• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Μπάρες Δημητριακών/ Πρωινά/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές

    Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Oatmeal Date Bars - Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Μπάρες δημητριακών, με υπέροχη γεύση. Ένα γλυκό σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες. Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ όταν φτιάχνω τέτοιες συνταγές. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου δημιουργίες, γιατί είναι το πιο πρακτικά σνακ. Τρώγονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, στο πρωινό, στο γραφείο, πριν ή/και μετά το γυμναστήριο, όπως θέλετε.  Μπάρες με βρώμη, αλεύρι ολικής, χουρμάδες, στραγγιστό γιαούρτι και σπιτικό πουρέ μήλου λοιπόν. Το ιδανικό σνακ με λίγη ζάχαρη.

    Oatmeal Date Bars - Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Έχω παρατηρήσει ότι οι χουρμάδες σας αρέσουν πολύ. Το άρθρο για τις διατροφικές πληροφορίες των χουρμάδων και οι συνταγές που περιλαμβάνουν αυτό τον ιδιαίτερο, εξωτικό καρπό, είναι συνήθως στα πιο δημοφιλή άρθρα του μπλογκ. Και, βέβαια, δεν έχετε άδικο! Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν,  βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και ικανοποιούν την πείνα μας για πολλές ώρες. Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων,  αρθρίτιδας,  νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Οι χουρμάδες είναι, επίσης, πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α  και βιταμίνη Κ. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

    Oatmeal Date Bars - Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Από την άλλη μεριά, τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών,  καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, ενώ  είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.  Οι φυτικές ίνες αυξάνονται ακόμα περισσότερο με το αλεύρι ολικής άλεσης και την βρώμη. Μιλάμε για σνακ –δυναμίτη!

    Oatmeal Date Bars - Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Αν τυχόν χρησιμοποιήσετε έτοιμο πουρέ μήλου, έχετε στο μυαλό σας πως αυτοί συνήθως περιέχουν ζάχαρη, άρα ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ζάχαρη της συνταγής.

    Εγώ τις έκοψα σε 9 κομμάτια, αλλά είναι πολύ χορταστικές. Άνετα μπορούν να κοπούν σε 12 κομμάτια. Για αυτή την ποσότητα έχουν υπολογιστεί οι διατροφικές πληροφορίες.

    Oatmeal Date Bars - Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

    Χρόνος προετοιμασίας:   50 λεπτά

    Μερίδες:   12

    Υλικά:

    γέμιση:

    • 1 φλυτζάνι / 250 γρ. σπιτικό πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
    • 1 φλυτζάνι / 140γρ. ψιλοκομμένους χουρμάδες
    • ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
    • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
    • 1/8 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
    • 1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

    ζύμη:

    • 1 φλυτζάνι / 115γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 1 φλυτζάνι / 90γρ. νιφάδες βρώμης
    • ½ κουταλάκι baking powder
    • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • 2/3 φλυτζάνι / 145γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
    • 40γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 55γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

    Εκτέλεση:

    1. Φτιάχνετε τη γέμιση, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Λιώνετε το μείγμα με το εργαλείο για τον πουρέ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
    2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C. Βρέξτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και στρώστε το σε ένα τετράγωνο ταψάκι 24Χ24cm.
    3. Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
    4. Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
    5. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Είστε σε καλό δρόμο! 🙂
    6. Κρατήστε 1 φλυτζάνι / 110γρ. από το μείγμα της ζύμης. Στρώστε με πλαστική μεμβράνη ένα σκεύος που μπαίνει στην κατάψυξη και απλώστε πάνω του το 1 φλυτζάνι ζύμη αφού πρώτα το κάνετε μικρά ψίχουλα με τα χέρια σας. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
    7. Στρώστε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψάκι σας και απλώστε την ομοιόμορφα. Απλώστε το μείγμα των χουρμάδων και απλώστε ομοιόμορφα.
    8. Ρίξτε από πάνω τα ψιχουλάκια που είχατε βάλει στην κατάψυξη.
    9. Ψήστε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
    10. Αφήστε τις μπάρες να κρυώσουν τελείως στο ταψάκι. Αφού κρυώσουν βγάλτε τις με προσοχή και κόψτε τις σε κομμάτια.

     

    Και οι μπάρες βρώμης με χουρμάδες είναι έτοιμες! Συντηρήστε τις σε αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα.

     

    Σημειώσεις:

     

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    164.6 33.9 20.2 3.5 1.9 3.4 3.3

    7.3mg

     

     

     

     

     

     

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    22 Comments

  • Reply
    Ξανθή
    24 Απριλίου, 2015 at 7:06 μμ

    Είναι κάτι που δεν έχω φτιάξει μιας κι εμένα δεν με συγκινούν. Όμως αρέσουν στον σύζυγο. Πώς συντηρούνται και πόσο;;

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Απριλίου, 2015 at 8:34 μμ

      καλησπέρα Ξανθή!
      συντηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα!
      καλό σ/κ!

  • Reply
    cookika
    24 Απριλίου, 2015 at 9:30 μμ

    Αχ με αυτές τις μπάρες σου, Εύη μου… Τις προηγούμενες με την κινόα τις εξαφανίσαμε πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε και “φοβάμαι” ότι και αυτές θα είναι εξίσου νόστιμες. Αλλά χαλάλι τους, είναι με πουρέ μήλου άρα λιγότερη ζάχαρη, γιατί αλλιώς… :p
    Λατρεύω χουρμάδες, τέλος!!
    Καλό σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Απριλίου, 2015 at 12:19 πμ

      χαχαχαχαχα!!! ε, δοκίμασε κι αυτές γιατί έχουν τους χουρμάδες!! 😉
      πολλά φιλιά!!

  • Reply
    άρης
    24 Απριλίου, 2015 at 10:00 μμ

    Εύη καλησπέρα,
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ, σε αυτό το στυλ. Φαίνονται υπέροχες στις φωτογραφίες και ο συνδυασμός χουρμάδες με πολτό μήλου θα είναι πεντανόστιμος.
    Καλό ΣΚ !!!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Απριλίου, 2015 at 12:21 πμ

      είναι Άρη!! 🙂
      ευχαριστώ! καλό σ/κ!

  • Reply
    jasmincookbook
    25 Απριλίου, 2015 at 7:12 μμ

    Nice recipe, Evi… And you’re absolutely right – these babies are so practical, and lifesaving when in some daily rush, to snack and restore energy…

  • Reply
    peps
    26 Απριλίου, 2015 at 12:36 μμ

    Θρεπτικές και νόστιμες!!!!!
    🙂

  • Reply
    Χρύσα
    27 Απριλίου, 2015 at 10:42 μμ

    Όσες ιδέες κι αν βρίσκω για σπιτικές μπάρες, πάντα θέλω περισσότερες! Τέλεια ιδέα οι χουρμάδες μέσα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Απριλίου, 2015 at 12:16 πμ

      κι εγώ το ίδιο Χρύσα μου!!
      ευχαριστώ!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    28 Απριλίου, 2015 at 10:55 μμ

    Μαλλον ήρθε η ωρα να αποβάλω την παραξενια που εχω με τους χουρμάδες και να τους δοκιμάσω και εγώ επιτέλους. Για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι ειναι πολύ γλυκοί και sticky και ότι δεν θα μου αρέσουν, είναι όντως πολύ γλυκοι και με εντονη γεύση ή δική μου παράνοια ειναι?
    Κάτι πρέπει να κανω και με τον πουρέ μήλου, αυτο το ποστ σου μου δημιούργησε πολλές τύψεις… αχ αχ…. κέρασε μια μπάρα να πάνε τα ¨”φαρμάκια” κάτω (θα μας κανεις και ψυχοθεραπεια σε λιγο έτσι οπως παει)

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Μαΐου, 2015 at 12:44 πμ

      έχουν μια αρκετά γλυκιά γεύση, αλλά sticky δεν θα τους έλεγα..
      αν είναι να δοκιμάσεις κάτι με χουρμάδες νομίζω πως αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή. η γεύση των χουρμάδων σπάει με την σάλτσα μήλου και γίνεται μια πολύ γευστική μαρμελάδα. αυτές οι μπάρες μου θυμίζουν λίγο πάστα φλώρα!
      φιλιά πολλά Τάνια μου!

  • Reply
    theonewithallthetastes
    28 Απριλίου, 2015 at 10:58 μμ

    Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι και δικό μου αγαπημένο σνακ!
    Είναι εύκολες και επιδέχονται τόσες παραλλαγές!
    Μου αρέσει πολύ η γέμιση των συγκεκριμένων, δείχνει πολύ λαχταριστή! Το πιστεύεις ότι δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει χουρμάδες ακόμα;

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Μαΐου, 2015 at 12:46 πμ

      το πιστεύω!
      είναι λίγο παρεξηγημένοι οι χουρμάδες.. αλλά τελικά μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε χίλιες δυο συνταγές!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    craftcooklove
    29 Απριλίου, 2015 at 6:55 πμ

    Καλημέρα Εύη μου!! Εξαιρετική (όπως πάντα) η πρόταση σου για αξιοποίηση των χουρμάδων!! Μπαρούλες γεμάτες γεύση και ενέργεια!! Μου άρεσαν και οι αναλυτικές οδηγίες σου! Φιλιά!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    1 Μαΐου, 2015 at 8:57 πμ

    OH! These bars look gorgeous! I love this kind of healthy snack! Thank you so much for sharing!

  • Reply
    mia xara
    1 Μαΐου, 2015 at 9:43 πμ

    Πολύ λαχταριστές μπάρες, με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!!! Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟ

  • Leave a Reply