• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

    Ένα πιάτο μαγειρεμένο αποκλειστικά με φρούτα και χουρμάδες που άνετα το λες “γλυκό”, είναι αυτό που σας προτείνω σήμερα. Η κομπόστα μήλου και αχλαδιού με χουρμάδες είναι ένα έντονα αρωματικό, γλυκόξινο επιδόρπιο, το οποίο καλύπτει την επιθυμία για γλυκό και σε χορταίνει για αρκετή ώρα, αφού είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Η έντονη γλύκα των χουρμάδων, σπάει με το όξινο του λεμονιού και του πορτοκαλιού και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φρούτα, δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

    Κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Σαρακοστής νηστεύουμε. Όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε, περισσότερο, φίλοι των οσπρίων, των λαχανικών και των λαδερών. Κι έτσι η νηστεία γίνεται παιχνιδάκι! Όταν όμως έρχεται η ώρα του γλυκού, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Εδώ που τα λέμε τα περισσότερα νηστήσιμα γλυκά, είναι βόμβες θερμίδων, κι έτσι συνήθως τρώω λίγη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η κομπόστα όμως είναι ιδανική ακόμα και για την Μεγάλη Εβδομάδα.

    Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

    Για τα μήλα δεν θα σας πω πολλά. Άλλωστε, νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με τη φράση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Ακόμα θυμάμαι την γιαγιά μου να με κυνηγάει με ένα μήλο στο χέρι. Απορώ πως και συνέχισα να τα τρώω….

    Τα μήλα, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως στη φλούδα τους. Τονώνουν τον οργανισμό και τον αποτοξινώνουν, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Θεωρούνται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

    Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (15% ΣΗΠ), σε κατεχίνες, ενώ καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη. Αποτελούν σημαντική πηγή  βιταμινών Α, Β1, Β2, C, Ε, K, Cu, P, φυλλικού οξέως και νιασίνης. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο.

    Για τις εντυπωσιακές ιδιότητες των χουρμάδων είχαμε μιλήσει αναλυτικά στην ανάρτηση Χουρμάδες, για ενέργεια στο φουλ. Τα μήλα που χρησιμοποίησα είναι της ποικιλίας Γκόλντεν, τα οποία είχα χρησιμοποιήσει και στην σπιτική applesauce χωρίς ζάχαρη. Είναι τα πιο γλυκά μήλα και γλυκαίνουν κάθε παρασκευή στην οποία χρησιμοποιούνται.

    Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

    Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

    Μερίδες:   2

    Υλικά:

    • 2 μικρά μήλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
    • 2 μικρά αχλάδια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
    • 3 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
    • 80-90 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες, κομμένους σε μικρά κομμάτια
    • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    • 4 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκάλι
    • επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για την διακόσμηση

    Εκτέλεση:

    1. Βάλτε τα μήλα, τα αχλάδια και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι, σκεπάστε και σιγοβράστε τα για 10 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
    2. Σε ένα αλλά μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάλτε τους χουρμάδες, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν οι χουρμάδες, 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.
    3. Αν θέλετε, λιώστε τα φρούτα με το εργαλείο του πουρέ, όπως έκανα κι εγώ.
    4. Σερβίρετε την κομπόστα, χλιαρή ή κρύα σε μπωλ. Με την βοήθεια δυο κουταλιών ή με ένα κουτάλι παγωτού, φτιάξτε μπαλίτσες από το μείγμα των χουρμάδων και τοποθετείστε τις πάνω στην κομπόστα. Διακοσμείστε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

    Η συνταγή για την κομπόστα αχλαδιού και μήλου με χουρμάδες είναι προσαρμοσμένη από το Australian’s Women’s Weekly.

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    255.0 67.5 51.2 0.6 0.1 2.0 9.5

    0.0mg

    Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

     

    Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    15 Comments

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    13 Μαρτίου, 2015 at 8:16 πμ

    τι ωραίο γλυκάκι!!!!
    υγιεινό, εμφανήσιμο, θρεπτικό, νηστίσιμο….δεν θα μου ξεφύγει!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Μαρτίου, 2015 at 11:40 μμ

      δοκίμασε το! είναι υπέροχο!!

  • Reply
    άρης
    13 Μαρτίου, 2015 at 11:55 πμ

    Ωραιότατο !!! Απλό και τέλειο !!! Θα το τιμήσω σίγουρα 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Μαρτίου, 2015 at 11:42 μμ

      ναι Άρη, να το κάνεις γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο! 😉

  • Reply
    Αγγελική
    13 Μαρτίου, 2015 at 2:20 μμ

    Υπέροχο Εύη! Λατρεύω τους χουρμάδες και ο συνδυασμός με τα μήλα είναι απλά ονειρικός!
    Φιλάκια, καλό σ/κ!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Μαρτίου, 2015 at 11:42 μμ

      ευχαριστώ Αγγελικούλα!!
      καλό σ/κ!

  • Reply
    sp00nstories
    13 Μαρτίου, 2015 at 3:41 μμ

    Είναι πολύ νόστιμη και δυναμωτική η συνταγή σου Εύη μου! Σκέτη ενέργεια!!Σίγουρα θα τη προτιμήσω…

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Μαρτίου, 2015 at 11:43 μμ

      θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσε!
      καλό σ/κ Λίλια!!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    14 Μαρτίου, 2015 at 2:11 πμ

    such a great sugar-free dessert! I love this recipe!

  • Reply
    Ερμιόνη
    14 Μαρτίου, 2015 at 6:22 μμ

    Απόλυτα φρουτένιο και πολύ δελεαστικό παράλληλα!
    Μ’ αρέσει που είναι τόσο κομψό και που μας γλυκαίνει υγιεινά!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Μαρτίου, 2015 at 11:12 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει!!
      φιλιά πολλά Ερμιόνη μου!!

  • Reply
    Ξανθή
    14 Μαρτίου, 2015 at 11:25 μμ

    Θα πρέπει να βρω χουρμάδες σύντομα.

  • Reply
    mookies
    16 Μαρτίου, 2015 at 7:12 μμ

    Μπορεί να έχεις νέα ανάρτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σχολιάσω αυτή την απίστευτη κομπόστα, έστω και καθυστερημένα! Τέλειο το μπαλάκι του χουρμά μέσα στα λιωμένα φρούτα. Όπως έχω ξαναπεί λατρεύω τους χουρμάδες.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      16 Μαρτίου, 2015 at 11:29 μμ

      είναι πολύ μυρωδάτο και νόστιμο γλυκάκι!! είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ!!
      φιλιά!!

    Leave a Reply