Να’ μαι κι εγώ!! Καλές ήταν οι διακοπές όπως και η αποτοξίνωση από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά καιρός είναι να γυρίσουμε σιγά-σιγά… Αν και θα μου άρεσε μια βδομαδούλα ακόμα να σας πω την αλήθεια! Αλλά φαντάζομαι δεν είμαι η μόνη, ε? Ας φτιάξουμε υγιεινά μάφινς με ξερά φρούτα για να ξεχαστούμε 🙂
Η Φανουρόπιτα
Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Ανήμερα ή την παραμονή της ημέρας αυτής φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό νηστίσιμο κέικ. Οι πιστοί το πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστεί και έπειτα μοιράζεται στους πιστούς σαν ευλογία. Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου.
Στο σπίτι μου φτιάχνουμε πολύ συχνά την Φανουρόπιτα. Όχι, δεν είμαστε τόσο αφηρημένοι ώστε να χάνουμε συνέχεια πράγματα!! Μας αρέσει πολύ γιατί είναι ένα κέικ πολύ νόστιμο και πολύ ελαφρύ, κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να φτιάχνουμε αυτή τη συνταγή χωρίς να έχουμε σκοπό να την πάμε στην εκκλησία, αλλά για να έχουμε ένα κέικ για τον καφέ ή για το πρωινό μας. Κι έτσι η συνταγή άλλαξε, εμπλουτίστηκε και τελικά έχει δοκιμαστεί με χίλιους δυο τρόπους. Και έγινε και μάφινς. Και τελικά καθιερώθηκε και αρέσει σε όλους. Σήμερα ήρθε η ώρα να την μοιραστώ μαζί σας.
Κλασική συνταγή ή πειραγμένη?
Η συνταγή αυτή είναι για ταψί 35εκ. περίπου. Σε μάφινς βγάζει 22 με 24 κομμάτια. Θα σας δώσω την πιο κλασσική εκδοχή (με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) και την λίγο «πειραγμένη» που έφτιαξα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ! Η αρχική συνταγή ήταν του Βασίλη Καλλίδη, εμείς αντί για σταφίδες βάζαμε πάντα κράνμπερις γιατί μας αρέσουν περισσότερο. Γίνονται πολύ ωραία και με μείγμα διαφόρων αποξηραμένων φρούτων (κράνμπερις, μύρτιλλα, σταφίδες, ανανά ή μάνγκο ή βερίκοκα ψιλοκομμένα). Όσον αφορά το λάδι, η πίτα φτιάχνεται συνήθως με ελαιόλαδο, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν καλαμποκέλαιο για πιο ελαφριά γεύση. Στην πειραγμένη εκδοχή τα δοκίμασα με λάδι καρύδας και μου άρεσε πολύ. Ελαφρύ και ταίριαζε υπέροχα. Το αλεύρι ολικής άλεσης αυξάνει τις φυτικές ίνες για πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών. Για τα κράνμπερις και τις πολύτιμες ευεργετικές τους ιδιότητες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.
Υγιεινά Μάφινς με Ξερά Φρούτα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (25-30 ψήσιμο)
Μερίδες: 22-24 μάφινς
Υλικά:
- 700 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 1 γεμάτο κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 2 γεμάτα κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
- το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις ή άλλα φρούτα επιλογής σας
- 120 γρ. καρύδια, τριμμένα
- 1 ¾ φλυτζανιού (415 ml) χυμό πορτοκαλιού
- 1 ¾ φλυτζανιού (415 ml) λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο)
- 300 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
- 2 κουταλιές κονιάκ
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζετε τα ειδικά χαρτάκια στις φόρμες για μάφινς.
- Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι και τα καρύδια σε ένα μεγάλο μπωλ.
- Βάζετε όλα τα υγρά υλικά στο μπλέντερ και τα ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπωλ με τα στερεά και ανακατεύετε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα.
- Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια γεμίζετε τις φόρμες για τα μάφινς και ψήνετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. ( Η κλασσική εκδοχή χρειάζεται 5 λεπτά παραπάνω ψήσιμο).
- Αφήνετε τα μάφινς 5 λεπτά στις φόρμες και μετά βγάλτε τα με προσοχή και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τα φυλάξετε σε αεροστεγές κουτί.
Σημειώσεις:
*Αν φτιάξετε την κλασσική Φανουρόπιτα στο ταψί θα χρειαστεί 1 ώρα ψήσιμο περίπου.
Καλή επιτυχία!
31 Comments
aris
24 Αυγούστου, 2015 at 11:07 μμΟι φωτογραφίες υπέροχες, αλλά και τα φανουροπιτάκια φαίnονται τόσο λαχταριστά και κεικένια !!
Μπράβο Εύη !!!
Καλώς επέστρεψες 🙂
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:51 μμευχαριστώ!! 🙂
peps@pepi's kitchen
25 Αυγούστου, 2015 at 8:50 πμΦανουρόπιτα σε μάφινς!! Η μοντέρνα εκδοχή!!
Φαίνονται πολύ αφράτα!!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:52 μμείναι! 😉
ευχαριστώ πεπίτα!
lenia
25 Αυγούστου, 2015 at 4:06 μμΚαλό Χειμώνα λοιπόν, Ευάκι! Υπέροχο γλυκάκι μας τρατάρεις σήμερα, από τα αγαπημένα μου! Πολύ μου αρέσει η “πειραγμένη” εκδοχή!
Φιλάκια πολλά!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:52 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσουν Λένια!!
φιλιά πολλά!
Ξανθή
25 Αυγούστου, 2015 at 8:56 μμΕνδιαφέρουσα κι αυτή η εκδοχή δεν την είχα δει.
Ελπίζω να μπορέσω αύριο να φτιάξω σε μάφιν λίγα έτσι για το καλό.
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:54 μμείναι ότι πρέπει για τον πρωινό καφέ! 😉
mia maria
26 Αυγούστου, 2015 at 10:18 πμΠολύ πλούσια τα φανουροπιτάκια σου! Μου αρέσει που έβαλες και ξερά φρούτα! Και του χρόνου!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:54 μμευχαριστώ Μαρία μου!
Culinary Flavors
26 Αυγούστου, 2015 at 12:20 μμΤέλεια πιτάκια! Πολύ αφράτα και νόστιμα! Και του χρόνου!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:54 μμευχαριστώωω!!
dolmadaki
26 Αυγούστου, 2015 at 12:32 μμενταξει αυτο το ποστ με αυτες τις φανουροπιτες θα επρεπε να κερδισει οσκαρ!!!! μοντερνες φανουροπιτες αλλα παραδοσιακες!! μια πινελια νεανικη και τσαχπινατη μεσα στον κακο χαμο απο φανουροπιτες σημερα στο πανηγύρι!!!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:56 μμπραγματικά έγινε χαμός από φανουρόπιτες, αλλά δεν πειράζει!! χαλάλι γιατί είναι πολύ νόστιμες!
ευχαριστώ Αναστασία μου!
Αγγελική
26 Αυγούστου, 2015 at 1:30 μμΚαλώς την!!! Μαζευόμαστε όλοι σιγά σιγά!!
Καλά τα λέει το Dolmadaki, για όσκαρ είναι! Έχετε πάει το θέμα Φανουρόπιτα όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά!
Θα πάρω την πειραγμένη εκδοχή, Φανούριε!
Φιλάκια πολλά!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:57 μμχαχαχα!!! ευχαριστώ!
φιλιά!!
ΕΛΕΝΑ
26 Αυγούστου, 2015 at 5:09 μμΦοβερή η ιδέα για τα φανουρομαφινάκια!
Και θα μοιράζονται έτσι πιο εύκολα!
Δεν λέω καλό χειμώνα, ακόμα σε διακοπές είμαι και σε summer mood 😉
Φιλιά!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 10:58 μμναι, μοιράζονται πολύ εύκολα έτσι.
όχι, κι εγώ σε summer mood είμαι ακόμη! 😉
ευχαριστώ Έλενα! φιλιά!
tanja@the green mixer
27 Αυγούστου, 2015 at 5:30 μμΜάλλον δεν εχω φάει ποτέ φανουρόπιτα (εκτός αν εφαγα και δεν έδωσα σημασία) και μου φαίνεται λαχταριστή σε αυτή τη μορφή. Εσεις βλέπω το έχετε πάει σε άλλο επιπεδο, δεν ήξερα οτι βγαίνει και σε σχέδια… πολύ καλά δουλειά πάντως. μπραβο!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 11:00 μμααα, χάνεις!! είναι πολύ νόστιμη.
εμείς την βγάλαμε σε σχέδια… σε δουλειά να βρισκόμαστε… 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
28 Αυγούστου, 2015 at 8:30 πμHealthy and tasty! I love them!
The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2015 at 11:00 μμthank you Marcela!! 🙂
Αριάδνη
30 Αυγούστου, 2015 at 5:29 μμΥγιεινά φανουροπιτάκια! Ωραία ιδεα
Beauty Follower
2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:08 πμΑ χα χα μα τι ωραια ιδεα!
ΥΓ
Καλα λέμε τοσο chic σταυρο δεν έχω ξαναματαδεί!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:29 μμχαχαχαχαχα!!!!
Cook Taste Live
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:04 μμκαλέ εσείς είστε πολύ μπροστά στο θέμα φανουρόπιτα. όχι αστεία. Food styling κανονικό σου λέει. 🙂
Πολύ ωραία ιδέα τα cranberries και το λάδι καρύδας. Δεν ξέρω πόσο θα τα εκτιμήσει ο άγιος, εγώ πάντως έχω πειστεί και θα ακολουθήσω τις παραλλαγές σου σίγουρα όταν ξαναχάσω κάτι!
The Healthy Cook
8 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:19 μμο άγιος εκτιμάει το ότι του φτιάχνεις την πίτα, δεν νομίζω να μετράει τα υλικά!! 😉
αλλά όπως και να έχει, αυτά τα μάφινς είναι μια υγιεινή πρόταση για κάθε μέρα, όχι μόνο για την εκκλησία.
φιλιά Ευάκι και ευχαριστώ!
Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους | Νέα & Ειδήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
24 Αυγούστου, 2016 at 12:05 πμ[…] Όσο για την εκτέλεση δείτε την εδώ […]
Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους (2016) | Νέα & Ειδήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
24 Αυγούστου, 2016 at 12:07 πμ[…] Όσο για την εκτέλεση δείτε την εδώ […]
Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους (2020) – Νέα, Ειδήσεις, Αναμνήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
28 Ιανουαρίου, 2023 at 9:12 μμ[…] Όσο για την εκτέλεση δείτε την εδώ […]
Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους (2016) – Νέα, Ειδήσεις, Αναμνήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
28 Ιανουαρίου, 2023 at 9:59 μμ[…] Όσο για την εκτέλεση δείτε την εδώ […]