Να’ την λοιπόν! Μετά από τα ντολμαδάκια με καβούρι και σάλτσα σαφράν και τα ντολμαδάκια με πλιγούρι και κύμινο, άλλη μια ιδιαίτερη συνταγή για ντολμαδάκια με μελιτζάνες. Παραδοσιακή δωδεκανησιακή κι αυτή, από την Κάλυμνο αυτή την φορά.
Και αυτή η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τα «Καλυμνιώτικα φύλλα γεμιστά με μελιτζάνες», από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». ‘Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, στην Κάλυμνο και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα. Με τέτοια φύλλα φτιάχνεται, παραδοσιακά, αυτή η συνταγή, εμείς, όμως, θα την φτιάξουμε με φρέσκα αμπελόφυλλα. Δείτε εδώ ένα κόλπο για το ζεμάτισμα των αμπελόφυλλων. Η συνταγή μπορεί, βέβαια, να γίνει και με αμπελόφυλλα σε άλμη.
Τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια είναι πιο ζουμερά και εύθραυστα από τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν αναρωτιέστε για το πόσο ωφέλιμα είναι τα αμπελόφυλλα στην υγεία μας, διαβάστε εδώ.
Ντολμαδάκια με Μελιτζάνες
Ingredients
- 300 γρ. φρέσκα αμπελλόφυλλα
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 800 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους του 1 εκ.
- ½ φλυτζάνι ρύζι νυχάκι
- 1 ½ φλυτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας 400γρ.)
- 1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
- χυμό από 1 ½ λεμόνι
- ½ λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε. Τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζετε προσεκτικά. Ξεχωρίζετε τα σκισμένα ή πολύ μικρά φύλλα και τα βάζετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντάς τα που και που, για 7 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε τους κύβους της μελιτζάνας και τις γιαχνίζετε για άλλα 7 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο αν χρειαστεί.
Προσθέτετε το ρύζι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε, ανακατεύετε και χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε τον μαϊντανό.
Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.
Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια. Τέλος, προσθέτετε στην επιφάνεια τις ροδέλες ντομάτας και λεμονιού.
Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.
Nutrition
-
240 Calories
-
28g Carbohydrates
-
14g Fat
-
6g Fiber
-
4g Protein
-
2g Saturated fat
-
33mg Sodium
-
8g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (306g)
14 Comments
neanikon
10 Ιουνίου, 2016 at 8:19 πμΤι ωραία ιδέα να βάλεις μελιτζάνες Εύη. Η έκδοση που μας πρότεινες είναι πιο καλοκαιρινή και με βάζει σε σκέψεις 🙂
Πολλές Καλημέρες!!!
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:51 μμείδες που αποκτούν ενδιαφέρον τα ντολμαδάκια? 😀
peps@pepi's kitchen
10 Ιουνίου, 2016 at 1:00 μμΖουμερά, λαχταριστά και καλοκαιρινά!!!
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:51 μμέτσι ακριβώς! 🙂
peps@pepi's kitchen
22 Ιουνίου, 2016 at 11:10 πμΤα έφτιαξα!!!!!….και επαναλαμβάνω…ζουμερά, λαχταριστά και καλοκαιρινά!!!!
Μπράβο!
The Healthy Cook
22 Ιουνίου, 2016 at 3:44 μμχαχαχαχα! ευχαριστώ πεπίτα! χαίρομαι που σου άρεσαν!
Beauty Follower
12 Ιουνίου, 2016 at 12:00 μμΚοιτα να δεις που η Κάλυμνος, εκτός απο την όμορφη σούστα της, εχει και μια τόσο νόστιμη εκδοχή ντολαμαδακιων!
Αγαπημενα… και με μελιτζάνα τώρα 😉
https://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:52 μμ🙂
Χρυσαυγή
13 Ιουνίου, 2016 at 7:10 μμΜα πόσο γυαλιστερά τα κάνεις να φαίνονται! Λες και δεν έχουν μαγειρευτεί!!! Νομίζω τελικά πως μπορώ να πω οτι στο μπλογκ σου έχω δει τις ποιο ιδιαίτερες και περίεργες συνταγές για ντολμαδάκια!!!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!!
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:53 μμγια να σπάμε την μονοτονία! 😉
ευχαριστώ Χρυσαυγή! φιλιά!
Marion
14 Ιουνίου, 2016 at 9:39 πμΠολύ ωραία συνταγή για ντολμαδάκια Ευη. Και πολύ ιδιαίτερη με την μελιτζάνα.
Καλοκαιρινά ντολμαδάκια. Ωραίες είναι οι παραδοσιάκές συνταγές 😉
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:54 μμευχαριστώ Μάριον! φιλιά πολλά!
sp00nstories
15 Ιουνίου, 2016 at 8:01 μμΤο βρήσκω υπέροχο αυτό το πιάτο!Μπράβο σου κούκλα<3
The Healthy Cook
15 Ιουνίου, 2016 at 10:57 μμευχαριστώωωω!