Σπιτικό παγωτάκι γιατί… καιγόμαστε! Και μάλιστα, νηστίσιμο παγωτό ροδάκινο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο. Εύκολο και γρήγορο και, προπαντός, χωρίς… ένοχα υλικά. Στην υφή θυμίζει σορμπέ, αλλά περιέχει ρόφημα αμυγδάλου, οπότε δεν μπορείς να το πεις έτσι. Αν και δεν έχει και πολύ σημασία 😀
Τα υγιεινά παγωτά
Τα τελευταία χρόνια όλα αυτά τα σπιτικά, υγιεινά παγωτά, χωρίς γαλακτοκομικά, αυγά κλπ, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών. Είναι τα λεγόμενα nice creams. Ίσως γιατί πέρα από υγιεινά και νόστιμα, είναι πολύ εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους. Με δυο-τρία υλικά έχεις ένα νοστιμότατο παγωτό. Συνήθως, μπορείς να τα απολαύσεις αμέσως (έχουν μια πιο μαλακή υφή), ή μπορείς πρώτα να τα βάλεις στην κατάψυξη, ώστε να παγώσουν καλά.
Τόσα χρόνια, όλα τα παγωτά τα έφτιαχνα χωρίς παγωτομηχανή, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο. Απλά χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο. Φέτος χρησιμοποίησα παγωτομηχανή για πρώτη φορά. Σίγουρα είναι ευκολία, σίγουρα η υφή του παγωτού είναι πολύ καλύτερη και βέβαια δεν χρειάζεται να ασχοληθείς και πολύ. Να ξέρεις, πάντως, πως μπορείς να φτιάξεις το νηστίσιμο παγωτό ροδάκινο και χωρίς παγωτομηχανή.
Νηστίσιμο παγωτό ροδάκινο με λεμονοθύμαρο
Για γλυκαντικό χρησιμοποίησα μέλι. Αν είσαι vegan μπορείς να το αντικαταστήσεις με σιρόπι σφενδάμου, ξέρεις εσύ 😉
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: σιγοβράζουμε για λίγο τα φρούτα με το μέλι και το λεμονοθύμαρο, τα πολτοποιούμε μαζί με το ρόφημα αμυγδάλου, παγώνουμε λίγο το μείγμα και τέλος, το δουλεύουμε στην παγωτομηχανή. Αν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή θα πρέπει να ανακατεύετε το μείγμα τις πρώτες ώρες κάθε 30 λεπτά περίπου, με ένα πιρούνι, για να μην κρυσταλλώσει.
Θέλεις κι άλλες παρόμοιες συνταγές? Μπορείς να δεις το Υγιεινό Παγωτό Σοκολάτα, το Υγιεινό Παγωτό με Φρούτα του Δάσους, και τις Παγωμένες Μπάρες Γιαουρτιού με Φράουλες & Φιστίκια Αιγίνης. Όμως, θέλεις να “ξεφύγεις” λίγο δες αυτά τα πεντανόστιμα παγωτά: Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου και Παρφέ Λευκής Σοκολάτας με Φιστίκια Αιγίνης . Έχουν λίγο παραπάνω δουλειά, αλλά πίστεψέ με, θα τα λατρέψεις!
Επίσης, έχω να σου προτείνω τρία δροσιστικά επιδόρπια που δεν είναι παγωτό, αλλά είναι ιδανικά για το καλοκαίρι: πρόκειται για το Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι, το Παρφέ Γιαουρτιού με Σοκολάτα & Φρέσκα Φρούτα και το Τράιφλ με Λεμόνι και Γιαούρτι.
Νηστίσιμο Παγωτό Ροδάκινο με Λεμονοθύμαρο
Νηστίσιμο παγωτό ροδάκινο αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο, χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Γίνεται και χωρίς παγωτομηχανή, πολύ γρήγορα!
Ingredients
- 400γρ. καθαρισμένα ροδάκινα (περίπου 2 μεγάλα), σε κομμάτια
- 400ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 80γρ. μέλι, ή, σιρόπι σφενδάμου αν είστε vegan
- 5-6 κλαδάκια φρέσκο λεμονοθύμαρο
Instructions
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε τα ροδάκινα, το μέλι και το λεμονοθύμαρο να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Βγάζουμε το λεμονοθύμαρο, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε σε ένα μπωλ. Το πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το ρόφημα αμυγδάλου. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο της παγωτομηχανής και το δουλεύουμε 40 λεπτά περίπου. Μπορούμε να το απολαύσουμε αμέσως, ως μαλακό παγωτό, ή να το μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με καπάκι και το βάλουμε στην κατάψυξη.*
Βγάζουμε το παγωτό ροδάκινο από την κατάψυξη 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Notes
*Αν δεν έχετε παγωτομηχανή βάλτε το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι και τοποθετείστε το στην κατάψυξη για 4 ώρες, ανακατεύοντας το κάθε 30 λεπτά με ένα πιρούνι, για να μην κάνει κρυστάλλους.
No Comments