τον είδα τώρα και τον λιμπίστικα (χωρίς το γλυκό του κουτουλιού όμως που δεν συμπαθω)
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:40 μμοκ, έναν χωρίς γλυκό κουταλιού για σένα! 😉
mia maria
15 Μαρτίου, 2016 at 10:33 πμΤι όμορφη παρουσίαση! Έχω χαζέψει…χιχι! Ο χαλβάς φαίνεται υπέροχος. Να είχα λίγο!!!
Καλή Σαρακοστή 🙂
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:40 μμεπίσης Μαράκι! σ’ ευχαριστώ!
dolmadaki.gr
15 Μαρτίου, 2016 at 10:44 πμκαλα οι φωτο ειναι απιστευτες!!! εξαιρετικες!! και ο χαλβα ςομως ολα τα λεφτα!!!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:41 μμ🙂
neanikon
15 Μαρτίου, 2016 at 8:33 μμΦαίνεται λαχταριστός & πρωτότυπος Εύη! Μου αρέσουν και τα props που συμπληρώνουν την ιστορία. Μας ταξιδεύεις και μας ξεσηκώνεις 🙂
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:41 μμάρα τον πέτυχα τον στόχο μου! 😉
ευχαριστώ Άρη!
theonewithallthetastes
15 Μαρτίου, 2016 at 9:22 μμΔείχνει πεντανόστιμος!
Ζουμερός, σοκολατένιος και πολύ πλούσιος σε γεύση!
Υπέροχη παρουσίαση, πολύ ατμοσφαιρική!
Πολλά μπράβο!
Φιλιά
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:42 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! σε φιλώ!
Marion
16 Μαρτίου, 2016 at 10:39 μμΗ παρουσίαση υπέροχη.
Ταιριαστή με τον υπέροχο χαλβά.
Μου αρέσει που έβαλες ξηρούς καρπούς.
Αμα είναι να τρώμε τέτοιο χαλβά στη νηστεία είναι οτι καλύτερο 😉
Φιλιά πολλά 🙂
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:43 μμείναι ιδανικός για τις μεγάλες λιγούρες! 🙂
ευχαριστώ πολύ Μάριον! φιλιά!
Αγγελική | CooKika
17 Μαρτίου, 2016 at 3:39 μμΕίμαι από τους τυχερούς που τον δοκίμασαν και τον λάτρεψαν!
Είναι ο χαλβάς kinder έκπληξη, με τους ξηρούς καρπούς και την σοκολάτα να κάνουν την απόλαυση ακόμη μεγαλύτερη!!
Ευχαριστώ Ευάκι!! Φιλάκια!
The Healthy Cook
18 Μαρτίου, 2016 at 6:36 μμχαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
φιλιά πολλά!
sp00nstories
19 Μαρτίου, 2016 at 10:51 μμΥπέροχος χαλβάς!Μπράβο κοριτσάκι για ακόμη μια φορά!!
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2016 at 12:06 πμμερσί!! 🙂