Καλή εβδομάδα! Έπιασαν κόλας οι ζέστες και νομίζω πως ένας δροσιστικός χυμός είναι ότι πρέπει! Λεμονάδα με σιρόπι μέντας ή/και δυόσμου, αναζωογονητικός, δροσιστικός χυμός, ιδανικός για τα καλοκαιρινά απογεύματα στον κήπο ή στην βεράντα.
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολύ καιρό να μαγειρέψω κάτι από την πολύ μακριά λίστα που έχω να σας παρουσιάσω. Εδώ και λίγο καιρό με έχει απορροφήσει το άλλο μου χόμπι, η αγιογραφία, και η μαγειρική έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εδώ και τρία χρόνια, που λέτε, μαθαίνω αγιογραφία και κάθε Ιούνιο κάνουμε έκθεση για να δείξουμε την πρόοδό μας 🙂 Κι έτσι μέχρι να τελειώσω με αυτές τις υποχρεώσεις μου, θα περιορίσω λίγο τις αναρτήσεις μου εδώ, γιατί και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Η ζωγραφική χρειάζεται αφοσίωση και πολλές ώρες δουλειάς.
Την λεμονάδα αυτή, που λέτε, την έφτιαξα χθες, σε ένα διάλειμμα. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο λεμόνι και η ξινή του γεύση δεν με ενοχλεί καθόλου. Μπορώ να πιω τον χυμό του έτσι σκέτο. Αλλά με αυτό το σιρόπι ήταν ακόμα καλύτερος! Να σημειώσω πως δεν μιλάμε για κλασσικό σιρόπι ζάχαρης. Το έφτιαξα με στέβια, αλλά μπορεί, βέβαια, να γίνει και με ζάχαρη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να λιώσει η στέβια/ζάχαρη και να κρυώσει το σιρόπι. Μεγάλη αδυναμία έχω, όμως, στην μέντα και στον δυόσμο. Ήταν πραγματική απόλαυση να πίνεις αυτόν τον μυρωδάτο χυμό στον ολάνθιστο κήπο μου. Είπα λοιπόν να τον ετοιμάσω και για εσάς.
Τα λεμόνια παρόλο που είναι όξινα δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα. Η βιταμίνη C βοηθά, επίσης, στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες. Επιπλέον, τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθαρίζουν το έντερο, είναι τονωτικό για το συκώτι, διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιούν τη χολή.
Λεμονάδα με Σιρόπι Μέντας
Ingredients
- τον χυμό από 5-6 λεμόνια
- ¼ – ½ φλυτζάνι νερό*
- ¼ – ½ φλυτζάνι στέβια σε κρυσταλλική μορφή (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη), ή κρυσταλλική ζάχαρη**
- τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκιας μέντας και από 4 κλωναράκια φρέσκου δυόσμου***
Instructions
Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι ή σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την στέβια μέχρι να λιώσει η στέβια.
Χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι τα φύλλα των μυρωδικών και τα ρίχνετε στο ζεστό σιρόπι, αφού το βγάλετε από την φωτιά. Σκεπάζετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως και μετά το σουρώνετε.
Σερβίρετε τον χυμό λεμονιού σε ποτήρια, προσθέτετε όσο σιρόπι επιθυμείτε, παγάκια και διακοσμείτε με την κορυφή από ένα κλωναράκι δυόσμο.
Nutrition
-
220 Calories
-
59g Carbohydrates
-
1g Fat
-
6g Fiber
-
3g Protein
-
7mg Sodium
-
40g Sugar
Notes
*Η μικρότερη αναλογία που σας δίνω είναι αυστηρά για δύο μερίδες, αλλά αν είστε πολύ γλυκός τύπος 😉 μπορεί να μην σας είναι αρκετό. Για εμένα ήταν ότι πρέπει.
**Αν φτιάξετε το σιρόπι με ζάχαρη, μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να το φυλάξετε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.
***Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μυρωδικά, απλά τηρείστε τις αναλογίες.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (333g)
Πηγή:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10614
20 Comments
peps@pepi's kitchen
16 Μαΐου, 2016 at 6:49 πμΥπέροχη!!!!
Θα τη δοκιμάσω με στέβια!!!
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:44 μμτέλεια!!
Αγγελική | CooKika
16 Μαΐου, 2016 at 8:23 πμΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Χτύπησες ευαίσθητο σημείο με την λεμονάδα, πίνω σχεδόν καθημερινά! Χθες μου έδωσαν μια μεγάλη σακούλα λεμόνια, το οποία θα γίνουν γλυκό κουταλιού και ο χυμός τους μάντεψε….
Καλή συνέχεια με την ζωγραφική! Καθότι έχω δει δουλειά σου μπορώ να πω ότι το ταλέντο σου ειναι αξιοσημείωτο!!
Πολλά φιλιά ?
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:45 μμκι εσύ της λεμονάδας? πολύ χαίρομαι!!
ευχαριστώ Αγγελικούλα! φιλιά!
Ξανθή
16 Μαΐου, 2016 at 8:44 πμΚαλημέρα και καλή εβδομάδα, αύριο έχω σκοπό να αγοράσω λεμόνια προκειμένου να κρατήσω χυμό σε παγοκυψέλες για το καλοκαίρι, οπότε θα γίνει κι λεμονάδα.
Καλή επιτυχία στην ζωγραφική κι ελπίζω ν δούμε το αποτέλεσμα.
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:46 μμθα σας ενημερώσω κι αν θέλετε μπορείτε να έρθετε να δείτε την έκθεση από κοντά 🙂
ευχαριστώ Ξανθή μου!
dolmadaki
16 Μαΐου, 2016 at 1:10 μμωωωω εξαιρετικη και δροσερη!!! εννοειτε θα την δοκιμασω κ εγω! 😉
αγιογραφια ε? μπραβο! σας θαυμαζω εσας που πιανει το χερι !
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:47 μμαν την δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!
φιλιά πολλά!
Χρύσα
16 Μαΐου, 2016 at 5:06 μμΜας δρόσισες πολύ γλυκά σήμερα Ευάκι! Μου αρέσει πολύ η προσθήκη της μέντας!
Φανταστικές και οι φωτογραφίες, είναι για περιοδικό!
Καλή επιτυχία με τις αγιογραφίες σου, θα ήθελα πολύ να δω τη δουλειά σου!
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:47 μμευχαριστώ κοριτσάκι μου!
για εσάς τους μακρινούς θα βγάλω φωτογραφίες 😉
φιλιά πολλά!
Ερμιόνη
17 Μαΐου, 2016 at 9:25 μμA! Η θεία μου ασχολείται με την αγιογραφία και έχω δει από πολύ κοντά πόση υπομονή και σημασία σε λεπτομέρεια απαιτείται.
Πρέπει να δρα και πολύ αγχολυτικά νομίζω!
Τη λεμονάδα την αγαπώ… εάν μάλιστα είναι και αρκετά ξινούτσικη ακόμα καλύτερα!
Το σιρόπι της πάει πολύ και την αναβαθμίζει.
Σε φιλώ
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:49 μμναι, δρα πολύ αγχολυτικά! όταν δεν έχεις να προλάβεις deadlines βέβαια!
χαίρομαι που σου αρέσει η λεμονάδα! σ’ ευχαριστώ πολύ!
σε φιλώ!
Marion
18 Μαΐου, 2016 at 11:21 πμTo σιρόπι μέντας δίνει έξτρα δροσιά στη λεμονάδα.
Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερο δροσιστικό ποτό από αυτό.
Πολύ ωραίο και το άλλο σου χόμπι… Μπράβο Ευη. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκθεσή σου.
Φιλιά πολλά
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:49 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον! σε φιλώ
neanikon
18 Μαΐου, 2016 at 11:07 μμΜπράβο Εύη! Είσαι λοιπόν πολυτάλαντη 🙂 !!! Να μας δείξεις και μέσα από εδώ κάποιο δείγμα της ζωγραφικής σου!
H λεμονάδα φαίνεται υπέροχη!!!!!
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:51 μμναι, από ταλέντα άλλο τίποτα! έχω κι άλλα, αλλά σας θα σας τα πω σιγά σιγά! 😀 😀 😀
σ’ ευχαριστώ Άρη μου!
Χρυσαυγή
20 Μαΐου, 2016 at 4:21 μμΑυτό για τη ζωγραφική δεν το γνώριζα. Τελικά με εκπλήσεις με τα ταλέντα και τα χόμπι σου. Κι αν κρίνω από την τελειομανία σου, τότε είμαι σίγουρη ότι ζωγραφίζεις υπέροχα!!!!
Η λεμονάδα είναι φανταστική και δεν χωράει αμφιβολία αυτό. Τη λατρεύω αλλωστε με όποιο τρόπο κι αν είναι φτιαγμένη! Και οι φωτογραφίες σου τέλειες, φωτεινές και λαμπερές! Οπως της αξίζει!!!
Σε φιλώ πολύ !!!!!!!!!
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2016 at 10:52 μμδεν το ήξερες??? άλλο και τούτο! 🙂
σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
σε φιλώ!
Beauty Follower
24 Μαΐου, 2016 at 11:04 μμΤα τελευταια δυο χρονια εχω αγαπήσει την σπιτικη λεμοναδα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
28 Μαΐου, 2016 at 6:49 μμδοκίμασέ την τότε! θα σου αρέσει 🙂