Μπάρες δημητριακών, με υπέροχη γεύση. Ένα γλυκό σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες. Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ όταν φτιάχνω τέτοιες συνταγές. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου δημιουργίες, γιατί είναι το πιο πρακτικά σνακ. Τρώγονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, στο πρωινό, στο γραφείο, πριν ή/και μετά το γυμναστήριο, όπως θέλετε. Μπάρες με βρώμη, αλεύρι ολικής, χουρμάδες, στραγγιστό γιαούρτι και σπιτικό πουρέ μήλου λοιπόν. Το ιδανικό σνακ με λίγη ζάχαρη.
Έχω παρατηρήσει ότι οι χουρμάδες σας αρέσουν πολύ. Το άρθρο για τις διατροφικές πληροφορίες των χουρμάδων και οι συνταγές που περιλαμβάνουν αυτό τον ιδιαίτερο, εξωτικό καρπό, είναι συνήθως στα πιο δημοφιλή άρθρα του μπλογκ. Και, βέβαια, δεν έχετε άδικο! Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και ικανοποιούν την πείνα μας για πολλές ώρες. Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Οι χουρμάδες είναι, επίσης, πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Από την άλλη μεριά, τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, ενώ είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Οι φυτικές ίνες αυξάνονται ακόμα περισσότερο με το αλεύρι ολικής άλεσης και την βρώμη. Μιλάμε για σνακ –δυναμίτη!
Αν τυχόν χρησιμοποιήσετε έτοιμο πουρέ μήλου, έχετε στο μυαλό σας πως αυτοί συνήθως περιέχουν ζάχαρη, άρα ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ζάχαρη της συνταγής.
Εγώ τις έκοψα σε 9 κομμάτια, αλλά είναι πολύ χορταστικές. Άνετα μπορούν να κοπούν σε 12 κομμάτια. Για αυτή την ποσότητα έχουν υπολογιστεί οι διατροφικές πληροφορίες.
Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Μερίδες: 12
Υλικά:
γέμιση:
- 1 φλυτζάνι / 250 γρ. σπιτικό πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι / 140γρ. ψιλοκομμένους χουρμάδες
- ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
- 1/8 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
ζύμη:
- 1 φλυτζάνι / 115γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλυτζάνι / 90γρ. νιφάδες βρώμης
- ½ κουταλάκι baking powder
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- 2/3 φλυτζάνι / 145γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 40γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 55γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
Εκτέλεση:
- Φτιάχνετε τη γέμιση, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Λιώνετε το μείγμα με το εργαλείο για τον πουρέ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C. Βρέξτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και στρώστε το σε ένα τετράγωνο ταψάκι 24Χ24cm.
- Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
- Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Είστε σε καλό δρόμο! 🙂
- Κρατήστε 1 φλυτζάνι / 110γρ. από το μείγμα της ζύμης. Στρώστε με πλαστική μεμβράνη ένα σκεύος που μπαίνει στην κατάψυξη και απλώστε πάνω του το 1 φλυτζάνι ζύμη αφού πρώτα το κάνετε μικρά ψίχουλα με τα χέρια σας. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
- Στρώστε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψάκι σας και απλώστε την ομοιόμορφα. Απλώστε το μείγμα των χουρμάδων και απλώστε ομοιόμορφα.
- Ρίξτε από πάνω τα ψιχουλάκια που είχατε βάλει στην κατάψυξη.
- Ψήστε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφήστε τις μπάρες να κρυώσουν τελείως στο ταψάκι. Αφού κρυώσουν βγάλτε τις με προσοχή και κόψτε τις σε κομμάτια.
Και οι μπάρες βρώμης με χουρμάδες είναι έτοιμες! Συντηρήστε τις σε αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα.
Σημειώσεις:
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
164.6 | 33.9 | 20.2 | 3.5 | 1.9 | 3.4 | 3.3 |
7.3mg |
22 Comments
Ξανθή
24 Απριλίου, 2015 at 7:06 μμΕίναι κάτι που δεν έχω φτιάξει μιας κι εμένα δεν με συγκινούν. Όμως αρέσουν στον σύζυγο. Πώς συντηρούνται και πόσο;;
The Healthy Cook
24 Απριλίου, 2015 at 8:34 μμκαλησπέρα Ξανθή!
συντηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα!
καλό σ/κ!
cookika
24 Απριλίου, 2015 at 9:30 μμΑχ με αυτές τις μπάρες σου, Εύη μου… Τις προηγούμενες με την κινόα τις εξαφανίσαμε πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε και “φοβάμαι” ότι και αυτές θα είναι εξίσου νόστιμες. Αλλά χαλάλι τους, είναι με πουρέ μήλου άρα λιγότερη ζάχαρη, γιατί αλλιώς… :p
Λατρεύω χουρμάδες, τέλος!!
Καλό σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά!!
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2015 at 12:19 πμχαχαχαχαχα!!! ε, δοκίμασε κι αυτές γιατί έχουν τους χουρμάδες!! 😉
πολλά φιλιά!!
άρης
24 Απριλίου, 2015 at 10:00 μμΕύη καλησπέρα,
Δεν έχω φτιάξει ποτέ, σε αυτό το στυλ. Φαίνονται υπέροχες στις φωτογραφίες και ο συνδυασμός χουρμάδες με πολτό μήλου θα είναι πεντανόστιμος.
Καλό ΣΚ !!!!!!!
The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2015 at 12:21 πμείναι Άρη!! 🙂
ευχαριστώ! καλό σ/κ!
jasmincookbook
25 Απριλίου, 2015 at 7:12 μμNice recipe, Evi… And you’re absolutely right – these babies are so practical, and lifesaving when in some daily rush, to snack and restore energy…
The Healthy Cook
27 Απριλίου, 2015 at 8:38 μμthanks dear Jasmin!!
peps
26 Απριλίου, 2015 at 12:36 μμΘρεπτικές και νόστιμες!!!!!
🙂
The Healthy Cook
27 Απριλίου, 2015 at 8:36 μμναι, είναι!! 🙂
Χρύσα
27 Απριλίου, 2015 at 10:42 μμΌσες ιδέες κι αν βρίσκω για σπιτικές μπάρες, πάντα θέλω περισσότερες! Τέλεια ιδέα οι χουρμάδες μέσα!
The Healthy Cook
28 Απριλίου, 2015 at 12:16 πμκι εγώ το ίδιο Χρύσα μου!!
ευχαριστώ!
tanja@the green mixer
28 Απριλίου, 2015 at 10:55 μμΜαλλον ήρθε η ωρα να αποβάλω την παραξενια που εχω με τους χουρμάδες και να τους δοκιμάσω και εγώ επιτέλους. Για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι ειναι πολύ γλυκοί και sticky και ότι δεν θα μου αρέσουν, είναι όντως πολύ γλυκοι και με εντονη γεύση ή δική μου παράνοια ειναι?
Κάτι πρέπει να κανω και με τον πουρέ μήλου, αυτο το ποστ σου μου δημιούργησε πολλές τύψεις… αχ αχ…. κέρασε μια μπάρα να πάνε τα ¨”φαρμάκια” κάτω (θα μας κανεις και ψυχοθεραπεια σε λιγο έτσι οπως παει)
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:44 πμέχουν μια αρκετά γλυκιά γεύση, αλλά sticky δεν θα τους έλεγα..
αν είναι να δοκιμάσεις κάτι με χουρμάδες νομίζω πως αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή. η γεύση των χουρμάδων σπάει με την σάλτσα μήλου και γίνεται μια πολύ γευστική μαρμελάδα. αυτές οι μπάρες μου θυμίζουν λίγο πάστα φλώρα!
φιλιά πολλά Τάνια μου!
theonewithallthetastes
28 Απριλίου, 2015 at 10:58 μμΟι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι και δικό μου αγαπημένο σνακ!
Είναι εύκολες και επιδέχονται τόσες παραλλαγές!
Μου αρέσει πολύ η γέμιση των συγκεκριμένων, δείχνει πολύ λαχταριστή! Το πιστεύεις ότι δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει χουρμάδες ακόμα;
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:46 πμτο πιστεύω!
είναι λίγο παρεξηγημένοι οι χουρμάδες.. αλλά τελικά μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε χίλιες δυο συνταγές!
φιλιά πολλά!
craftcooklove
29 Απριλίου, 2015 at 6:55 πμΚαλημέρα Εύη μου!! Εξαιρετική (όπως πάντα) η πρόταση σου για αξιοποίηση των χουρμάδων!! Μπαρούλες γεμάτες γεύση και ενέργεια!! Μου άρεσαν και οι αναλυτικές οδηγίες σου! Φιλιά!
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:46 πμευχαριστώ Αθηνούλα μου!
Marcela (tortadellafiglia)
1 Μαΐου, 2015 at 8:57 πμOH! These bars look gorgeous! I love this kind of healthy snack! Thank you so much for sharing!
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:47 πμthanks for stopping by Marcela!
mia xara
1 Μαΐου, 2015 at 9:43 πμΠολύ λαχταριστές μπάρες, με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!!! Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟ
The Healthy Cook
4 Μαΐου, 2015 at 12:48 πμευχαριστώ πολύ Χαρά!