Ήταν καλοκαίρι του 1993 όταν πρωτοδοκίμασα φαλάφελ σε έναν δρόμο του Τελ-Αβίβ και ομολογώ πως το λάτρεψα. Μέχρι τότε δεν ήξερα πως σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το φαγητό που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνία της πόλης, είναι κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι, όχι όμως με κρέας, αλλά με κεφτεδάκια από ρεβύθια.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το φαλάφελ είναι τηγανισμένοι ρεβυθοκεφτέδες (καμιά φορά χρησιμοποιούν και φάβα) σερβιρισμένοι σε αραβική πίτα με λαχανικά (φρέσκα ή τουρσί), καυτερή σάλτσα και σάλτσα από ταχίνι. Ενίοτε σερβίρονται και σκέτοι σαν μεζεδάκι.
Σήμερα πλέον το φαλάφελ έχει γίνει ευρέως γνωστό και πουλιέται σχεδόν παντού. Το “πρόχειρο” φαγητό της Μέσης Ανατολής, έχει κατακτήσει όλες τις πόλεις του κόσμου και έχει φανατικούς οπαδούς, μια και είναι ιδανικό για χορτοφάγους. Όσον αφορά τα λαχανικά και την σάλτσα που το συνοδεύουν, εκεί μπορεί να βρει κανείς πολλές παραλλαγές.
Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.
Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί τα φαλάφελ να τηγανίζονται σε πολύ λάδι. Εμείς θα τα ψήσουμε στο φούρνο, ώστε να έχουμε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα την θρεπτική αξία των συστατικών της συνταγής μας.
Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 45 λεπτά
Μερίδες: 4-6 ( περίπου 10 φαλάφελ, μετρίου μεγέθους)
Υλικά:
- 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα (περίπου 2 ½ φλυτζάνια)*
- το νερό μέσα στο οποίο βράσατε τα ρεβίθια
- 1 φλυτζάνι φρέσκο μαιντανό ψιλικομμένο ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα μαιντανού και μισή ποσότητα κόλιανδρου ψιλοκομμένου)
- ½ φλυτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια τριμμένο κύμινο
- 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι μπούκοβο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι πιπέρι
- 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
για την σάλτσα ταχινιού:
- 1 φλυτζάνι ταχίνι
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- ½ – 1 κουταλιά νερό
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο γουδί με λίγο αλάτι
- ¼ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
επίσης, θα χρειαστείτε:
- αραβικές πίτες, μετρίου μεγέθους
- ντομάτες ψιλικομμένες
- αγγουράκια ψιλοκομμένα
- κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180oC.
- Στο πολυμίξερ προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από την τριμμένη φρυγανιά και δουλέψτε τα μέχρι να γίνουν τρίμματα. Μην τα πολτοποιήσετε.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπωλ. Δοκιμάστε αν πλάθετε εύκολα. Αν χρειάζεται υγρό, προσθέστε λίγο από το νερό που βράσατε τα ρεβίθια, το οποίο το έχετε φυλάξει. Αν το μείγμα είναι ήδη πολύ υγρό προσθέστε λίγη από την τριμμένη φρυγανιά.
- Πλάστε τα φαλάφελ και βάλτε τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 15 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Εν τω μεταξύ, φτιάξτε την σάλτσα ταχινιού ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί.
- Αφού ψηθούν, ζεστάνετε λίγο τις αραβικές πίτες και αφού τις κόψετε με ένα μαχαίρι λίγο πάνω από την μέση, ανοίξτε τις και γεμίστε τις με 1ή 2 φαλάφελ, ψιλοκομμένες ντομάτες και αγγουράκια, τις ροδέλες κρεμμυδιού και την σάλτσα ταχινιού.
Και το σπιτικό φαλάφελ σας είναι έτοιμο!!!
*θα χρειαστείτε, δηλαδή, περίπου 175γρ ωμά ρεβύθια
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες |
368.0 | 31.1 | 0.2 | 24.1 | 3.3 | 10.8 |
7.9 |
25 Comments
peps
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 πμΤι όμορφα που τα έκανες!!!!!!!
Τρελλαίνομαι για φαλάφελ!!!
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:13 μμευχαριστώ!!! 🙂
peps
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 πμΤι όμορφα που τα έκανες!!!!!!!
Τρελλαίνομαι για φαλάφελ!!!
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:13 μμευχαριστώ!!! 🙂
Ερμιόνη
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:07 μμΚαταρχήν μου αρέσει που τα φαλάφελ σου είναι τόσο καλοσχηματισμένα και άψογα!
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και σίγουρα προτιμώ το ψήσιμο στο φούρνο από το τηγάνισμα!
The Healthy Cook
11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:15 μμείναι πράγματι απλή. έτσι αποφεύγεις τα πολλά λάδια από το τηγάνισμα.
ευχαριστώ Ερμιόνη!!
mookies
12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 3:34 πμΦαλάφελ δοκίμασα πριν μερικά χρόνια από μια κοπέλα από τη Συρία και ήταν καταπληκτικά! Από τότε όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα.
Τα δικά σου, ψημένα στο φούρνο, εκτός από πιο υγιεινά είναι και πιο εύκολα, ευκαιρία λοιπόν να τα φτιάξω επιτέλους!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:41 πμκαλημέρα Μίνα!!
δεν είναι πολύ νόστιμα? όταν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!!
mookies
12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 3:34 πμΦαλάφελ δοκίμασα πριν μερικά χρόνια από μια κοπέλα από τη Συρία και ήταν καταπληκτικά! Από τότε όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα.
Τα δικά σου, ψημένα στο φούρνο, εκτός από πιο υγιεινά είναι και πιο εύκολα, ευκαιρία λοιπόν να τα φτιάξω επιτέλους!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:41 πμκαλημέρα Μίνα!!
δεν είναι πολύ νόστιμα? όταν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!!
χρυσαυγη
12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:17 πμΠολυ ωραιο φαγητο. Μπορω να το φανταστω αν και δεν το εχω δοκιμασει! Πιστευω ομως οτι θα μου αρεσει πολυ. Ειδικα υπο την μορφη σαντουιτς μεσα στην αραβικη πιτα.
Οι φωτογραφιες σου με μαγνητισαν Ευη!!!!
Καλη σου μερα!!!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:42 πμκαλημέρα!!
κι εγώ νομίζω πως θα σου αρέσει!!
ευχαριστώ!
χρυσαυγη
12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:17 πμΠολυ ωραιο φαγητο. Μπορω να το φανταστω αν και δεν το εχω δοκιμασει! Πιστευω ομως οτι θα μου αρεσει πολυ. Ειδικα υπο την μορφη σαντουιτς μεσα στην αραβικη πιτα.
Οι φωτογραφιες σου με μαγνητισαν Ευη!!!!
Καλη σου μερα!!!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:42 πμκαλημέρα!!
κι εγώ νομίζω πως θα σου αρέσει!!
ευχαριστώ!
lenia
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:32 πμΑγαπώ τα ρεβίθια κ φυσικά τα φαλάφελ! Τα έκανες τέλεια κ εύγε που δεν τα τηγάνισες!
Φιλάκια πολλά!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:44 πμκαλημέρα Λένια!!
έρχονται κι άλλες συνταγές με ρεβίθια. stay tuned! 😉
ευχαριστώ!
lenia
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:32 πμΑγαπώ τα ρεβίθια κ φυσικά τα φαλάφελ! Τα έκανες τέλεια κ εύγε που δεν τα τηγάνισες!
Φιλάκια πολλά!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:44 πμκαλημέρα Λένια!!
έρχονται κι άλλες συνταγές με ρεβίθια. stay tuned! 😉
ευχαριστώ!
Magda
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:29 μμΜμμμ τρελαίνομαι για φαλάφελ! Είναι υγιεινό και νόστιμο. Καλή σου μέρα!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:29 μμκαλημέρα Μάγδα!
καλωσόρισες στο Healthy Cook!!
ευχαριστώ!! 🙂
Magda
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:29 μμΜμμμ τρελαίνομαι για φαλάφελ! Είναι υγιεινό και νόστιμο. Καλή σου μέρα!
The Healthy Cook
13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:29 μμκαλημέρα Μάγδα!
καλωσόρισες στο Healthy Cook!!
ευχαριστώ!! 🙂
Αικατερίνη Ψαλλίδα
1 Απριλίου, 2021 at 10:24 πμΓειά σας. Εγώ δοκίμασα να φτιάξω τη σάλτσα ταχινιού. Με τα υλικά όπως παρατίθονται, δεν βγαίνει σάλτσα. Μόλις βάλεις το λεμόνι και το νερό, σφίγγει και γίνεται πηχτό σαν άμμος βρεγμένη. Επίσης είναι τραγικά πικρό. Δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Κρίμα για τα υλικά και το χρόνο μου.
Μήπως έκανα κάπου λάθος?? !1 κούπα ταχίνι και 2κ.σ λεμόνι και 1 -1.5 κ.σ νερό. Δεν βγαίνει.
Evi Skoura
2 Απριλίου, 2021 at 7:13 μμΚαλησπέρα κυρία Ψαλλίδα!
Μήπως το νερό ήταν πολύ κρύο? Δοκιμάστε να το φτιάξετε με ελαφρώς χλιαρό νερό. Έχω φτιάξει αυτή την σάλτσα πολλές φορές.
Ξέρετε, ταχίνι από ταχίνι έχει διαφορά στην σύσταση, στο πόσο ρευστό είναι. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό.
Όσο για το πικρό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν δικαιολογείται.. Μήπως το ταχίνι σας είναι ολικής, και κατά συνέπεια πιο πικρό από τα συνηθισμένα? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο..
Ελπίζω να βοήθησα. 🙂