Για σήμερα σας έχω τη πιο πολύχρωμη σαλάτα για το εορταστικό σας τραπέζι. Έναν ελαφρύ και ιδιαίτερο συνδυασμό, με εξωτική χροιά και υπέροχα υλικά. Σαλάτα με κινόα, φρέσκο κόλιανδρο, ψητό μάνγκο, μαραθόσπορο και το απαραίτητο για αυτή την εποχή, ρόδι. Το dressing της, ελαφρώς πικάντικο, δένει απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά και δίνει ένα πολύ αρωματικό γλυκόξινο αποτέλεσμα.
Το μάνγκο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδοτικό που αποτελεί ασπίδα του οργανισμού σε πολλές μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι άλλο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.
Μόνο ένα μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α (αναγκαία για την υγεία των ματιών). Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα, τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Προτιμήστε το από ένα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό και δε θα χάσετε.
Στον κόλιανδρο, έχουν αποδοθεί αναλγητικές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες και θεωρείται πως βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, της ημικρανίας, των αρθριτικών και των μυϊκών πόνων.
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
- 1 φλυτζάνι ωμή κινόα
- 1 1/3 φλυτζάνι χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 φλυτζανιού χοντροκομμένη φρέσκια μέντα
- 1 κουταλιά μαραθόσπορο
- 1 ώριμο μάνγκο, κομμένο σε ροδέλες
- τα σπόρια από ½ ρόδι
- 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
Για το dressing:
- ½ κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
- 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
- ½ κουταλάκι μπούκοβο (αλλάξτε την δοσολογία ανάλογα με τα γούστα σας)
- μια πρέζα σκόνη κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι μέλι, ή σιρόπι αγαύης
- 1 κουταλάκι φρέσκο χυμό λάιμ
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μαγειρέψτε την κινόα (οδηγίες εδώ).
- Βάλτε την γκριλιέρα, ή ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το μισό ελαιόλαδο. Αφήστε το να ζεσταθεί και τοποθετείστε τις φέτες του μάνγκο. Ρίξτε πάνω από το μάνγκο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με τον μαραθόσπορο. Ψήστε το μάνγκο για 3 λεπτά περίπου την κάθε πλευρά, ώστε να αποκτήσει τις γραμμές από την γκριλιέρα. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Σε ένα μπωλ, προσθέτετε όλα τα υλικά της σαλάτας εκτός από τα φρούτα και ανακατεύετε καλά. Μετά προσθέτετε το ψητό μάνγκο και το ρόδι.
- Ετοιμάστε το dressing, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί.
- Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing λίγο πριν σερβίρετε και ανακατεύετε προσεκτικά. Αφήστε τη σαλάτα να σταθεί για 15 λεπτά περίπου ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Καλή απόλαυση!!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
343.7 | 43.8 | 10.1 | 16.6 | 1.9 | 7.0 | 4.6 |
0.0 |
Συνταγή προσαρμοσμένη από το “Recipes with Fruits” της Sarah Cliff.
Πηγές:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/4257
18 Comments
Cook Taste Live
9 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:10 μμΔεν πρόλαβα να σχολιάσω στον σολομό και βλέπω το καινούργιο ποστ με εξίσου αγαπημένα υλικά!!
Καλά εε σαλάτα υπερπαραγωγή!
Αγαπώ το κάθε υλικό ξεχωριστά (ειδικά το μάνγκο και την κινόα), αλλά μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να τα συνδυάσω. Πρέπει να συνδυάζονται τέλεια απ ότι καταλαβαίνω!
Όσο για το dressing.. είναι και αυτό τόσο ιδιαίτερο όσο και υπόλοιπη σαλάτα! Πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων!
The Healthy Cook
9 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:20 μμεορταστικά χρώματα και εξωτικά αρώματα!!! 🙂
ευχαριστώ πολύ!
Ερμιόνη
9 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:46 μμΜου αρέσει πολύ η ιδέα του ψητού μάνγκο!
Ιδιαίτερη και τόσο ταιριαστή με το σύνολο.
Και το ντρέσινγκ δείχνει πολύ δυνατό με τέτοια υλικά!
Φιλιά
The Healthy Cook
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 4:24 μμπραγματικά ταιριάζουν τα υλικά πολύ όλα μαζί!
φιλιά!
stylencritics
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:59 πμΧριστουγεννιάτικη εορταστική απόλαυση!!! 🙂
The Healthy Cook
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 4:24 μμ🙂
tanja@the green mixer
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 8:54 πμΠολύ ωραία η σαλάτα και το ντρέσσινγκ πρέπει να είναι άκρως “δροσιστικό”. Για το ψητό μάνγκο δνε ξέρω, διατηρώ τις επιφυλλάξεις μου γίατι έχω ένα θέμα με τα φρούτα αλλά πρεπει να ομολογήσω ότι δεν το εχω ξανασυναντήσει. Μακάρι το ταπεράκι μου σήμερα να έιχε τέτοια σαλάτούλα και όχι το απλό και φτωχό κινόα που περιέχει. Αλλάζεις?
The Healthy Cook
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 4:26 μμαλλάζω, όχι τίποτα άλλο αλλά για να δοκιμάσεις το μάνγκο! 🙂
peps
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:25 μμεντάξει! μόνο το μάνγκο και το ρόδι μου λείπει…,,πάω σούπερ μάρκετ!
The Healthy Cook
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 4:27 μμχαχαχαχα!!! χρονομετρώ!
mookies
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:51 μμΕμένα μου λείπει και η κινόα και ο κόλιανδρος αλλά θα περιμένω να την φτιάξω για το γιορτινό τραπέζι, τα Χριστούγεννα, καθώς της αξίζει μια τέτοια θέση! Το μάνγκο και το ρόδι μόνο (για να μην αναφέρω όλα τα υλικά ένα προς ένα) με έπεισαν για την μοναδικότητα αυτής της σαλάτας. Αα!! Μην ξεχνάμε και φανταστικό dressing, καταπληκτικός συνδυασμός!
Φιλιά!
The Healthy Cook
11 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:41 μμτο καλό πράγμα αργεί να γίνει!! 😉
ευχαριστώ Μίνα μου! φιλιά!
χρυσαυγη
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:24 μμΖουμερο ονειρο!
Το μανγκο ειναι θεικο σε σαλατες. Το ροδι επισης! Την λατρεψα! …μονο κολιανδρο δεν θα εβαζα γιατι δεν τον συμπαθω τοσο πολυ. Δεν πειραζει, ε;;;;
The Healthy Cook
11 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:42 μμγια σένα όχι! 😉
κάνε τη δική σου παραλλαγή και πες τη μας μετά, ε?
aris
11 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:35 πμΆψογο φαίνεται !!!! , αναρωτιέμαι τι γεύση έχει το ψητό μάγκο!? Μάλλον πρέπει να το δοκιμάσω… Άραγε θα μπορούσαμε να βάλουμε ψητό κυδώνι? Άρης
The Healthy Cook
11 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:45 μμκαλησπέρα Άρη!! καλωσόρισες!
έχω τις επιφυλάξεις μου για το κυδώνι. πρώτον γιατί δεν ξέρω πως θα είναι στο τηγάνι, δεν το έχω δοκιμάσει, και δεύτερον γιατί δεν νομίζω πως του ταιριάζει αυτό το dressing. Αν όμως το δοκιμάσεις, θα ήθελα πολύ να μου πεις πως βγήκε!
ευχαριστώ για την επίσκεψη!β 🙂
mia xara
13 Δεκεμβρίου, 2014 at 6:50 πμΩραιότατη σαλάτα, νόστιμη, με ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων! Το μάνγκο είναι ανάμεσα στ’ αγαπημένα μου φρούτα και του ταιριάζει πολύ το μπούκοβο!! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ
The Healthy Cook
23 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:27 πμκαλημέρα Χαρά!!
συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά σήμερα μου έβγαλε το σχόλιό σου…
σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂