Να’μαι κι εγώ! Δεν έλειψα πολύ, ε? Επιστρέφουμε σιγά-σιγά όλοι στον πάγκο μας, επέστρεψα κι εγώ. Αν και δεν μπορώ να πω πως τελικά ξεκουράστηκα, αλλά αυτό είναι μια μεγααααάλη ιστορία. Ελπίζω εσείς να καταφέρατε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να γεμίσατε μπαταρίες και να είστε έτοιμοι για αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα! Αυτά τα ντόνατς είναι σούπερ αλμυρό σνακ και από μόνα τους, χωρίς το άλειμμα, απλά αυτό τα συμπληρώνει τέλεια!
Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω ντόνατς, αλλά σκεφτόμουν αυτά τα λαχταριστά γλυκά ντόνατς με το γλάσο και την υπέροχη διακόσμηση. Όμως έτσι όπως έκανα μια λίστα με πιθανές συνταγές, μου ήρθε και η τρελή σκέψη να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλμυρά. Και μετά από 2-3 δοκιμές το πείραμα πέτυχε 🙂 Βοήθησε πολύ και η ειδική φόρμα σιλικόνης που πολύ ευγενικά μου έστειλε η εταιρεία Silikomart να δοκιμάσω. Τα ντόνατς ψητά στο φούρνο γίνονται παιχνιδάκι με αυτόν τον τρόπο! Με την φόρμα αυτή φτιάχνεται έξι μέτρια ντόνατς και η συνταγή που σας δίνω είναι του 10λέπτου. Άντε και άλλα 3 λεπτά για το άλειμμα 😉
Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα
Ingredients
- για τα ντόνατς:
- 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι baking powder
- 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
- ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
- ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 2 μεγάλα αυγά
- 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλλοτύρι τριμμένο, ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
- ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)
- για το πικάντικο άλειμα:
- 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
- ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Instructions
1
ντόνατς:
2
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
3
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με την σειρά το αλεύρι, baking poder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.
4
Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε ένα σφιχτό χυλό.
5
Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος.
6
Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθήτε ότι είναι έτοιμα όταν τα πιέσετε την ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.
7
πικάντικο άλειμα:
8
Σε ένα μπωλάκι, λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Nutrition
-
247
Calories
-
31g
Carbohydrates
-
98mg
Cholesterol
-
14g
Fat
-
1g
Fiber
-
9g
Protein
-
8g
Saturated fat
-
686mg
Sodium
-
2g
Sugar
Notes
*Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο, μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.
** Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (99g)
Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα
Ingredients
- για τα ντόνατς:
- 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι baking powder
- 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
- ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
- ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 2 μεγάλα αυγά
- 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλλοτύρι τριμμένο, ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
- ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)
- για το πικάντικο άλειμα:
- 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
- ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Instructions
ντόνατς:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με την σειρά το αλεύρι, baking poder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.
Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε ένα σφιχτό χυλό.
Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος.
Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθήτε ότι είναι έτοιμα όταν τα πιέσετε την ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.
πικάντικο άλειμα:
Σε ένα μπωλάκι, λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Nutrition
-
247 Calories
-
31g Carbohydrates
-
98mg Cholesterol
-
14g Fat
-
1g Fiber
-
9g Protein
-
8g Saturated fat
-
686mg Sodium
-
2g Sugar
Notes
*Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο, μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.
** Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (99g)
14 Comments
peps@pepiskitchen
22 Αυγούστου, 2016 at 8:32 πμ????????????????????????????
The Healthy Cook
23 Αυγούστου, 2016 at 12:00 πμ😀 😀 😀
spoon-stories
22 Αυγούστου, 2016 at 12:14 μμΘέλω , θέλω!
The Healthy Cook
23 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμχαχαχαχα!! έχεις δίκιο να θέλεις! είναι σούπερ μεζές! 🙂
Χρυσαυγή
22 Αυγούστου, 2016 at 4:49 μμΑλμυρά και πάλι αλμυρά!!! Εκανες άριστα που έφτιαξες τα αλμυρά ντόνατς. Είναι μια φανταστική παραλλαγή. Αλλωστε συνταγές για γλυκά θα βρει κανείς άπειρες. Αυτά είναι κάτι διαφορετικό!! Μπράβο Εύη!! Οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές όπως πάντα!!! Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
23 Αυγούστου, 2016 at 12:03 πμβρε καλώς το κορίτσι!
σ’ ευχαριστώ πολύ!
φιλιά
Culinary Flavors
23 Αυγούστου, 2016 at 10:32 πμΚαλωσόρισες!! Τέλεια ντόνατς για το ξεκίνημα της σεζόν! Και να ξεφύγουμε και λίγο από τα γλυκά! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
25 Αυγούστου, 2016 at 10:11 μμευχαριστώ Κατερινάκι! φιλιά!
neanikon
23 Αυγούστου, 2016 at 11:02 μμΤι ωραία που φαίνονται! Και τι ωραία ιδέα τα αλμυρά ντόνατς!
Καλή νέα σεζόν Εύη 🙂 !!
The Healthy Cook
25 Αυγούστου, 2016 at 10:12 μμευχαριστώ πολύ Άρη μου! επίσης!
Beauty Follower
1 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:29 μμΤι ωραια πράματα εφτιαξες πάλι!
The Healthy Cook
2 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:36 πμμερσί!! 🙂
Stavroula's Healthy Cooking
4 Σεπτεμβρίου, 2016 at 7:51 μμΚαλη σεζον σε ολους! Πολυ ωραια ιδεα τα αλμυρα! Οτι πρεπει για μεσημεριανο σνακ στη δουλεια!
The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:26 μμναι! ακριβώς! 🙂