Ένα πιάτο μαγειρεμένο αποκλειστικά με φρούτα και χουρμάδες που άνετα το λες “γλυκό”, είναι αυτό που σας προτείνω σήμερα. Η κομπόστα μήλου και αχλαδιού με χουρμάδες είναι ένα έντονα αρωματικό, γλυκόξινο επιδόρπιο, το οποίο καλύπτει την επιθυμία για γλυκό και σε χορταίνει για αρκετή ώρα, αφού είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Η έντονη γλύκα των χουρμάδων, σπάει με το όξινο του λεμονιού και του πορτοκαλιού και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φρούτα, δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Σαρακοστής νηστεύουμε. Όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε, περισσότερο, φίλοι των οσπρίων, των λαχανικών και των λαδερών. Κι έτσι η νηστεία γίνεται παιχνιδάκι! Όταν όμως έρχεται η ώρα του γλυκού, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Εδώ που τα λέμε τα περισσότερα νηστήσιμα γλυκά, είναι βόμβες θερμίδων, κι έτσι συνήθως τρώω λίγη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η κομπόστα όμως είναι ιδανική ακόμα και για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Για τα μήλα δεν θα σας πω πολλά. Άλλωστε, νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με τη φράση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Ακόμα θυμάμαι την γιαγιά μου να με κυνηγάει με ένα μήλο στο χέρι. Απορώ πως και συνέχισα να τα τρώω….
Τα μήλα, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως στη φλούδα τους. Τονώνουν τον οργανισμό και τον αποτοξινώνουν, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Θεωρούνται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (15% ΣΗΠ), σε κατεχίνες, ενώ καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη. Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β1, Β2, C, Ε, K, Cu, P, φυλλικού οξέως και νιασίνης. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο.
Για τις εντυπωσιακές ιδιότητες των χουρμάδων είχαμε μιλήσει αναλυτικά στην ανάρτηση Χουρμάδες, για ενέργεια στο φουλ. Τα μήλα που χρησιμοποίησα είναι της ποικιλίας Γκόλντεν, τα οποία είχα χρησιμοποιήσει και στην σπιτική applesauce χωρίς ζάχαρη. Είναι τα πιο γλυκά μήλα και γλυκαίνουν κάθε παρασκευή στην οποία χρησιμοποιούνται.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά:
- 2 μικρά μήλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 μικρά αχλάδια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 3 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
- 80-90 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες, κομμένους σε μικρά κομμάτια
- το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 4 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για την διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Βάλτε τα μήλα, τα αχλάδια και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι, σκεπάστε και σιγοβράστε τα για 10 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα αλλά μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάλτε τους χουρμάδες, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν οι χουρμάδες, 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.
- Αν θέλετε, λιώστε τα φρούτα με το εργαλείο του πουρέ, όπως έκανα κι εγώ.
- Σερβίρετε την κομπόστα, χλιαρή ή κρύα σε μπωλ. Με την βοήθεια δυο κουταλιών ή με ένα κουτάλι παγωτού, φτιάξτε μπαλίτσες από το μείγμα των χουρμάδων και τοποθετείστε τις πάνω στην κομπόστα. Διακοσμείστε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Η συνταγή για την κομπόστα αχλαδιού και μήλου με χουρμάδες είναι προσαρμοσμένη από το Australian’s Women’s Weekly.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
255.0 | 67.5 | 51.2 | 0.6 | 0.1 | 2.0 | 9.5 |
0.0mg |
15 Comments
peps@pepi's kitchen
13 Μαρτίου, 2015 at 8:16 πμτι ωραίο γλυκάκι!!!!
υγιεινό, εμφανήσιμο, θρεπτικό, νηστίσιμο….δεν θα μου ξεφύγει!!!!
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 11:40 μμδοκίμασε το! είναι υπέροχο!!
άρης
13 Μαρτίου, 2015 at 11:55 πμΩραιότατο !!! Απλό και τέλειο !!! Θα το τιμήσω σίγουρα 🙂
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 11:42 μμναι Άρη, να το κάνεις γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! 😉
Αγγελική
13 Μαρτίου, 2015 at 2:20 μμΥπέροχο Εύη! Λατρεύω τους χουρμάδες και ο συνδυασμός με τα μήλα είναι απλά ονειρικός!
Φιλάκια, καλό σ/κ!
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 11:42 μμευχαριστώ Αγγελικούλα!!
καλό σ/κ!
sp00nstories
13 Μαρτίου, 2015 at 3:41 μμΕίναι πολύ νόστιμη και δυναμωτική η συνταγή σου Εύη μου! Σκέτη ενέργεια!!Σίγουρα θα τη προτιμήσω…
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 11:43 μμθα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσε!
καλό σ/κ Λίλια!!
Marcela (tortadellafiglia)
14 Μαρτίου, 2015 at 2:11 πμsuch a great sugar-free dessert! I love this recipe!
The Healthy Cook
14 Μαρτίου, 2015 at 11:11 μμthank you Marcela!!!
Ερμιόνη
14 Μαρτίου, 2015 at 6:22 μμΑπόλυτα φρουτένιο και πολύ δελεαστικό παράλληλα!
Μ’ αρέσει που είναι τόσο κομψό και που μας γλυκαίνει υγιεινά!
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
14 Μαρτίου, 2015 at 11:12 μμχαίρομαι που σου αρέσει!!
φιλιά πολλά Ερμιόνη μου!!
Ξανθή
14 Μαρτίου, 2015 at 11:25 μμΘα πρέπει να βρω χουρμάδες σύντομα.
mookies
16 Μαρτίου, 2015 at 7:12 μμΜπορεί να έχεις νέα ανάρτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σχολιάσω αυτή την απίστευτη κομπόστα, έστω και καθυστερημένα! Τέλειο το μπαλάκι του χουρμά μέσα στα λιωμένα φρούτα. Όπως έχω ξαναπεί λατρεύω τους χουρμάδες.
Φιλιά
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 11:29 μμείναι πολύ μυρωδάτο και νόστιμο γλυκάκι!! είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ!!
φιλιά!!