• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Ντολμαδάκια με Μελιτζάνες

    Να’ την λοιπόν! Μετά από τα ντολμαδάκια με καβούρι και σάλτσα σαφράν και τα ντολμαδάκια με πλιγούρι και κύμινο, άλλη μια ιδιαίτερη συνταγή για ντολμαδάκια με μελιτζάνες. Παραδοσιακή δωδεκανησιακή κι αυτή, από την Κάλυμνο αυτή την φορά.

    Και αυτή η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τα «Καλυμνιώτικα φύλλα γεμιστά με μελιτζάνες», από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». ‘Όπως  αναφέρεται στο βιβλίο, στην Κάλυμνο και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα. Με τέτοια φύλλα φτιάχνεται, παραδοσιακά, αυτή η συνταγή, εμείς, όμως, θα την φτιάξουμε με φρέσκα αμπελόφυλλα. Δείτε εδώ ένα κόλπο για το ζεμάτισμα των αμπελόφυλλων. Η συνταγή μπορεί, βέβαια, να γίνει και με αμπελόφυλλα σε άλμη.

    Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

     

    Τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια είναι πιο ζουμερά και εύθραυστα από τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν αναρωτιέστε για το πόσο ωφέλιμα είναι τα αμπελόφυλλα στην υγεία μας, διαβάστε εδώ.

    Ντολμαδάκια με Μελιτζάνες

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
    Serves: 8 (70-80 ντολμαδάκια)
    Prep Time: 1 ώρα περίπου Cooking Time: 40 λεπτά

    Ingredients

    • 300 γρ. φρέσκα αμπελλόφυλλα
    • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
    • 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 800 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους του 1 εκ.
    • ½ φλυτζάνι ρύζι νυχάκι
    • 1 ½ φλυτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας 400γρ.)
    • 1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
    • χυμό από 1 ½ λεμόνι
    • ½ λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
    • αλάτι, πιπέρι

    Instructions

    1

    Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε. Τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζετε προσεκτικά. Ξεχωρίζετε τα σκισμένα ή πολύ μικρά φύλλα και τα βάζετε στην άκρη.

    2

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντάς τα που και που, για 7 λεπτά περίπου.

    3

    Προσθέτετε τους κύβους της μελιτζάνας και τις γιαχνίζετε για άλλα 7 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

    4

    Προσθέτετε το ρύζι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε, ανακατεύετε και χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε τον μαϊντανό.

    5

    Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.

    6

    Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.

    7

    Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια. Τέλος, προσθέτετε στην επιφάνεια τις ροδέλες ντομάτας και λεμονιού.

    8

    Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.

    9

    Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

    Nutrition

    • 240 Calories
    • 28g Carbohydrates
    • 14g Fat
    • 6g Fiber
    • 4g Protein
    • 2g Saturated fat
    • 33mg Sodium
    • 8g Sugar

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (306g)

     

    Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

     

    Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    14 Comments

  • Reply
    neanikon
    10 Ιουνίου, 2016 at 8:19 πμ

    Τι ωραία ιδέα να βάλεις μελιτζάνες Εύη. Η έκδοση που μας πρότεινες είναι πιο καλοκαιρινή και με βάζει σε σκέψεις 🙂
    Πολλές Καλημέρες!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:51 μμ

      είδες που αποκτούν ενδιαφέρον τα ντολμαδάκια? 😀

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    10 Ιουνίου, 2016 at 1:00 μμ

    Ζουμερά, λαχταριστά και καλοκαιρινά!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:51 μμ

      έτσι ακριβώς! 🙂

      • Reply
        peps@pepi's kitchen
        22 Ιουνίου, 2016 at 11:10 πμ

        Τα έφτιαξα!!!!!….και επαναλαμβάνω…ζουμερά, λαχταριστά και καλοκαιρινά!!!!
        Μπράβο!

        • Reply
          The Healthy Cook
          22 Ιουνίου, 2016 at 3:44 μμ

          χαχαχαχα! ευχαριστώ πεπίτα! χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply
    Beauty Follower
    12 Ιουνίου, 2016 at 12:00 μμ

    Κοιτα να δεις που η Κάλυμνος, εκτός απο την όμορφη σούστα της, εχει και μια τόσο νόστιμη εκδοχή ντολαμαδακιων!
    Αγαπημενα… και με μελιτζάνα τώρα 😉

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:52 μμ

      🙂

  • Reply
    Χρυσαυγή
    13 Ιουνίου, 2016 at 7:10 μμ

    Μα πόσο γυαλιστερά τα κάνεις να φαίνονται! Λες και δεν έχουν μαγειρευτεί!!! Νομίζω τελικά πως μπορώ να πω οτι στο μπλογκ σου έχω δει τις ποιο ιδιαίτερες και περίεργες συνταγές για ντολμαδάκια!!!!!!!

    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:53 μμ

      για να σπάμε την μονοτονία! 😉
      ευχαριστώ Χρυσαυγή! φιλιά!

  • Reply
    Marion
    14 Ιουνίου, 2016 at 9:39 πμ

    Πολύ ωραία συνταγή για ντολμαδάκια Ευη. Και πολύ ιδιαίτερη με την μελιτζάνα.
    Καλοκαιρινά ντολμαδάκια. Ωραίες είναι οι παραδοσιάκές συνταγές 😉

    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:54 μμ

      ευχαριστώ Μάριον! φιλιά πολλά!

  • Reply
    sp00nstories
    15 Ιουνίου, 2016 at 8:01 μμ

    Το βρήσκω υπέροχο αυτό το πιάτο!Μπράβο σου κούκλα<3

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:57 μμ

      ευχαριστώωωω!

    Leave a Reply