Καλή χρονιά σε όλους! Μετά από μια μικρή, αλλά απαραίτητη για μένα, διακοπή, μπαίνω κι εγώ σιγά σιγά σε πρόγραμμα. Επιστροφή λοιπόν στην μπλογκογειτονιά με συνταγή για ένα γλυκάκι, εύκολο, γρήγορο και με απλά και λίγα υλικά. Ελαφρύ ρολό πορτοκαλιού με καρύδια. Ότι πρέπει για τον απογευματινό καφέ, ή, το τσάι σας.
Το παντεσπάνι για το ρολό φτιάχνετε με λίγα αυγά και ψιλοκομμένα καρύδια, κάτι που το κάνει πολύ ιδιαίτερο, πιο υγιεινό και πολύ αρωματικό. Από την άλλη μεριά, τη σαντιγύ την φτιάχνουμε με φυτική κρέμα γάλακτος, η οποία περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο γλυκιά από την κανονική, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη. Για να αρωματίσετε το γλυκό σας, έχετε πολλές επιλογές: χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού σε συνδυασμό με λικέρ πορτοκαλιού, που είναι και το πιο εύκολο, ή εσάνς πορτοκαλιού, την οποία βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με κονιάκ. Προσοχή μόνο, μην συνδυάσετε εσάνς πορτοκαλιού με λικέρ πορτοκάλι γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Η προσθήκη ψιλοκομμένου γλυκού κουταλιού πορτοκάλι μέσα στην κρέμα, ολοκληρώνει το γλυκό και ταιριάζει υπέροχα με την γεύση που αφήνουν τα καρύδια.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
- 1 φλυτζάνι καρύδια πολύ ψιλοκομμένα (σχεδόν σκόνη)
- 4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
- ½ φλυτζάνι ζάχαρη, ή, στέβια (σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1)
- 1/8 κουταλάκι κρεμόριο
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
Για την κρέμα:
- 330ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά ζάχαρη, ή, στέβια (προαιρετικά)
- 2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, ή το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού, ή, κονιάκ
- 3 κουταλιές στραγγισμένο και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, ή κόντιτα πορτοκαλιού + 1 κουταλιά επιπλέον για την διακόσμηση.
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C . Στρώνετε ένα ταψάκι διαστάσεων 22Χ30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνετε πολύ καλά.
- Χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε στο μείγμα των καρυδιών την μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνετε ομοιόμορφα. Το ψήνετε για 15-16 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο και με προσοχή βγάλτε το από το ταψί μαζί με το χαρτί. Αναποδογυρίστε το, πάλι με προσοχή, σε μια καθαρή πετσέτα και έτσι όπως είναι ζεστό γυρίστε το σε ρολό. Αφήστε το να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ χτυπήστε την φυτική κρέμα γάλακτος ώσπου να πήξει. Ρίξτε την ζάχαρη, ή τη στέβια (αν χρησιμοποιήσετε) και το άρωμα πορτοκαλιού, ή το ξύσμα και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου η σαντιγύ σας γίνει αφράτη. Τέλος, προσθέστε τα κομματάκια πορτοκαλιού και το λικέρ και ανακατέψτε λίγο ακόμα.
- Ξετυλίγετε προσεκτικά το ρολό. Απλώνετε την μισή ποσότητα από την κρέμα στο εσωτερικό του ρολού και την υπόλοιπη απλώστε τη εξωτερικά για να το διακοσμήσετε. Τέλος, απλώστε στην επιφάνεια του γλυκού τα υπόλοιπα κομματάκια από το γλυκό πορτοκάλι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Κι έτσι, απλά και γρήγορα, έχετε το ρολό πορτοκαλιού με καρύδια έτοιμο για να το απολαύσετε!!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
221 | 6.8 | 2.8 | 19.2 | 2.6 | 4.8 | 1.5 |
81.8mg |
29 Comments
αρης
7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμΦανταστικό !! Ωραία η ιδέα της φυτικής κρέμας. Θα είναι πιο ελαφρύ.
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:52 μμΕυχαριστώ! Χαίρομαι που σου αρέσει Άρη!
Καλό βράδυ!
Jasmin
7 Ιανουαρίου, 2015 at 10:55 μμHappy New Year to you too, dear Evi.
This cake looks delicious – I could definitely have one piece right now with my afternoon coffee 🙂
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:00 μμHappy New Year Jasmin!!
I’m glad you like it!! You should have been closer to Athens to taste some!! 😉
Χρύσα
7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:19 μμΜμμμ, από τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ! Ελαφρύ, αρωματικό και πολύ φινετσάτο! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες φυτική κρέμα, η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται επιπλέον ζάχαρη, ειδικά έτσι όπως την αρωμάτισες! Τέλειο!
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:28 μμευχαριστώ Χρύσα μου!!
ναι είναι πολύ αρωματικό!
καλό σου βράδυ!
Cook Taste Live
7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:43 μμΠολύ ωραία παρουσίαση έχει το γλυκάκι σου!
Αυτό το ζαχαρωμένο πορτοκάλι στην κορυφή πολύ το λιγουρεύομαι!
Φαίνεται σούπερ ελαφρύ και αρωματικό, το καλύτερη συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ!
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2015 at 11:56 μμευχαριστώ Ευάκι!! 🙂
Decofairy
8 Ιανουαρίου, 2015 at 1:08 πμΦαίνεται τέλειο!!!
The Healthy Cook
8 Ιανουαρίου, 2015 at 1:14 πμΕυχαριστώ! 🙂
stylencritics
8 Ιανουαρίου, 2015 at 8:32 πμΦανταστικό και εύκολο!!
The Healthy Cook
9 Ιανουαρίου, 2015 at 12:32 πμμερσί!!!! 🙂
Χρυσαυγή
8 Ιανουαρίου, 2015 at 9:20 πμΚαλημερα Εύη!!!!!!!!!!!!!!
Χρόνια πολλά και καλώς ξεκουράστηκες λίγες μέρες αλλά καλύτερα που επέστρεψες γιατί πραγματικά εμένα μου έλειψες!!
Εντάξει, το έκανες πάλι το θαύμα σου! Δεν υπάρχει ο συνδυασμός του γλυκού που έφτιαξες! Αν και με τα φρουτογλυκά δεν έχω μεγάλη αγάπη το πορτοκάλι και το άρρωμά του το λατρεύω στα γλυκά! Τους ξηρούς καρπούς επίσης! Με λίγα λόγια έφτιαξες ένα ρολό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου με φωτογραφίες που ξελιγώνουν και τις ζηλεύω ρε παιδί μου (με την καλή έννοια)!!!
Καλημέρα και πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
9 Ιανουαρίου, 2015 at 12:35 πμχαίρομαι που σου αρέσει!!!
τα φρουτογλυκά δεν τα συμπαθώ κι εγώ πάρα πολύ, αλλά το συγκεκριμένο είναι τόσο δροσιστικό και αέρινο, που το αγάπησα!!!
μην νομίζεις, δεν επέστρεψα εντελώς ακόμη…. το παλεύω!!! χαχαχα!!
φιλιά πολλά Χρυσαυγή μου!! ευχαριστώ!
mookies
8 Ιανουαρίου, 2015 at 8:14 μμΜπράβο Εύη μου, υπέροχο φαίνεται το γλυκό σου! Ελαφρύ, αρωματικό, με ένα εξαιρετικό καρυδένιο παντεσπάνι. Καλή χρονιά να έχουμε με τις νόστιμες και υγιεινές συνταγές σου.
Πες μου αν ξέρεις για την φυτική κρέμα γάλακτος, έχω διαβάσει ότι παρόλο που περιέχει λιγότερα λιπαρά, η επεξεργασία και τα συστατικά που περιέχει την καθιστούν πιο επιβλαβή.
Φιλιά
The Healthy Cook
9 Ιανουαρίου, 2015 at 12:38 πμκαλησπέρα Μίνα!!
σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! καλή χρονιά και σε σένα!
για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς, θα σου πω πως η σαντιγύ δεν είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά όπως και να την φτιάξεις. η φυτική κρέμα γάλακτος είναι απομίμηση της κρέμας γάλακτος και γίνεται συνήθως από μη γαλακτοκομικά λίπη (από φυτικό λάδι). το καλό με αυτή τη κρέμα είναι πως δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, γιατί είναι ήδη αρκετά γλυκιά. το κακό είναι ότι είναι μια ακόμα επεξεργασμένη τροφή που σίγουρα δεν πρέπει για να την τρώμε καθημερινά. εγώ, που παρεπιμτόντως τρώω γλυκά με σαντιγύ το πολύ δυο φορές το χρόνο, την προτιμώ γιατί κάνει μια πιο αέρινη σαντιγύ που μου αρέσει πολύ περισσότερο.
από την άλλη μεριά, η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούμε συνήθως για την σαντιγύ έχει 35% λιπαρά και σαφώς πολύ περισσότερη χοληστερίνη.
η δική μου γνώμη είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα που ταιριάζουν στις δικές μας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις, αφού πρώτα όμως διαβάσουμε την ετικέτα με τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία.
εννοείται πως η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να παρασκευαστεί και με τα δύο είδη κρέμας γάλακτος.
ελπίζω να σε κάλυψα!!
φιλιά πολλά!
mookies
9 Ιανουαρίου, 2015 at 11:52 μμΜε κάλυψες και με το παραπάνω!
Σ΄ευχαριστώ Εύη
tanja@the green mixer
9 Ιανουαρίου, 2015 at 11:56 πμΚαλή Χρονιά!!! Ελπίζω να σε βρήκε το νέο έτος ξεκούραστο.
Νόστιμο και ελαφρύ το γλυκάκι, ότι χρειάζεται μετά από την κρεπάλη των γιορτών. Δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ στέβια στη ζαχαροπλαστική γιατί δεν μου αρέσει η επίγευση που αφήνει (στον καφέ που είχα δοκιμάσει τουλάχιστον), έιναι έντονη και στα γλυκα?
The Healthy Cook
9 Ιανουαρίου, 2015 at 7:04 μμκαλή χρονιά και σε σένα Τάνια μου!!
να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο με τη στέβια.
μήπως είναι θέμα μάρκας?
Ερμιόνη
9 Ιανουαρίου, 2015 at 10:09 μμΧρόνια πολλά και καλή χρονιά Εύη μου!
Εύχομαι ότι καλύτερο για το νέο έτος!
Η πρόταση σου είναι εξαιρετική!
Μου αρέσει πολύ γιατί είναι ανάλαφρη μεν, αλλά πολύ πλούσια σε γεύση και αρωματική!
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
9 Ιανουαρίου, 2015 at 10:17 μμευχαριστώ Ερμιόνη μου!!
καλό σου βράδυ!!
peps@pepi's kitchen
10 Ιανουαρίου, 2015 at 11:37 πμΕίναι το γνωστό σούπερ γλυκό κουταλιού πορτοκάλι της μαμάς?
Παντεσπάνι χωρίς αλεύρι αλλά με καρύδια πρώτη φορά βλέπω και μου άρεσε σαν ιδέα! Φαίνεται πολύ αεράτο γλυκό!
Τι μάρκα στέβια χρησιμοποιείς γιατι αυτή που έχω δοκιμάσει έχει μια μεταλλική γεύση και δε μ αρέσει.
Φιλάκιααααααααααα
The Healthy Cook
10 Ιανουαρίου, 2015 at 12:04 μμμπονζούρ πεπίτα!
ναι αυτό το γλυκό είναι!
στέβια έχω δοκιμάσει παλαιότερα αυτή που έχει ο βασιλόπουλος στην χάρτινη μαλακή συσκευασία και ήταν μια χαρά. τελευταία πήρα χύμα από ένα μαγαζί με βιολογικά και αυτή χρησιμοποιώ τώρα.
Magda
12 Ιανουαρίου, 2015 at 3:18 μμΑχ τί όμορφο γλυκό! Καλή και γλυκιά χρονιά να έχεις!
The Healthy Cook
13 Ιανουαρίου, 2015 at 11:12 μμευχαριστώ πολύ Μάγδα!! καλή χρονιά και σε σένα!!
Culinary Flavors
13 Ιανουαρίου, 2015 at 10:38 πμΠολύ όμορφος κορμός και με τα φρούτα και τα καρύδια ιδιαίτερα αρωματικός! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
13 Ιανουαρίου, 2015 at 11:13 μμευχαριστώ Κατερινάκι!! φιλιά!!
Beauty Follower
15 Ιανουαρίου, 2015 at 5:05 μμΜμμμμμ δροσρό και τοσο λαχταριστό γλυκό!
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 7:31 μμείναι, είναι!!!! 🙂