Καλή εβδομάδα! Μετά τον λίγο “αμαρτωλό” Χαλβά με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς, οφείλω, νομίζω, να σας προτείνω έναν χαλβά υγιεινό, με πολύ λίγη ζάχαρη, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι νηστίσιμος, ιδανικός και για την Μεγάλη Εβδομάδα, αφού το ελάχιστο λάδι που περιέχει είναι λάδι καρύδας. Είναι ένας Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο, εμπνευσμένο από την ινδική κουζίνα.
Στην Ινδία ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα πολύ διαδεδομένο επιδόρπιο. Γίνεται μάλιστα σε αμέτρητες παραλλαγές, με διάφορα υλικά. Μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς εκδοχές είναι και ο χαλβάς καρότου, τον οποίον θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω. Η σημερινή συνταγή, όμως, έχει σαν βασικό συστατικό το πολύ αγαπημένο μου, μυρωδάτο μάνγκο. Το μάνγκο, πλούσιο σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου), περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού, ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, ενώ ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.
Τον πουρέ μάνγκο θα το φτιάξετε πολύ εύκολα πολτοποιώντας ένα ώριμο μάνγκο στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Βεβαιωθείτε ότι το φρούτο σας είναι αρκετά ώριμο γιατί έτσι θα χρειαστεί να προσθέσετε πολύ λίγη ζάχαρη. Η ζάχαρη που χρησιμοποιώ σε αυτήν την συνταγή είναι ζάχαρη καρύδας, ίσως η καλύτερη εναλλακτική της κοινής ζάχαρης και αυτή με την μικρότερη επεξεργασία. Αρχικά έβαλα 1 ½ κουταλιά ζάχαρη και ήταν πολύ καλός για τα γούστα μου που θέλω τα γλυκά σχετικά άγλυκα.
Πέρα από το μάνγκο, ο χαλβάς περιέχει αμύγδαλα, κρόκο Κοζάνης και καρδάμωμο, υλικά που τον κάνουν ακόμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Το σιμιγδάλι δεν είναι το χονδρό που χρησιμοποιούμε εμείς συνήθως, αλλά το ψιλό. Παρόλο που το φοβόμουν λίγο μήπως λασπώσει, το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
Είναι πολύ εύκολος χαλβάς, ούτε σιρόπια, ούτε πολύ ώρα καβούρδισμα του σιμιγδαλιού. Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμος.
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο
Ingredients
- 1 φλυτζάνι (160 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουταλιές λάδι καρύδας
- ¼ φλυτζανιού (25 γρ.) αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα)
- 1 φλυτζάνι καυτό νερό
- 10 στήμονες κρόκου Κοζάνης
- ½ κουταλάκι σκόνη καρδάμωμου (ή σπάστε λοβούς καρδάμωμου και χτυπήστε στο γουδί τους σπόρους)
- 2 φλυτζάνια (460 γρ.) πουρέ ώριμου μάνγκο (δηλαδή 1 μάνγκο βάρους 600-650 γρ. περίπου)
- 1/3 κουταλάκι αλάτι
- 2-3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας
- ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο για το γαρνίρισμα
- λίγη τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Instructions
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι καρύδας. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα. Ανακατεύετε συχνά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε νερό και μετράτε 1 φλυτζάνι. Ρίχνετε μέσα τους στήμονες του κρόκου Κοζάνης και το καρδάμωμο και το αφήνετε μέχρι να το χρειαστείτε.
Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, ρίχνετε τα ήδη καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή.
Σουρώνετε μέσα με μεγάλη προσοχή το καυτό νερό και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε αμέσως τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, ζάχαρη, και πουρέ μάνγκο. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Αποσύρετε από την φωτιά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε με προσοχή αν ο χαλβάς σας χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη και να την προσθέσετε.
Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και φορμάρετε σε ειδικά φορμάκια. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο και αν επιθυμείτε τριμμένη καρύδα.
Nutrition
-
360 Calories
-
58g Carbohydrates
-
12g Fat
-
5g Fiber
-
8g Protein
-
6g Saturated fat
-
201mg Sodium
-
25g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (249g)
Καλή επιτυχία!
Πρέπει βέβαια να σας ανακοινώσω και το όνομα της τυχερής που κέρδισε μέσα από κλήρωση στο random.org, το πλήρως ανανεωμένο βιβλίο “Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση, ευγενική προσφορά των εκδόσεων “Βιβλία Τερζόπουλος”
Οι έγκυρες συμμετοχές ήταν 84. Η τυχερή είναι η Ευγενία Νικολετοπούλου με την συμμετοχή της μέσω facebook! Συγχαρητήρια Ευγενία! Θα επικοινωνήσω μαζί σου μέσω προσωπικού μηνύματος για την παραλαβή του δώρου σου. 🙂
18 Comments
Beauty Follower
18 Απριλίου, 2016 at 2:23 πμΠρωτότυπη συνταγη με ωραία διακόσμηση 😉
Καλή εβδομάδα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
18 Απριλίου, 2016 at 7:25 μμευχαριστώ πολύ!!
peps@pepiskitchen
18 Απριλίου, 2016 at 6:40 πμΜμμμμμμ εντυπωσιακός και πρωτότυπος!!!!
Τρελλαίνομαι για μάνγκο!!!!
The Healthy Cook
18 Απριλίου, 2016 at 7:25 μμκαι πολύ νόστιμος θα προσθέσω! 😉
neanikon
18 Απριλίου, 2016 at 8:09 πμΧαλβάς με μάγκο;;;; Πόσο μπροστά είσαι Εύη ;;; 🙂 🙂
Καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
18 Απριλίου, 2016 at 7:26 μμόχι και μπροστά! χαχαχαχα!! το έχουν φτιάξει κι άλλοι πριν από εμένα! 😉
ευχαριστώ πολύ Άρη!
TheoDORA's Kitchen Diaries
18 Απριλίου, 2016 at 12:09 μμΤο μάνγκο θα δίνει απίστευτο άρωμα. Τόσο ανοιξιάτικο!
The Healthy Cook
18 Απριλίου, 2016 at 7:27 μμκαι άρωμα και γεύση!
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!
Ξανθή
18 Απριλίου, 2016 at 5:38 μμΠάω αύριο να αγοράσω μάνγκο να ωριμάσει, τώρα για λάδι καρύδας δεν ξέρω αν θα βρω στη γειτονιά οπότε θα βάλω λάδι ελιάς.
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
18 Απριλίου, 2016 at 7:28 μμωωω, περιμένω εντυπώσεις! 🙂
λάδι καρύδας βρίσκω και στον Σκλαβενίτη. μπορεί να έχεις κάποιον κοντά σου
σ΄ευχαριστώ Ξανθή!
Culinary Flavors
19 Απριλίου, 2016 at 10:53 πμΠολύ αρωματικός χαλβάς, μου αρέσει! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:00 πμΕυχαριστώ πολύ Κατερίνα!! ☺
Marion
20 Απριλίου, 2016 at 9:23 πμΠολύ ωραίος χαλβάς κι ωραίο χρώμα
Φρουτένιος κι υγιεινός.
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:02 πμΕυχαριστώ Μάριον! Οπως τα λες! ?
dolmadaki.gr
20 Απριλίου, 2016 at 11:02 πμπωπω τελειος !!! πρεπει να ειναι πολυ ωραιο σε γευση!! ανοιξιατικος χαλβας!! πρωτοτυπος!
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:03 πμΕίναι πολύ νόστιμος και πολύ ελαφρύς!
Ευχαριστώ Αναστασία! Σε φιλώ
theonewithallthetastes
20 Απριλίου, 2016 at 11:20 μμΝομίζω ότι είναι ο πιο πρωτότυπος χαλβάς που έχω δει ποτέ!
Η προσθήκη μάνγκο με ενθουσίασε για τα καλά!
Μου αρέσει που είναι τόσο ιδιαίτερος και πιο ελαφρύς από τον κλασικό και αγαπημένο!
Και το χρώμα του πόσο λαμπερό, πλημμύρισε η άνοιξη και στις οθόνες μας!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
22 Απριλίου, 2016 at 10:05 πμΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ερμιόνη!
Ας βάλουμε λίγο χρώμα στην ζωή μας, έστω κι έτσι! ?
Σε φιλώ