• Ελληνικά
  • English
  • Αλμυρά/ Εορταστικές Συνταγές/ Κρέας/ Λαχανικά/ Σαλάτες/ Συνταγές

    Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

    Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

    Χρόνια πολλά σε όλους!!

    Ναι, ξέρω… ο τίτλος αυτής της συνταγής είναι πολύ μεγάλος.. Δεν μπορούσα όμως να παραλείψω ούτε ένα από αυτά τα υλικά… Είναι αγαπημένα υλικά, Ελληνικά, και δένουν ιδανικά μεταξύ τους σε ένα πιάτο με γευστικές αντιθέσεις και υπέροχα αρώματα!!

    Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

    Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι η ελληνική εκδοχή της κλασικής ιταλικής σαλάτα με αποξηραμένα σύκα, ρόκα, καρύδια, παρμεζάνα και προσούτο.  Εδώ κρατάμε τη ρόκα και το προσούτο ( άλλωστε έχουμε καταπληκτικό προσούτο στην Ελλάδα), και αντικαθιστούμε την παρμεζάνα με καπνιστό μετσοβόνε, προσθέτουμε λίγο σπανάκι για να την κάνουμε ακόμα πιο υγιεινή και αντικαθιστούμε τα αποξηραμένα σύκα με το γλυκό κουταλιού ελιάς Καλαμών σε σιρόπι από κρασί Cabernet και μέλι, γεμιστές με αμύγδαλο, της εταιρίας Πυλιακή Γη,  που δοκίμασα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο κατάστημα της ActionAid Hellas.

    Τα, πραγματικά γευστικότατα, παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας Πυλιακή Γη τα παρουσίασε η κυρία Γιάννα Μπαλαφούτη, η ψυχή της εταιρίας. Μας εξήγησε πως ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων είναι κάτι παραπάνω από παραδοσιακός. Όλα τα καλούδια είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα, από το στάδιο της συλλογής των καρπών ως τη μεταποίησή τους στο εργαστήριο. Οι καρποί συλλέγονται πάντοτε στην κατάλληλη εποχή ενώ μοναδικά συντηρητικά τους είναι τα λιγοστά, αγνά υλικά που διέθεταν οι παλιές νοικοκυρές: ελαιόλαδο, μέλι, αλάτι, ζάχαρη και βότανα. Με μηδενική προσθήκη συντηρητικών ουσιών και πλήρη αποχή από τις σύγχρονες τεχνικές παστερίωσης, τα νόστιμα σκευάσματα της Γιάννας κερδίζουν μεμιάς τους λάτρεις των παραδοσιακών εδεσμάτων.

    Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

    Το γλυκό κουταλιού ελιάς Kαλαμών με την ασυνύθιστη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα γεύση του, ταιριάζει εξαιρετικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, με το καπνιστό και πικάντικο τυρί μετσοβόνε, το μοναδικό σε γεύση και άρωμα προσούτο και την πιπεράτη ρόκα, ενώ το πολύ μυρωδάτο σιρόπι του με κρασί Cabernet και μέλι το χρησιμοποιούμε στο dressing, αντί για σκέτο μέλι.  Όσον αφορά τα καρύδια, τα κάνουμε σκόνη και τα προσθέτουμε και αυτά στο dressing, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα γευστικότατο συνδυασμό όλων των υλικών.

    Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

    Μερίδες:   6

    Υλικά:

    • 100 γρ. τρυφερά φύλλα ρόκας (χρησιμοποίησα συσκευασμένη baby ρόκα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
    • 120 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (χρησιμοποίησα συσκευασμένο σπανάκι που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
    • 60-80 γρ. προσούτο (κατά προτίμηση ελληνικό)
    • ½ φλυτζάνι ελιές Καλαμών σε σιρόπι με κρασί Cabernet και μέλι, στραγγισμένες
    • 60-80 γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, κομμένο σε μικρά κυβάκια

    για το dressing:

    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 3 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
    • 1 κουταλιά από το σιρόπι με κρασί Cabernet και μέλι από τις ελιές
    • 1/3 φλυτζανιού καρύδια
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:

    1. Ψιλοκόψτε τα καρύδια στο μούλτι τόσο όσο να γίνουν σκόνη.
    2. Φτιάξτε το dressing ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Εγώ χρησιμοποιώ το μούλτι για να τα ανακατέψω.
    3. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε το σπανάκι, τη ρόκα, τα τυρί και τις ελιές και γαρνίρετε με τις φέτες του προσούτο.
    4. Περιχύστε τη σαλάτα με το dressing και ανακατέψτε καλά.

    Η σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, Μετσοβόνε, προσούτο και γλυκό κουταλιού Ελιά θα ξαφνιάσει ευχάριστα εσάς και τους καλεσμένους σας! Καλή απόλαυση!

    Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

     

    Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    14 Comments

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    29 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:14 μμ

    Χρόνια πολλά Εύη μου!
    Πολύ ιδιαίτερη η σαλάτα σου!
    Και το γλυκό του κουταλιού ελιά είναι πραγματικά αυτό που κάνει τη διαφορά!
    Φιλιά!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    29 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:20 μμ

    Η Γιάννα φτιάχνει καταπληκτικά γλυκά! Πολύ νόστιμη σαλάτα Εύη μου! Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και αγάπη!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Ιανουαρίου, 2015 at 6:37 μμ

      έτσι ακριβώς Κατερίνα μου! καλή χρονιά να έχουμε!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    29 Δεκεμβρίου, 2014 at 5:31 μμ

    Σαν τριανταφυλλάκι το προσιούτο, στολίζει τη σαλάτουλα (τυχαίο?).
    Πολύ νόστιμη και πλούσια σε υλικά, εγώ που δεν τρώω τις ελιές μάλλον θα το παραλέιψω. Καλή Πρωτοχρονιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Ιανουαρίου, 2015 at 6:42 μμ

      ε, έβαλα κι εγώ το χεράκι μου….. 🙂 ευχαριστώ Τάνια μου! καλή χρονιά!

  • Απάντηση
    Ariadni
    30 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:41 πμ

    Ενδαφερουσα γευστικη πρόκληση! Γλυκο του κουταλιού ελιας ε;;; Με δελεαζεις να φτιάξω ή να βρω να αγορασω!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      1 Ιανουαρίου, 2015 at 6:39 μμ

      βρες το και αγόρασέ το!! είναι καταπληκτικό!! ευχαριστώ Αριάδνη!! καλή χρονιά!

  • Απάντηση
    Χρύσα
    30 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:23 μμ

    Και μόνο που διαβάζω τα υλικά καταλαβαίνω ότι τη λατρεύω τη σαλάτα αυτή!
    Καλή χρονιά Εύη μου, με υγεία και χαρά!

  • Απάντηση
    αρης
    31 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:40 μμ

    Ωραία σαλάτα και άψογη παρουσίαση !!
    Ευχές για μια υπέροχη χρονιά !!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    4 Ιανουαρίου, 2015 at 9:22 μμ

    Αυτές οι ελιές είναι πολύ νόστιμες! Τις έχω δοκιμάσει.
    Όλα τα υλικά της σαλάτας είναι σούπερ!!!! Θα μου αρέσει πολύ!!

  • Αφήστε το σχόλιό σας